Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται… (γράφει ο Αντρέας Τσιάκος)

…ἀντισταθεῖτε σὲ μένα ἀκόμα ποὺ ἱστορῶ… Μιχάλης Κατσαρός

 

Γράφει ο Αντρέας Τσιάκος

Χωρίς προλόγους, κατ’ ευθείαν στο ψητό ή μάλλον στο καμένο…

Μην ζητάτε ευθύνες. Η διοικητική διαίρεση της Ελλάδας σε περιφέρειες, δήμους, κοινότητες, οικισμούς, δεν οργανώθηκε για να μπορεί να κυβερνηθεί σωστά το κράτος. Διαιρέθηκαν για να μπορούν οι κομματικές εντολές να εισχωρούν καλύτερα στους πολίτες.

Δημιουργήθηκαν για την μη ανάληψη ευθυνών. Όταν η περιφέρεια έχει τομέα ευθύνης ένα μέρος του νομού, άλλο ένα μέρος ο δήμος, άλλο, διαφορετικό πάντα, μέρος η κοινότητα κ.ο.κ., αλλά στον τομέα ευθύνης της περιφέρειας, το σβήσιμο της φωτιάς δεν υπάγεται στις αρμοδιότητές της, αλλά π.χ η ύδρευση, γιατί στον συγκεκριμένο τομέα ήταν ευθύνη τελικά του δήμου, την οποία τελικά δεν την είχε ο δήμος αλλά η κοινότητα με βάση του καταστατικού που είχε υπογραφεί, το οποίο καταστατικό είναι γραμμένο επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας , το οποίο όμως δεν είχε υπογράψει ο… Τι σας μπέρδεψα;

Μην διαβάζετε κατόπιν εορτής σχόλια υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, δημοτικών συμβούλων συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης. Μη διαβάζετε σχόλια από κομματικοποιημένους πολίτες, που το κόμμα τους, τους έχει ορίσει μια θέση για να παίζουν. Που τους έθεσε υποψήφιους σε κάποιον τομέα για να κλείσει μια τρύπα, για να δείξει ότι υπάρχει. Μην διαβάζεται κατόπιν -αλλά και πριν-  εορτής σχόλια  και παρεμβάσεις από κανένα κόμμα, είτε βρίσκεται στη βουλή είτε όχι. Ποτέ δεν θα βγάλετε άκρη.  Κανένα κόμμα δεν έχει πρόγραμμα. Αν είχε, θα είχαμε λύσει τουλάχιστον τα βασικά.

Βρείτε την δική σας αλήθεια και διαδώστε την.

Μην αγανακτείτε που δεν έγινε είδηση στα κανάλια. Κλείστε την τηλεόραση και δεν θα αγανακτείτε. Δεν είναι στρουθοκαμηλισμός. Είναι μια άλλη «είδηση»  στην πραγματικότητα.

Όχι άλλες φωτογραφίες από τις καμένες Μυκήνες.  Αν πρέπει να φωτογραφίσουμε κάτι, ας το φωτογραφίσουμε από την μεριά της πέτρας και όχι από την δική μας οπτική γωνία. Ας μπούμε στην θέση της πέτρας. Ας δούμε πως η αιώνια πέτρα κοιτάζει τον κόσμο μας. Κανένα ιστορικό μνημείο έχει ανάγκη  την φωτογραφία. Οι Μυκήνες υπήρχαν πριν από εμάς και – ίσως –  θα υπάρχουν και μετά από εμάς. Το «καθήκον» τους το έκαναν. Μας έδωσαν κάτι να κρατηθούμε. Εμείς μόνο φωτογραφίες  θα παραδώσουμε στους επόμενους;

ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Πόσες αλήθειες ξόδεψες
Για να ξεχωρίσεις ένα σπιρτόκουτο
Κι έναν εμπρηστή;

 

Βγείτε από την πρίζα. Αφήστε χωρίς μπαταρία το κινητό σας.  Ο κόσμος περπατάει ολοζώντανος δίπλα μας κι εμείς  τον αποφεύγουμε κοιμισμένοι με χίλια δυο τεχνάσματα.

Αντρέας Τσιάκος

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια