Πολιτική

Ερώτηση του Α. Πουλά στη Βουλή για τις συμβάσεις Νοσοκομείων για την ανάλυση τεστ COVID-19

Το θέμα της σύναψης συμβάσεων των Νοσοκομείων με το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το ΕΚΠΑ για την ανάλυση τεστ COVID-19 και το υψηλό κόστος αυτών που θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ. και υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού τομέα Υγείας,  Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα και καθώς η χώρα έχει μπει στη δεύτερη φάση της πανδημίας, παρατηρείται πολύ αυξημένος αριθμός κρουσμάτων COVID-19 σε υγειονομικούς των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Με βάση εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας όλοι οι υγειονομικοί που επιστρέφουν από τις διακοπές θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού προκειμένου να επανέλθουν με ασφάλεια στην εργασία τους.  Ήδη όμως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα στα τεστ των υγειονομικών, καθώς τα αποτελέσματα καθυστερούν 2-3 ημέρες με συνέπεια την καθυστέρηση επιστροφής τους στην εργασία.

Επιπλέον, επειδή ο αριθμός των εργαζομένων που πρέπει να υποβληθούν σε τεστ είναι πολύ μεγάλος τόσο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) όσο και τα Νοσοκομεία που διαθέτουν μοριακούς αναλυτές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Για το λόγο αυτό σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόσφατα έχει σταλεί εντολή στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων της Αθήνας να συνάψουν συμβάσεις με το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και με το ΕΚΠΑ ώστε να αποστέλλονται και εκεί δείγματα των υγειονομικών.

Με βάση όμως τα ανωτέρω δημοσιεύματα το κόστος για την εξέταση των δειγμάτων στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και στο ΕΚΠΑ είναι εξαιρετικά υψηλό αφού αγγίζει τα 50-60 ευρώ σε σχέση με το ΕΚΕΑ όπου κοστίζει περίπου 13 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό η χρηματική διαφορά ανάλυσης των δειγμάτων είναι πολύ μεγάλη και όπως συνάγεται θα την επωμιστούν οι προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο έχει δοθεί εντολή στα Νοσοκομεία να συνάψουν συμβάσεις με το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ και το ΕΚΠΑ για την ανάλυση των δειγμάτων των υγειονομικών επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους;
  2. Που οφείλεται η τόσο μεγάλη χρηματική διαφορά μεταξύ ΕΚΕΑ και Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ και ΕΚΠΑ για την ανάλυση των δειγμάτων; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για τη μείωση των υψηλών αυτών τιμών τη στιγμή που όπως φαίνεται θα επιβαρυνθούν οι ήδη πενιχροί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων;
Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Χριστός Ανέστη! Η Αργολίδα γιορτάζει την Ανάσταση

Χριστός Ανέστη! Η Αργολίδα γιορτάζει την Ανάσταση Με κάθε λαμπρότητα, οι ορθόδοξοι χριατιανοί γιόρτασαν την…

4 ώρες πριν

5 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

5 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνα: Η Ανάσταση του Κυρίου Κυριακή 5 Μαΐου 2024: Άγιο…

7 ώρες πριν

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός στο Άργος

Η υποδοχή του Αγίου Φωτός στο Άργος Με σεβασμό και κατάνυξη, στις 10 το βράδυ…

9 ώρες πριν

Απίστευτο ατύχημα στην Κέρκυρα: Μπότης έπεσε στο κεφάλι γυναίκας (βίντεο)

Κέρκυρα: Μπότης έπεσε στο κεφάλι γυναίκας Ατύχημα σημειώθηκε στο ιστορικό δημαρχείο της Κέρκυρας, το πρωί του Μεγάλου…

11 ώρες πριν

Δελφίνι βγήκε στην παραλία των Ιρίων – Το βοήθησαν να επιστρέψει στο πέλαγος

Έκπληκτοι έμειναν όσοι βρέθηκαν στην παραλία των Ιρίων Αργολίδας, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 4/5…

14 ώρες πριν

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτόπουλου, σε ηλικία 78 ετών. Σε ανάρτηση του ο Σταμάτης Κραουνάκης…

18 ώρες πριν