Άρθρο Γιάννη Μανιάτη: «Η μεγάλη ανατροπή στο εθνικό Software και Hardware»

Άρθρο του καθ. Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργού, στην εφημερίδα «Το Βήμα» (Κυριακή 27/9/2020)

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια ιστορικών διαστάσεων υγειονομική και οικονομική κρίση, με τη μεγαλύτερη αιμορραγία θέσεων εργασίας, από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του ‘30, με πλεόνασμα πολυμερών προκλήσεων κι έλλειμμα αντίστοιχων απαντήσεων. Στην Ελλάδα, ο πρόσφατος καταστροφικός «Ιανός» είχε παρελθόν και δυστυχώς θα έχει ακόμη πιο σκληρό μέλλον. Η κάποτε προβλεπόμενη μελλοντική Κλιματική Αλλαγή, είναι πλέον μια υπαρκτή και δραματικά παρούσα Κλιματική Κρίση, με τραγικές συνέπειες.

Από τα €750 δις που θα δανειστεί από τις αγορές η Ε.Ε., με κατανομή 30% σε Πράσινες και 20% σε Ψηφιακές δράσεις, αναλογούν σχεδόν €32δις στην Ελλάδα. Σ αυτά προστίθενται €40δις από τα διαρθρωτικά ταμεία, €15δις προς απορρόφηση από το τρέχον ΕΣΠΑ, καθώς και πάνω από άλλα περίπου €30δις, που θα είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, λόγω εκτεταμένης (ελπίζω) αξιοποίησης των ΣΔΙΤ.  Συνολικά, τα επόμενα 7-8 χρόνια, η Ελλάδα πρέπει να σχεδιάσει, εγκρίνει, προκηρύξει και υλοποιήσει, Κλιματικές, Ψηφιακές και Κοινωνικές δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού περίπου €115δις, δηλ. €13-14δις κάθε έτος, όταν σήμερα οριακά διαχειρίζεται περίπου €3-4δις κάθε έτος.

Για να τα καταφέρουμε, το σημερινό καθεστώς πρέπει να αντικατασταθεί από μια επαναστατική Μεγάλη Ανατροπή τόσο στο εθνικό Software (μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημοσίου και των αγορών), όσο και το εθνικό Hardware (έργα υποδομής σε ενέργεια, ψηφιακό μετασχηματισμό, συγκοινωνιακά, αντιπλημμυρικά, διαχείριση αποβλήτων, κ.α.).

Έχουμε την ιστορική ευκαιρία, το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας, από εξαρτημένο και εισαγωγικό, να μετασχηματιστεί σε αυτόνομο κι εξαγωγικό. Με αποκεντρωμένες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο 65% του ηλεκτρισμού και ενεργειακή αναβάθμιση 120.000 κατοικιών το χρόνο, με ετήσια εξοικονόμηση €300-400 σε κάθε νοικοκυριό, για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Για αύξηση του μέσου αγροτικού εισοδήματος από €190/στρέμμα, σε πάνω από €500/στρέμμα, με αξιοποίηση της Ευφυούς Γεωργίας, όπως η Ολλανδία (€1700/στρ) και το Ισραήλ (€1290/στρ). Με νέες συγκοινωνιακές υποδομές που καθιστούν τη χώρα διαμετακομιστικό κέντρο  της ευρύτερης γειτονιάς μας. Με Έξυπνες Πόλεις, ψηφιακά και πολεοδομικά οργανωμένες, ελκυστικές στον κάτοικο και τον επισκέπτη, με λογοδοσία της αυτοδιοίκησης.

Με δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

Με Περιβαλλοντική και Ψηφιακή Δικαιοσύνη και Δημοκρατία.

Δεν αρκούν όμως πλέον τα φιλόδοξα σχέδια, που η Ελλάδα και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ετοιμάζουν. Τα πάντα θα κριθούν από τη διαχειριστική αποτελεσματικότητα. Για να πετύχουμε απορροφητικότητα €13-14δις/χρόνο, απαιτείται να ανατραπούν άμεσα, με το όποιο πολιτικό κόστος, τα πάντα. Ενδεικτικά σημειώνω:

  1. Αξιοποιείται η εμπειρία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
  2. Εκχωρούνται στην Αυτοδιοίκηση όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες και το δημόσιο μετατρέπεται σε ProjectManager, με δράσεις στρατηγικού σχεδιασμού, εποπτείας, συντονισμού.
  3. Ενσωματώνεται οργανικά και οριζόντια σε όλες τις διαστάσεις του εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, ο ιδιωτικός τομέας, μέσα από διαφανή και αξιοκρατικά Μητρώα Πιστοποιημένων Συνεργατών του δημοσίου, κατά το ανάλογο των τεχνικών συμβούλων, των ενεργειακών επιθεωρητών, των ελεγκτών δόμησης, κ.α.
  4. Ανατρέπεται το καθεστώς των τραγικών καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης.

Θα τολμήσουμε τη μεγάλη ανατροπή;

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Ζητούνται συντηρητές για οχήματα πετρελαίου για έργα ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Ναυπλίου

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΙΚΡΑ-ΜΕΓΑΛΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ [email protected]

Από τεχνική εταιρεία ζητείται προσωπικό για έργα ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Άργους

1) ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΣΚΑΠΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ (JCB, ΤΣΑΠΑΚΙ, ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ) ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΔΔΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΤΟ...

Οι Άγιοι Θεόδωροι και το σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο (μια πρόταση του Χρ. Πιτερού)

Φωτογραφία από τη δεκαετία του 1950 με το σπίτι του Κολοκοτρώνη και τους Αγίους Θεοδώρους Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελευθερίας και της πατρίδας...

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους στο Cοlour’s Spot, στο Ναύπλιο

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους ξεκινούν τον Οκτώβριο στο Colour's Spot στο Ναύπλιο (Αντωνοπούλων 6). Ο πολυμερής πηλός είναι ένα αγαπημένο υλικό ερασιτεχνών, επαγγελματιών αλλά...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ο Γιάννης Γκιόλας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Αντώνη Μήτσα στην Ερμιόνη

Σε πανηγυρική τελετή έγιναν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στην...

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του συνταγματάρχη και βουλευτή Αντώνη Μήτσα στην Ερμιόνη

Με επισημότητα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στην...

Διήμερο εκδηλώσεων στο Ναύπλιο για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο ΔΟΠΠΑΤ τιμώντας την επέτειο...

Κύπρος: Εντυπωσίασε η ταινία του ΕΠΑΛ Άργους για τον «Άγνωστο Σωτήρα»

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου...

Ζητούνται συντηρητές για οχήματα πετρελαίου για έργα ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή Ναυπλίου

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΙΚΡΑ-ΜΕΓΑΛΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ...

Προτείνουμε...