Φωτογραφίες: Σκηνή από την ταινία «Ουράνιο Τόξο» του Μαρκ Ντονσκόι και η αφίσα από την επανακυκλοφορία της ταινίας στην Ελλάδα (2014)
Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από έρευνα του δημοσιογράφου Γιώργου Αντωνίου (1951-2013) σχετικά με τους κινηματογράφους στο Άργος. Δημοσιεύτηκε στην έκδοση «Αργείων Πνεύμα» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Άργους το 2001:
To 1946 κάνει την εμφάνισή του στη Σιταραγορά ένας νέος κινηματογράφος, του Φρατζέσκου και Βαγγέλη Ραβδά, που τον ονομάζουν «Σινέ – Αστήρ». Αυτό ήταν! Το «Αστήρ» θυμίζει κάτι από Ρωσία. Αστέρι είχε και η ρώσικη σημαία. Ο Ραβδάς αναγκάζεται τότε να το μετονομάσει «Σινέ – Κρόνος».
Απέναντι από το σινεμά -στη θέση του σημερινού Επιμελητηρίου- ένας «λουστράκος» χαφιές καταγράφει τα ονόματα των θεατών. Ο Ραβδάς προβάλλει τη ρωσική ταινία «Ουράνιο Τόξο» του Ντονσκόι. Που προκαλεί την μήνιν των εθνικοφρόνων της εποχής, λόγω των φιλειρηνικών του μηνυμάτων. Εισβάλλουν στην αίθουσα και την καταστρέφουν. Το «Σινέ Αστήρ – Κρόνος» κατάφερε να λειτουργήσει μόλις έξι μήνες…
Σημειώσεις «Αργολικών»: To «Ουράνιο Τόξο» του Μαρκ Ντονσκόι (1944), καθαρά αντιπολεμική και αντιφασιστική ταινία η οποία χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα του σοβιετικού κινηματογράφου, περιγράφει τα δεινά ενός υπό γερμανική κατοχή ουκρανικού χωριού, οι κάτοικοι του οποίου υποφέρουν υπερήφανα τις ναζιστικές κτηνωδίες. Θεωρείται η εμπορικότερη σοβιετική ταινία όλων των εποχών και ήταν η αγαπημένη όχι μόνο του Στάλιν αλλά και του Ρούσβελτ.
Κατά την προβολή της ίδιας ταινίας, πολλά χρόνια αργότερα, στη Μεταπολίτευση (1978) εκρήγνυται βόμβα στον κινηματογράφο «Έλλη» στην Αθήνα. 18 θεατές τραυματίζονται, απ’ τους οποίους οι τρεις πολύ σοβαρά. Η τρομοκρατική πράξη αποδίδεται στην ακροδεξιά. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους ήταν και ο 21χρονος έφεδρος ανθυπολογαχός Νίκος Μιχαλολιάκος με την κατηγορία ότι είχε κλέψει τα εκρηκτικά από το στρατόπεδο. Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε σε 13 μήνες φυλάκιση για απλή κατοχή εκρηκτικών.