Ελλάδα-Κόσμος

Δίκη Χρυσής Αυγής: Για το πρωί της Παρασκευής διέκοψε το δικαστήριο

Για τις 11 το πρωί της Παρασκευής διέκοψε τη συνεδρίασή του το τριμελές εφετείο κακουργημάτων που δικάζει την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η δίκη βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Μέχρι τη διακοπή ήταν σε εξέλιξη οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά στους πελάτες τους. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό το σημείο θα αρχίσει αύριο η διαδικασία.

Οσον αφορά τα ελαφρυντικά, αυτή τη στιγμή είναι το «επίμαχο» σημείο στη δίκη. Στη δεύτερη αγόρευσή της, η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του άρθρου 187 παρ. 6 για όσους κατηγορούνται μόνο για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν έχουν άλλη κακουργηματική κατηγορία.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι από τους 7 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δεν μπορεί να λάβει κανείς το συγκεκριμένο ελαφρυντικό, προτείνοντας δηλαδή την απόρριψη για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους άλλους πρώην 6 βουλευτές που καταδικάστηκαν χθες ως διευθυντές της οργάνωσης.

Η δυνατότητα βίαιης προσαγωγής

Το δικαστήριο εφόσον ανακοινώσει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβάλλει στους καταδικασθέντες έχει τη δυνατότητα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους ενώπιον του. Έτσι, σε όσους επιβάλλει ποινές έχει τη δυνατότητα εφόσον το αποφασίσει να τους οδηγήσει στη δικαστική αίθουσα και μετά να αποφασίσει αν θα τους χορηγήσει ή όχι αναστολές στην εκτέλεση της ποινής τους.

Επίσης, το δικαστήριο μπορεί να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει ποινές χωρίς αναστολές, τότε μπορεί να διαβιβάσει την απόφασή του στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα πρέπει να αναζητήσουν τους καταδικασθέντες για να εκτελέσουν την απόφαση, δηλαδή να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Να σημειωθεί ότι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα από τη νέα ποινική νομοθεσία να μην παρίστανται στη δίκη μέχρι και την ανακοίνωση της απόφασης επί των αναστολών, καθώς μπορούν να εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους, δυνατότητα που άσκησαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Στην όποια περίπτωση πάντως, η Αστυνομία είναι σε απόλυτη ετοιμότητα είτε για τη βίαιη προσαγωγή των ενόχων, εφόσον το δικαστήριο ασκήσει αυτή τη δυνατότητα, είτε για την εκτέλεση της απόφασης, να οδηγήσουν δηλαδή στη φυλακή όσους τυχόν αποφασισθεί ότι οι ποινές τους θα είναι εκτελεστές και όχι με αναστέλλουσα δύναμη.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Διακοπή ύδρευσης σε περιοχές του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών για διακοπή ύδρευσης το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, σε περιοχές…

1 ώρα πριν

Εικόνες από Επιτάφιους της Αργολίδας

Εικόνες από Επιτάφιους της Αργολίδας (Η σελίδα θα ανανεώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας με…

3 ώρες πριν

Ισόπαλος ο Πανναυπλιακός στον πρώτο αγώνα μπαράζ για τη Γ’ Εθνική

Ισόπαλος 0-0 αναδείχθηκε ο πρωταθλητής Αργολίδας Πανναυπλιακός στον αγώνα με τον Αμαρυνθιακό που έγινε στο…

17 ώρες πριν

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος που συνδέει τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αργολίδας, ο Δήμος Επιδαύρου, η…

20 ώρες πριν

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης στην Διάγνωση & Θεραπεία των Κύστεων στις Ωοθήκες

Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc Ένα μόνιμο πρόβλημα της…

21 ώρες πριν

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες κοντά στην παιδική χαρά στο Σκαφιδάκι Άργους

Νεκρές γάτες και σκυλιά από φόλες στο Σκαφιδάκι Άργους Φόλες έριξαν ασυνείδητοι κοντά στην παιδική…

23 ώρες πριν