Καθησυχαστική εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά, η οποία ξέσπασε χθες στις Μυκήνες και πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, υποστηρίζοντας πως υπέστη τη «μικρότερη δυνατή φθορά», καθώς σύμφωνα με την ίδια υπήρξε πρόληψη.
Η Λίνα Μενδώνη μετέβη το πρωί της Δευτέρας στο σημείο για να πραγματοποιήσει σύσκεψη, ενώ ενημερώθηκε από την αρμόδια έφορο αρχαιοτήτων και στελέχη της πυροσβεστικής.
Η υπουργός ανέφερε πως θα ανοίξουν σύντομα τόσο το μουσείο και όσο και ο αρχαιολογικός χώρος. «Το πολύ πολύ αυτό που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες μέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα» είπε, καθώς έχουν καεί ξερά χόρτα, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, ήταν «απολύτως ξυρισμένα».
Η κ. Μενδώνη δήλωσε στους δημοσιογράφους:
• Ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος, δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί. Αυτό ήταν και το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία, τα οποία θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους λίθους των μνημείων.
• Η αρχαιολογική υπηρεσία αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο, ώστε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή.
• Ο αρχαιολογικός χώρος με ευθύνη και φροντίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε σχέδιο για την πυρόσβεση και την προστασία με αποτέλεσμα ο κάθε ένας από τους εργαζόμενους να ξέρει από την αρχή εκδήλωσης της πυρκαγιάς πώς να αντιδράσει.
• Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε όλες τις κινήσεις πολύ γρήγορα για να σηκωθούν τα εναέρια μέσα, τα οποία συνέβαλαν στην άμεση κατάσβεση.
Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής, το Υπουργείο Πολιτισμού έκανε τις πρώτες εκτιμήσεις για την πυρκαγιά, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.
Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου.
Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.
Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.
Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό”.