ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: «Χωρίς κυβερνητικό σχέδιο για την ΠΦΥ, με αξιοποίηση όλων των δημόσιων δομών, συμπεριλαμβανομένων των ΤΟΜΥ» κατέθεσε ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός.

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο κ. Ξανθός, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ενεργοποίηση 161 Κέντρων Υγείας και 42 Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας για την αντιμετώπιση περιστατικών περιπατητικών ασθενών με συμπτωματολογία covid-19.

Η παρέμβαση αυτή γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση και αφού μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία
επωμίστηκαν όλο το βάρος των ύποπτων κρουσμάτων, υπάρχουν πολλές ασάφειες για το ρόλο και τις προϋποθέσεις ενεργού εμπλοκής των ΚΥ και του προσωπικού τους, υπάρχει η παράλογη απαίτηση για ραντεβού για την εξέταση ύποπτων κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα και στις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), κυρίως όμως χαρακτηρίζεται από μια «παράλειψη» απολύτως ιδεοληπτικής φύσης.

Δεν αναφέρονται πουθενά στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που ανέπτυξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας.

Είναι πραγματικά προκλητικό να αγνοούνται –σαν να μην υπάρχουν– 127 δημόσιες δομές στελεχωμένες με 1.100 οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας με εμπειρία στην κοινοτική φροντίδα, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στη μάχη κατά της πανδημίας.

Η δυσανεξία της κυβέρνησης απέναντι στο έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και ειδικά στην ΠΦΥ, δεν κρύβεται. Και φαίνεται ότι ακόμα και όταν αποφάσισε να κινηθεί προς την κατεύθυνση που υποστήριζε από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ (ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ στοσχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας), δεν απέφυγε τις ιδεοληπτικές προσεγγίσεις και τις αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Επειδή όμως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μην αξιοποιηθούν όλες οι δομές και όλοι οι άνθρωποι της ΠΦΥ σ’ αυτή τη δύσκολη φάση, ο κ. Ξανθός ρωτά τον Υπουργό Υγείας:

“Ποιος είναι ο πολιτικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την ΠΦΥ; Σκοπεύει ή όχι να ενσωματώσει τις ΤΟΜΥ στο ΕΣΥ; Θα τροποποιηθεί το πλαίσιο για τους συμβεβλημένους γιατρούς -οικογενειακούς και μη- με τον ΕΟΠΥΥ;”

Η επίκαιρη ερώτηση Ξανθού για την ΠΦΥ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια