Γ. Πανοβράκος για την πυρκαγιά: Αδιαφορία και αμέλεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Άργους – Μυκηνών Γιώργος Πανοβράκος μιλά για «αδιαφορία και αμέλεια της Εφορείας  Αρχαιοτήτων  Αργολίδας με προϊσταμένη την κ. Παπαδημητρίου» σχετικά με την πυρκαγιά στις Μυκήνες.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση που είχε προηγηθεί από τους τρεις εκ των υπόλοιπων τεσσάρων δημοτικών συμβούλων της παράταξής του (Λυκοσκούφη, Καρούζο, Κοντό), δεν κάνει καμία αναφορά για τη δημοτική αρχή Καμπόσου και για τυχόν ευθύνες της.

Επίσης, αναφέρεται στην εγκατάλειψη που υπάρχει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και σε άλλα μνημεία του Δήμου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Πανοβράκου:

H  πυρκαγιά που κατέστρεψε το μεγαλύτερο  τμήμα του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των  Μυκηνών, μνημείο  που  έχει συμπεριληφθεί από την UNESCO  σ’ αυτά  της παγκόσμιας πολιτιστικής  κληρονομιάς, που σημαίνει ότι πρέπει να  διαφυλάσσεται  από τις οποιαδήποτε φυσικές καταστροφές, ήρθε να αναδείξει την αδιαφορία και την αμέλεια της Εφορείας  Αρχαιοτήτων  Αργολίδας με προϊσταμένη την κ. Παπαδημητρίου.

Στη προκειμένη περίπτωση δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει ούτε κρουνός νερού πλησίον  του αρχαιολογικού χώρου  αλλά ούτε πυροσβεστικό όχημα παρότι την 30-8-2020 είχε δοθεί υψηλός   κίνδυνος πυρκαγιάς για την Αργολίδα (βαθμίδα τρία) .

Όσο για την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη  που άμεσα έσπευσε να απαντήσει πως η ζημιά που προκλήθηκε ήταν η λιγότερη  δυνατή  θα της έλεγα «κρείττον του λαλείν  το σιγάν.  Ας περίμενε πρώτα να αποφανθούν οι αρμόδιοι  για το μέγεθος της καταστροφής.

Αλλά  εκτός από την καταστροφική πυρκαγιά  που συνέβη στις  «χρυσές» Μυκήνες, θα ήθελα να αναφερθώ και σε ένα άλλο σοβαρό θέμα που αφορά το Πελασγικό κάστρο «Λάρισα» του Άργους. Την Κυριακή 30 -08-2020 διεξήχθη ο «3ος δρόμος Κάστρο ‘Αργους» που διοργανώθηκε από το «Σύλλογο  Μαραθωνοδρόμων-Δρομέων Αργολίδος», μια αθλητική δραστηριότητα που σκοπό έχει να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής με την σύνδεση δύο ιστορικών χώρων, της Αρχαίας Δειράδας που βρίσκεται στον λόφο Ασπίδος και τη «Λάρισα» το κάστρο του Άργους.

Στον αγώνα αυτό προσφέροντας τις υπηρεσίες μου  εθελοντικά ως γιατρός , διαπίστωσα  την πλήρη εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, που ήταν γεμάτος από ξερά χόρτα τουλάχιστον 70 εκατοστών ύψους, χαλασμένους σκουριασμένους  προβολείς πεταμένους αφού είχαν αλλαχθεί από άλλους. Να σημειωθεί ότι στο  χώρο διανοίχθηκε διάδρομος και έγινε αποκομιδή των σκουπιδιών από τους  διοργανωτές την προηγούμενη μέρα.

Η εγκατάλειψη και των  άλλων  αρχαιολογικών  μνημείων, όπως της Πυραμίδας του Ελληνικού, του Κριτήριου (του πρώτου Κακουργοδικείου), της Λέρνας, της Αρχαίας Αγοράς Άργους  έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα της αδιαφορίας που προανέφερα.

ΠΑΝΟΒΡΑΚΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ.  Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του  Δ.Σ.Δήμου Άργους-Μυκηνών με το συνδυασμό «ΝΕΑ ΑΡΧΗ»

4 σχόλια

  1. Κύριε Πανοβράκο πιθανόν έχετε δίκιο για τα λάθη και παραλείψεις της Αρχαιλογικής Υπηρεσίας αλλά περιμένω άμεσα να αναδείξετε και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις παραλείψεις του Δήμου όσo αφορά το περιβάλλον….. Χορτάρια και σκουπίδια υπάρχουν και στους χώρους που έχει αρμοδιότητα ο Δήμος αλλά κριτική δεν κάνατε για τον Δήμο που είναι η αρμοδιότητα σας ούτε μια φορά στον ένα χρόνο που είσαστε Δημ. Σύμβ. της αντιπολίτευσης αρχηγός συνδυασμού….. Ή μήπως δεν είσαστε;;;;;

  2. Ε, όχι και ελάσσονα αντιπολίτευση!!! Καμποσικότερος του Καμπόσου ο Πανοβράκος!!! Ήθελα να ξερα η πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξής του οι οποίοι έχουν άλλες απόψεις και φτιάχνουν δικές τους ανακοινώσεις γιατί δεν βγαίνουν να πουν ότι ανεξαρτητοποιούνται; Το οφείλουν απέναντι στους ψηφοφόρους τους και στους ψηφοφόρους της “παράταξης” γενικότερα. Περιμένουμε επίσημη ανακοίνωση αποστασιοποίησης από τον επικεφαλής που “κρέμασε” χιλιάδες δημότες.

  3. Είναι τουλάχιστον αφελές να αναζητούμε τις ευθύνες στην αρχαιολογική υπηρεσία ή στην πυροσβεστική…οι ευθύνες είναι πρωτίστως πολιτικές …ανήκουν στο υπουργείο στην περιφέρεια και στο Δήμο . Αν ο κύριος Πανοβράκος δεν μπορεί να δει τις ευθύνες τότε δεν μπορεί να δει και το μέγεθος του προβλήματος. Το πρόβλημα είναι : Τον 21ο αιώνα υπάρχουν τα μέσα ώστε κάθε πολιτική ηγεσία να μπορεί να μην επιτρέπει στη φωτιά να πλησιάσει τις παρυφές κανενός αρχαιολογικού χώρου. Όταν δεν εξασφαλίζουν αυτά τα μέσα τότε είναι ολοφάνερες οι προθέσεις τους και η αξία που προσδίδουν στους χώρους αυτούς . Τα υπόλοιπα είναι για να λέμε κουβέντες του αέρα !!!!

    12
    • Έχετε δίκιο κα Χρυσοβέργη. Με πολιτικές επιλογές δεν αφήσαν την Ολυμπία να καεί??? Κι αν δεν κάνω λάθος δεν είχαμε και θύματα?? Το μόνο που τους νοιάζει είναι το πώς οι αρχαιολογικοί χώροι θα μοστράρονται για να πουλιόνται για τον “τουρισμό” τους…

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια