Σώστε τον Πύργο της Κάντιας – Γκρεμίζεται από εγκληματική αδιαφορία (γράφει ο Χρήστος Πιτερός)

Γράφει ο Χρήστος Πιτερός, αρχαιολόγος

Ο γνωστός πύργος της Κάντιας, μια μοναδική μνημειακή οχυρή κατοικία της ύστερης Τουρκοκρατίας στην Αργολίδα, έχει καταρρεύσει το κεντρικό της τμήμα εδώ και είκοσι χρόνια… και ρημάζει από την εγκληματική αδιαφορία.  Πρόκειται για ένα κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο από το 1952 σύμφωνα με την αρ. 69493/6-8-1952 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 186/Β/ 14-8-1952).

Πώς έχει καταντήσει ο Πύργος! Κρίμα…
Ο Πύργος το 1995
Ο Πύργος το 2013

Το κτίριο αυτό φέρεται ως συνιδιοκτησία κατοίκων της περιοχής, όταν γύρω στα 1925 αγοράσθηκε από τους κατοίκους μαζί με την ευρύτερη περιοχή. Το 1998 περίπου το ερειπωμένο και εγκαταλειμμένο στην τύχη του μνημείο κατέρρευσε το κεντρικό τμήμα του μετά από ισχυρή κακοκαιρία.

Η παλιά Δημοτική Αρχή Ασίνης επί δημαρχίας Ν. Καλλιάνου εκπόνησε μελέτη το 2002, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004 σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟ ΔΑΒΜΜ/2003/1895/3-3-2004 Απόφαση και ενέκρινε την σωστική επέμβαση, αναλυτική αποτύπωση και αποκατάσταση του μνημείου.

Έκτοτε η νέα αρμόδια Δημοτική Αρχή Δήμου Ασίνης (2004–2010) και στη συνέχεια, μετά τη συνένωση, 2010–2020, ο Δήμος Ναυπλιέων, παρά το ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το ΥΠΠΟ καθώς και τα επανειλημμένα αιτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δρεπάνου κλπ, δεν έκανε καμία αποτελεσματική ενέργεια και το μνημείο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Εκτός των άλλων, βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Άνω Κάντιας και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ατυχημάτων στους κατοίκους και στους διερχόμενους από την παρακείμενη επαρχιακή οδό, λόγω επικινδυνότητας κατάρρευσης.

Δυστυχώς τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας από την αρμόδια και υπεύθυνη Δημοτική Αρχή του Ναυπλίου.

Το έτος 2013 μετά από δημοσίευμα μας στην εφημερίδα “Αναγνώστης”, (Χ. Πιτερός, Ο Πύργος της Κάντιας γκρεμίζεται από εγληματική αδιαφορία), έγιναν δικαστικές ενέργειες κατά των φερόμενων ιδιοκτητών για την εγκατάλειψη του μνημείου, αλλά απηλλάγησαν με το σκεπτικό ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες, κάτοικοι εξωτερικού δεν είχαν σχετικά ενημερωθεί.

Έκτοτε η εγκατάλειψη συνεχίζεται χωρίς να έχει ληφθεί κανένα δραστικό μέτρο προστασίας από την αρμόδια Δημοτική Αρχή, δεν έχει γίνει καμία σήμανση για τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ούτε έχει τοποθετηθεί έστω μία ενημερωτική πινακίδα!

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πλήρως απογοητευθεί από την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής, και έχουν επισημάνει την επικινδυνότητα του μνημείου.

Όπως φαίνεται καθαρά από τις φωτογραφίες, στο σωζόμενο άνοιγμα του παραθύρου του ορόφου οι πέτρες έχουν υποχωρήσει επικίνδυνα! και αν δεν ληφθούν μέτρα, θα καταρρεύσει προσεχώς και το ανώτερο ανατολικό τμήμα του Πύργου.

Όπως προκύπτει από το Κτηματολόγιο, οι φερόμενοι ως συνιδιοκτήτες, μετά την δικαστική διαδικασία και τη δίκη που έγινε, αντιλαμβανόμενοι τις ευθύνες τους, δεν το έχουν δηλώσει ως περιουσιακό στοιχείο ιδιοκτησίας και το μνημείο πλέον χωρίς φερόμενο ιδιοκτήτη έχει εγκαταλειφθεί στην πλήρη αδιαφορία!

