Πού βρισκόταν ο «Αρχοντομαχαλάς» του Άργους – Ποιος δρόμος λεγόταν ειρωνικά «οδός Μπέρτας»

Για πολλές δεκαετίες, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την εποχή του Μεσοπολέμου, στο Άργος η γειτονιά που βρίσκεται βορειοανατολικά της πλατείας ονομαζόταν «Αρχοντομαχαλάς».

Περιλάμβανε την οδό Μυστακοπούλου (ο δρόμος από τη Βασ. Σοφίας μέχρι την Π. Μαρίνου) και τις κάθετες σε αυτήν οδούς, τις σημερινές Αγγ. Μπόμπου, Καλαμαρά, Καλμούχου, Ηλέκτρας κά.). Εκεί ήταν χτισμένα όμορφα νεοκλασικά κτήρια στα οποία κατοικούσαν οι πλέον εύπορες οικογένειες Αργειτών. Θα λέγαμε πως ήταν το «Κολωνάκι» του Άργους. Ελάχιστα διατηρούνται και σήμερα, τα περισσότερα γκρεμίστηκαν και έγιναν διώροφα ενώ κάποια από αυτά είναι ετοιμόρροπα και φυσικά ακατοίκητα.

Η οδός Μυστακοπούλου ήταν ο δρόμος στον οποίο συναντούσε κανείς ανθρώπους που με το ντύσιμό τους και τον τρόπο συμπεριφοράς τους ξεχώριζαν από τους λαϊκούς τύπους της πόλης οι οποίοι ήταν κυρίως αγρότες, εργάτες και άνθρωποι της βιοπάλης. Γι’ αυτό και οι φτωχοί Αργείτες με ειρωνεία αποκαλούσαν τη Μυστακοπούλου «οδό Μπέρτας». Από εκεί περνούσαν κατά τις εξόδους τους οι ευκατάστατες κυρίες και οι κόρες τους που φορούσαν μπέρτες…

Γ.Νικ.