Για το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ (άρθρο του Δημοσθένη Δρούγκα)

Γράφει ο Δημοσθένης Δρούγκας, περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αργολίδας της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”

Κοντά μια δεκαετία φωνάζουμε για το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που επέλεξαν… Αρχικά η παντοδύναμη περιφερειακή αρχή Τατουλη συνεπικουρούμενη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΓΑΠ και Σαμαρά. Στη συνέχεια ο Τατούλης συνεπικουρούμενος απ’ την μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά την μεγαλειώδη κωλοτούμπα της. Και τέλος η περιφερειακή αρχή Νίκα, μετά την προσωπική κωλοτούμπα του ίδιου, συνεπικουρούμενη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές αρχές πέφτουνε, μα το ΣΔΙΤ μοντέλο διαχείρισης μένει, για να εξασφαλίσει κέρδη στους επενδυτές και ζημιές στους πολίτες και το περιβάλλον.

Σε αυτά τα κοντά δέκα χρονια που φωνάζουμε είδαμε πολλά:

Είδαμε να γίνονται βαρβάτες παρανομίες όπως πλαστογραφίες τίτλων ιδιοκτησίας και καταπατήσεις ιδιωτικών εκτάσεων από την ΤΕΡΝΑ.

Είδαμε αυτές οι βαρβατες παρανομίες όχι μόνο να κουκουλώνονται αλλά και να υιοθετούνται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, προχώρησε για πρώτη φορά μετά την χούντα σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις υπέρ ιδιώτη.

Είδαμε την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τρίβει στην μούρη στους εμπνευστές και στους συνεχιστές τους, αυτό το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων.

Χαρακτηρίζοντάς το με τριάντα παρατηρήσεις κόλαφο, σαν πανάκριβο, αναποτελεσματικό, αντιπεριβαλλοντικό, υπερκοστολογημένο, και μη πρακτικά εφαρμόσιμο.

Είδαμε τέλος την περιφερειακή αρχή Νίκα να προσπαθεί να απαντήσει τεχνοκρατικά στο ΚΑΤΗΓΟΡΩ των ευρωπαίων, να αρνείται να συζητήσει το θέμα στο ΠΕΣΥΠ με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, για να βάλει τελικά την ουρά στα σκέλια και μαζί με τους τεχνοκράτες της κυβέρνησης να αποσύρουν τον φάκελο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όλα αυτά που έχουμε δει τόσα χρονια μας δικαιώνουν πλήρως…

Δικαιώνουν το δικό μας μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων που αποτελούσε και τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης πριν την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ.

Έναν σχεδιασμό που μιλούσε για διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή στο νοικοκυριό, για μικρές διαδημοτικες μονάδες διαχείρισης των προδιαλεγμένων ανάκτηση υλικών και ανακύκλωση, για κομποστοποίηση των οργανικών και ταφή του μικρού υπολείματος σε ΧΥΤΥ.

Για αυτό τον σχεδιασμό ούτε ένα ευρώ δεν δόθηκε στους δήμους για να τον εφαρμόσουν όπως και καμία θεσμική θωράκιση στις δημοτικές αρχές.

Προσπάθησαν και προσπαθούν να περάσουν την διαχείριση ΣΔΙΤ σαν μονόδρομο.

Ποντάρουν στην ανεπάρκεια των δήμων και στην αγανάκτηση του κόσμου για να φέρουν ένα μοντέλο που και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι κρίνουν απαράδεκτο, σαν τη μόνη σωτηρία.

Εφόσον δεν λαβουν την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα απαράδεκτα σχέδια τους, θα τα χρηματοδοτήσουμε με ίδιους πόρους.

Θα χρηματοδοτήσουμε με δικά μας λεφτά την κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ, τη ζημιά τη δική μας, και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αυτό θα γίνει, και δυστυχώς θα δικαιωθούμε για μια ακόμα φόρα, εφόσον συνεχίζουμε να παραμένουμε αδρανείς και αδιάφοροι, απέναντι σε αυτούς που διαχειρίζονται τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας.

1 σχόλιο

  1. Οι άχρηστοι μας έχουν ζαλισει, μια ετσι μια αλλιώς και τίποτα δεν κανουνε και τα σκουπίδια βουνό! Σε λίγο θα περασουν τον Όλυμπο. Μόνο γιά βιτρίνα κανουν! Αλλά όσο
    έχουν βόδια χωρίς στόμα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Ουστ

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια