Ο ΣΥΡΙΖΑ Άργους για την πυρκαγιά στις Μυκήνες – Κριτική σε Καμπόσο, Πανοβράκο

Με ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Άργους – Μυκηνών αναφέρεται στην πυρκαγιά στις Μυκήνες, στις ευθύνες του Δήμου αλλά και του δημάρχου αλλά και παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις Πανοβράκου ο οποίος “περιέργως” δεν εντόπισε καμία ευθύνη στη δημοτική αρχή και επέρριψε ευθύνες μόνο στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και την επικεφαλής της κα Παπαδημητρίου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Άργους – Μυκηνών

Τις προηγούμενες μέρες που ακολούθησαν την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, όλοι οι πολίτες του Άργους γίναμε μάρτυρες μιας προσπάθειας συγκάλυψης ευθυνών από την πλευρά της δημοτικής αρχής και από τον Δήμαρχο αυτοπροσώπως.

Ο Δημήτρης Καμπόσος άκουσε την ίδια την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη από το βήμα της Βουλής, να αποδίδει την ευθύνη για την μη σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με το δίκτυο ύδρευσης αποκλειστικά στον Δήμο. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποστείλει αλλεπάλληλα αιτήματα, με επίσημη αλληλογραφία στις δημοτικές υπηρεσίες για αυτόν τον σκοπό, συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Δήμος με την πρόφαση του κόστους της κατασκευής δεν δρομολόγησε ποτέ την επέκταση μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο. Την ίδια στιγμή βέβαια λεφτά για λίμνες, ποτάμια, Ρουβά και Γαϊτάνο υπήρξαν και θα υπάρχουν.

Ο άλλες φορές λαλίστατος Δημήτρης Καμπόσος αρκέστηκε να απαντήσει απλά πως η Υπουργός είναι κακά πληροφορημένη ενώ στη σύσκεψη συμφώνησε μαζί της για την αναγκαιότητα επέκτασης του δικτύου. Όλα αυτά βέβαια μετά την καταστροφή.

Ταυτόχρονα παρακολουθήσαμε τον Δήμαρχο σε ένα κρεσέντο εναλλαγής απόψεων σχετικά με την Πυροσβεστική Υπηρεσία της πόλης. Την ημέρα της πυρκαγιάς και μπροστά στις κάμερες οι πυροσβέστες ήταν ήρωες που έπεφταν με αυτοθυσία στη φωτιά.

Τρεις μέρες μετά δυσκολευόταν να θυμηθεί το όνομα του Διοικητή Πυροσβεστικής της πόλης στην οποία είναι δήμαρχος και μοίραζε κατηγορίες σχετικά με την επιχειρησιακή ικανότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Άργους.

Δεν τον είδαμε να καταγγείλει το γεγονός πως από τους 50 συμβασιούχους εποχικούς πυροσβέστες που προσελήφθησαν για την αντιπυρική περίοδο του 2020 στην Αργολίδα, κανένας δεν τοποθετήθηκε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Άργους.

Τότε γιατί άραγε δεν διαμαρτυρήθηκε, γιατί διεκδίκησε το ελάχιστο για την πόλη του;

Αντ’ αυτού μίλησε για δεξαμενές και για μη χρησιμοποιημένο νερό (άρα και απουσίας ανάγκης σύνδεσης με το δίκτυο που συμφώνησε να κατασκευάσει), λέγοντας σκόπιμα ανακρίβειες σχετικά με τη χωρητικότητα (περίπου η μισή από αυτή που ανέφερε) και την χρησιμότητα των δεξαμενών σε περίπτωση πυρκαγιάς, αφού είτε δεν είναι προσβάσιμες από τα πυροσβεστικά οχήματα είτε δεν διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης με πυροσβεστικό όχημα.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και να φταίνε πάντα οι άλλοι κατά την προσφιλή του τακτική. Έτσι όπως μας είπε μόλις χθες πως φταίνε και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων του Άργους, επειδή μετά την καταστροφή που η δημοτική αρχή Καμπόσου έχει επιφέρει στην επιχειρηματικότητα, δεν βρίσκουν επιχειρήσεις να νοικιάσουν τα καταστήματά τους.

 

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Άργους Μυκηνών θα ήθελε να πάρει σαφείς αποστάσεις από την δήλωση του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Πανοβράκου, η οποία δυστυχώς και περιέργως δεν εντοπίζει καμιά ευθύνη στην αιρετή δημοτική αρχή της πόλης και ουσιαστικά της παρέχει κάλυψη, ενώ ταυτόχρονα καταφέρεται κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της Προϊσταμένης αυτής κας Άλκηστης Παπαδημητρίου.

Σαν ΣΥΡΙΖΑ Άργους Μυκηνών ξεκαθαρίζουμε πως γνωρίζουμε το πολύτιμο και εξαιρετικά δύσκολο έργο που επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία στο νομό μας συνολικά και η προϊσταμένη αυτής ειδικά, με ελάχιστο προσωπικό στη διάθεσή της κάτω από αντίξοες συνθήκες. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αυτή που είχε επισημάνει την ανάγκη σύνδεσης του χώρου με το δίκτυο ύδρευσης, καθώς και την ανάγκη εγκατάστασης ενός σύγχρονου πυροσβεστικού συστήματος στον χώρο εδώ και χρόνια. Αν είχε εισακουστεί θα είχε αποφευχθεί η πυρκαγιά.

Καλούμε την τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία να μην υποκύψει σε μικροπολιτικές πιέσεις, να αναλογιστεί τη σημασία της συγκυρίας και του συμβάντος, να διεκδικήσει ό,τι θεωρεί επιστημονικά απαραίτητο για την προστασία των μνημείων του τόπου μας και να αναδείξει τις καταστροφικές ευθύνες και τις ολιγωρίες των υπευθύνων είτε εντός του Υπουργείου Πολιτισμού είτε εκτός αυτού. Αυτών που σε τελική ανάλυση ευθύνονται ουσιαστικά για την μη ύπαρξη επαρκούς προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών από πυρκαγιά. Θα έχει την αμέριστη στήριξή μας.

Η εικόνα που έκανε το γύρο της υφηλίου, να καίγονται οι “πέτρες” που μαρτυρούν την καταγωγή μας και αποδεικνύουν πως κάποτε ήμασταν το κέντρο του κόσμου, πρέπει να μας κλονίσει. Πρέπει οι κατ’ ευφημισμό αρμόδιοι να αντιληφθούν πως αυτές τις πέτρες τις θεωρούν φάρο στην άβυσσο της Ιστορίας άνθρωποι από τα πέρατα της οικουμένης.

Άνθρωποι που αισθάνονται το μεγαλείο και την οικουμενικότητα τούτου του τόπου που για μας έτυχε να είναι το σπίτι μας.

Άνθρωποι που σφίχτηκε η καρδιά τους όταν τα δελτία ειδήσεων παγκοσμίως διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν την καταστροφική πυρκαγιά.

Για όλους αυτούς τους ανθρώπους και για τις ερχόμενες γενιές, έχουμε καθήκον σαν πολίτες της αρχαιότερης πόλης της Ευρώπης να απαιτήσουμε να αποδοθούν ευθύνες ώστε να μη μείνουμε απλοί παρατηρητές τουμεγέθους της καταστροφής που θα αφήσει πίσω του ο Δημήτρης Καμπόσος και η παράταξή του. Δεν μας αξίζει κάτι λιγότερο.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΓΟΥΣ – ΜΥΚΗΝΩΝ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους στο Cοlour’s Spot, στο Ναύπλιο

Μαθήματα πολυμερικού πηλού για αρχάριους ξεκινούν τον Οκτώβριο στο Colour's Spot στο Ναύπλιο (Αντωνοπούλων 6). Ο πολυμερής πηλός είναι ένα αγαπημένο υλικό ερασιτεχνών, επαγγελματιών αλλά...

Ελπιδοχώρι: μια χαρούμενη νεανική νότα στο Μαλαντρένι

Από το Bella Ciao και το Kalashnjikov του Γκόραν Μπρέγκοβιτς μέχρι τα ελληνικά τραγούδια και τους χορούς, η βραδιά της 24-9-2022 γέμισε από μουσικές,...

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου κατέκτησε το Σούπερ Καπ Αργολίδας

Ο Φοίνικας Νέας Επιδαύρου ήταν ο νικητής στον τελικό του Σούπερ Καπ της ΕΠΣ Αργολίδας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στο ΔΑΚ Άργους....

Τι θα δείτε αν σκανάρετε με το κινητό τις αφίσες σε κάδους του Άργους και του Ναυπλίου…

Ήρθε στο  Άργος και το Ναύπλιο η νέας γενιάς αφίσα με το κοινωνικό μήνυμα «ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ». Η χάρτινη αφίσα προβάλλει, μ΄ ένα...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Καινούρια σχολική χρονιά-ίδια τα προβλήματα (της Αγγελικής Εμμανουήλ)

Γράφει η Αγγελική Εμμανουήλ* Με την έναρξη των σχολείων γονείς...

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον Παλαμήδειο Άθλο

Η αντίστροφη μέτρηση για τον αγώνα της αγωνιστικής ανάβασης...

Μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στη συναυλία της Χορωδίας της ΕΡΤ στο Άργος

Η Επιτροπή Μνήµης Νέας Κίου του ∆ήµου Άργους-Μυκηνών, σε...

Ερώτηση Ξανθόπουλου, Γκιόλα: Να καταργηθεί το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα

Ερώτηση κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Υπουργό...

Εκδήλωση του ΚΚΕ Αργολίδας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Εκδήλωση-συζήτηση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς διοργανώνει η...

Εκδήλωση του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου για τη διαχείριση της προσφυγικής κληρονομιάς

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή,...

Προτείνουμε...