Έχτισε μία περιουσία 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της ζωής του, επενδύοντας σε επιχειρήσεις αφορολόγητων αγορών (duty free).
Ο Ιρλανδοαμερικανός είναι γνωστός για την λιτότητα και ταπεινότητα του. Παρά τον πλούτο του, δεν διαθέτει αυτοκίνητο. Νοικιάζει ένα μικρό διαμέρισμα, πετά οικονομική θέση και διαθέτει μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια.
Ο συνιδρυτής του Duty-Free Shoppers Group κατάφερε να κρατήσει τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες κρυφές από το κοινό για 15 χρόνια, έως ότου η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε στο κοινό το 1997 όταν πούλησε τις μετοχές του στην εταιρεία.
Αυτή την εβδομάδα, το ίδρυμα του Τσακ Φίνι, “The Atlantic Philanthropies”, έμεινε (επιτέλους) χωρίς χρήματα, χαροποιώντας ιδιαίτερα τον ιδρυτή του.
Εξηγώντας τι οδήγησε στη γενναιοδωρία του, είπε ότι “Ο πλούτος φέρει ευθύνη. Οι (πλούσιοι) άνθρωποι πρέπει να αισθανθούν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα περιουσιακά τους στοιχεία για να βελτιώσουν τη ζωή των συνανθρώπων τους, εναλλακτικά δημιουργούν δυσάρεστα προβλήματα για τις μελλοντικές γενιές”.
Ο Τσακ Φίνι έχει δωρίσει 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μόνο στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ, όπου σπούδασε δωρεάν, τιμητικά για την υπηρεσία του στην Πολεμική Αεροπορία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας.
Έχει επίσης δωρίσει 870 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση διαφόρων έργων στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, όπου βοήθησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου του Λίμερικ, σύμφωνα με πληροφορίες του Good News Network.
Εκτός από τον άμεσο οικονομικό της αντίκτυπο, οι φιλανθρωπικές ενέργειες του επιχειρηματία ενέπνευσαν τον Μπιλ Γκέιτς και τον Γουόρεν Μπάφετ να δημιουργήσουν το «Giving Pledge» για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ουσιαστικά, όσοι αναλαμβάνουν οικειοθελώς αυτή τη δέσμευση, οφείλουν να δώσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους στη φιλανθρωπία.
Δείτε την ενδιαφέρουσα ζωή του, όπως τη διηγείται ο ίδιος: