Τα “Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν” παρουσιάζονται από τη Χριστίνα Αλεξανιάν στο Κρανίδι

Με τα “Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν” ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Αυγούστου οι παραστάσεις του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα” που διοργανώνει ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας στο θέατρο ARTίκι στο Κρανίδι.

Πρόκειται για μια συγκλονιστική μαρτυρία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μέσα από μια αληθινή ιστορία, με την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν, η οποία έχει κάνει επίσης τη θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου και τη σκηνοθεσία.

Θα δοθούν δύο παραστάσεις, τη Δευτέρα και την Τρίτη (9 μμ). Είσοδος: 10 ευρώ.

Λόγω των ιδιαίτερων φετινών συνθηκών και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση στο τηλέφωνο: 698 698 2224.

1915. Γενοκτονία των Αρμενίων. 

Χρόνια μετά, η Ανζέλ Κουρτιάν, ζώντας πια στην Ελλάδα, αφηγείται το οδοιπορικό του διωγμού της οικογένειάς της και ολόκληρου του έθνους της.

Η μάνα-μοδίστρα. Οι δυο της αδελφές. Τα πρώτα ευτυχισμένα χρόνια. Και ύστερα βιώνουν τις συνέπειες της διαταγής εξολόθρευσης των Αρμενίων. Γίνονται αυτόπτες μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ένα οδοιπορικό από την Προύσα ως τη Σμύρνη… Και από εκεί στην Κρήτη και την Κοκκινιά. Ο πόλεμος και η προσφυγιά καταγράφονται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, της μικρής Ανζέλ. Με το φόβο και το θάνατο… Με τα γέλια και τις χαρές… Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.

«Έκανα κρυφά-κρυφά τον σταυρό μου. “Παναγιά μου, σε τι φταίξαμε; Σώσον Κύριε τον λαό σου” έλεγα από μέσα μου. Όσοι ήμασταν στις άμαξες, νιώθαμε άσχημα γι’ αυτούς που περπατούσαν, γιατί δεν αντέχανε απ’ τις καμιτσιές κι έπεφταν στα χαντάκια. Αν ήταν δυνατόν να αναφτούν καντήλια για όσους πέθαναν στο δρόμο, θα είχε φωτίσει η νύχτα και θα ’χε γίνει μέρα».

Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της… Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Όπως τα έζησε η ίδια… Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της…

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα σχόλια