Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης Άργους – Μυκηνών “Δυνατή πόλη ξανά”
Επειδή θεωρούμε σοβαρότερο από λαϊκίστικες κορώνες, θα πρέπει το σημερινό δημοτικό συμβούλιο για τα θέματα του νοσοκομείου και του CoVid-19 να εστιάσει στα πραγματικά προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία στην παραγωγική διαδικασία του τόπου. Γι’ αυτό θα καταθέσουμε τον παρακάτω προβληματισμό μας:
Τα Γιαννιτσά και η Σκάλα Λακωνίας δεν είναι τόσο μακριά…
Σε λίγο ξεκινά η περίοδος συγκομιδής ελαιόκαρπου και εσπεριδοειδών. Αν για τις τουριστικές περιοχές η δύσκολη περίοδος ήταν το καλοκαίρι, για αγροτικές περιοχές, όπως ο Δήμος Άργους – Μυκηνών, μόλις τώρα ξεκινά.
Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο κινείται ένα μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας, πράγμα που πρέπει να συνεχίσει και φέτος. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο στην τοπική οικονομία να σταματήσουν παραγωγικές μονάδες, όπως συσκευαστήρια, ελαιοτριβεία, χυμοποιεία, εξαιτίας της ύπαρξης κρουσμάτων Covid-19.
Για να αποφευχθούν τέτοιες επώδυνες καταστάσεις απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, σχεδιασμός και συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική κυβέρνηση.
Αν και προς το παρόν, δεν έχει έρθει σε γνώση μας καμία τέτοια κίνηση από τη Δημοτική Αρχή.
Αν και το μόνο πράγμα που κάνει η ανεύθυνη Δημοτική Αρχή, είναι Δημοτικά Συμβούλια για να βγάλει ψηφίσματα για πράγματα που δεν είναι αρμόδια.
Αν δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τοπικό lockdown, με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.
Πρέπει άμεσα, αν όχι χθες, να προχωρήσει ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, μέσω του τμήματος πολιτικής προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
Απαιτείται άμεσα να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας (συσκευαστήρια, χυμοποιεία, ελαιοτριβεία) για τους κανόνες και τα πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθούν.
Πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τους συνεταιρισμούς, ώστε να γίνει ενημέρωση των αγροτών, που τους επόμενους μήνες θα απασχολούν εργάτες γης στα κτήματά τους, καθώς και όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στην αλυσίδα της συγκομιδής (παραλήπτες, διαχειριστές συνεργείων, επιχειρήσεις σίτισης κλπ.
Παράλληλα, πρέπει να καταρτιστεί σχέδιο δράσης, ώστε σε περίπτωση κρουσμάτων η αντιμετώπιση να γίνει με το μικρότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία και οικονομία.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ούτε για ανέξοδες αντιδικίες, πρέπει άμεσα να δράσουμε, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ αδιεξόδου.
“Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν”.