Η αρμόδια Δημοτική Αρχή του Ναυπλίου, αγρόν αγοράζει εδώ και οκτώ χρόνια (!), ενώ από το 2018 ασχολείται με το πως θα κακοποιήσει ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο, το πάρκο του Κολοκοτρώνη μετατρέποντάς το πότε σε πλατεία, πότε προσπαθεί να επεκτείνει το πεζοδρόμιο μέσα στο πάρκο για τραπεζοκαθίσματα! και κυρίως να τοποθετήσει τσιμεντένιες κερκίδες σε δύο σειρές, δεξιά και αριστερά του πάρκου, όπως στα γήπεδα! ευτυχώς μέχρι τώρα χωρίς αποτέλεσμα.

Επειδή λοιπόν ο Πύργος της Κάντιας είναι εκτεθειμένος μέχρι σήμερα στις καιρικές συνθήκες, χωρίς να έχει τοποθετηθεί έστω ένα προστατευτικό στέγαστρο για τις βροχές από το Δήμο Ναυπλίου…

Επειδή υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από το Υπουργείο Πολιτισμού από το έτος 2004 η οποία προβλέπει ότι το κτήριο θα λειτουργήσει ως πολιτιστικό κέντρο, χώρος εκδηλώσεων και εκθέσεων καθώς και χώρος προβολής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, χωρίς να έχει υλοποιηθεί από τη η δημοτική αρχή…

Από την πλευρά μου κάνω έκκληση προς τον δραστήριο περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Νίκα και τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Γ. Μαλτέζο: Να επιληφθούν άμεσα του θέματος για τη λήψη μέτρων προστασίας και υποστήριξης για να μην καταρρεύσει και να σωθεί ο Πύργος.

Να τοποθετηθεί άμεσα στέγαστρο προστασίας του Πύργου από τις καιρικές συνθήκες και τις βροχές και να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των διερχομένων από την περιοχή.

Σε δεύτερη φάση να ενεργοποιηθεί και να συμπληρωθεί η εγκεκριμένη μελέτη του ΥΠΠΟΑ από το 2004.

Ελπίζω και εύχομαι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να σκύψει με «ευήκοον ούς» πάνω στο πρόβλημα που δημιουργεί σε όλους τους κατοίκους που αγαπάνε την πατρίδα τους και τον τόπο τους θλίψη και αγανάκτηση από την αδιαφορία.

Άλλωστε πρόκειται για ένα μνημείο που σχετίζεται με την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης, όταν κερδίσαμε το αγαθό της Ελευθερίας και μας συνδέει με το ένδοξο ιστορικό μας παρελθόν που προσεχώς θα εορτάσουμε τη διακοσιοστή επέτειο. Σώστε τον Πύργο της Κάντιας τώρα!

2 σχόλια

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους στο Cοlour’s Spot, στο Ναύπλιο

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους ξεκινούν τον Οκτώβριο στο Colour's Spot στο Ναύπλιο (Αντωνοπούλων 6). Ο πολυμερής πηλός είναι ένα αγαπημένο υλικό ερασιτεχνών, επαγγελματιών αλλά...

Ελπιδοχώρι: μια χαρούμενη νεανική νότα στο Μαλαντρένι

Από το Bella Ciao και το Kalashnjikov του Γκόραν Μπρέγκοβιτς μέχρι τα ελληνικά τραγούδια και τους χορούς, η βραδιά της 24-9-2022 γέμισε από μουσικές,...

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου κατέκτησε το Σούπερ Καπ Αργολίδας

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου ήταν ο νικητής στον τελικό του Σούπερ Καπ της ΕΠΣ Αργολίδας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο ΔΑΚ Άργους....

Τι θα δείτε αν σκανάρετε με το κινητό τις αφίσες σε κάδους του Άργους και του Ναυπλίου…

Ήρθε στο  Άργος και το Ναύπλιο η νέας γενιάς αφίσα με το κοινωνικό μήνυμα «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ». Η χάρτινη αφίσα προβάλλει, μ΄ ένα...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ολοκληρώθηκε η 17η περίοδος των “Διεθνολογικών Συναντήσεων Ναυπλίου”

Σημαντικές εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες διαλέξεις και τοποθετήσεις περιείχε η...

Σύλληψη στο Ναύπλιο για κατοχή κάνναβης

Συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 24/9 στο Ναύπλιο, από...

Η ακρίβεια στο ρεύμα, οι ΟΤΑ και ο Δήμος Ναυπλιέων (γράφει ο Κ. Καραμπής)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καραμπής* Δυστυχώς, αν και αναμενόμενη ως εξέλιξη,...

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους στο Cοlour’s Spot, στο Ναύπλιο

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους ξεκινούν τον Οκτώβριο στο...

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου κατέκτησε το Σούπερ Καπ Αργολίδας

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου ήταν ο νικητής στον τελικό...

Προτείνουμε...