Κοινωνία

Η αναξιόπιστη «ταξιδιωτική οδηγία» του ΠΑΚΟΕ για κάποιες παραλίες της Αργολίδας

του Γιώργου Νικολόπουλου

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) είναι ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός φορέας που εδώ και 40 χρόνια κάνει επιλεκτικά μικροβιολογικούς ελέγχους στα νερά των παραλιών αλλά και το πόσιμο νερό και ανακοινώνει τα αποτελέσματα καταλληλότητας στο κοινό.

Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του το ΠΑΚΟΕ, στις 18 του περασμένου Ιουνίου έκανε ελέγχους σε κάποιες παραλίες και βρύσες στην Αργολίδα και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 3 Ιουλίου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών. Πιθανόν, ελάχιστοι να μάθαιναν γι’ αυτές τις μετρήσεις, εάν ένα μήνα αργότερα, στις 2 Αυγούστου, δεν φρόντιζαν με αναδημοσιεύσεις τους κάποια τοπικά σάιτ…

Οι έλεγχοι που ανακοινώθηκαν από το ΠΑΚΟΕ αφορούν 23 παραλίες και 8 παράκτιες βρύσες στους Δήμους Επιδαύρου, Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών. Εξαιρείται δηλαδή ο πλέον τουριστικός για τις παραλίες του Δήμος Ερμιονίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΠΑΚΟΕ, από τις 23 παραλίες της Αργολίδας, οι 4 κρίθηκαν ακατάλληλες. Επίσης, οι δύο από τις 8 βρύσες έβγαζαν ακατάλληλο προς πόση νερό. Η μία από αυτές βρισκόταν σε κάποιο σημείο του Ναυπλίου, ωστόσο στο πόρισμα γράφτηκε γενικά κι αόριστα “Ναύπλιο”, συμπεριλαμβάνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την πόλη, αν όχι το Δήμο.

Σε κάποια παραλία, έγιναν έλεγχοι θαλάσσιων νερών σε τρία σημεία: Στα δύο κρίθηκαν ακατάλληλα και στο ένα (μπροστά από μπαρ το οποίο κατονομάζεται στο πόρισμα) κατάλληλα.

Δεν θα αναφέρουμε ποιες είναι οι παραλίες που «κόπηκαν» στη μέτρηση καταλληλότητας αφού δεν τη θεωρούμε αξιόπιστη. Ένας από τους λόγους είναι πως η έρευνα είναι επιλεκτική. Γιατί άραγε από τη μέτρηση απουσιάζουν άλλες παραλίες των ίδιων Δήμων; Γιατί δεν μετρήθηκαν οι παραλίες γειτονικών Δήμων όπως η Ερμιονίδα; Γιατί μισές δουλειές; Με ποια αρμοδιότητα και για ποιο λόγο γίνονται οι επιλεκτικές αυτές μετρήσεις;

Ουσιαστικά η «ταξιδιωτική οδηγία» του ΠΑΚΟΕ προς τους λουόμενους δεν έχει στόχο να τους προστατέψει. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα ανακοινωνόταν πλήρης καταγραφή των ελέγχων (δεν γνωρίζουμε αν έγιναν παντού, πάντως δεν δημοσιοποιήθηκαν).

Αυτό που καταφέρνει τελικά η λίστα με τις ακατάλληλες παραλίες δεν είναι να ενημερώσει αλλά κυρίως να καταστρέψει επιχειρήσεις (ή ακόμη και ολόκληρες πόλεις ή χωριά) που βρίσκονται κοντά στις …”ακατάλληλες” παραλίες και βρύσες. Πόσοι άραγε θα απομακρυνθούν από τις περιοχές που είναι στη «μαύρη λίστα» για να επισκεφθούν άλλες κοντινές στις οποίες δεν έχει καν δημοσιευτεί μέτρηση;

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στο Άργος

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο Άργος Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Αργολίδας διοργανώνει την Παρασκευή 26 Απριλίου και…

53 λεπτά πριν

Ναύπλιο: Η πρεμιέρα της εξαιρετικής παράστασης “Βασικά με λεν Θανάση”

Ναύπλιο: Η πρεμιέρα "Βασικά με λεν Θανάση" Κείμενο, φωτογραφίες: Γιάννης Γαλανόπουλος Εξαιρετική η πρεμιέρα στο…

1 ώρα πριν

27 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

27 Απριλίου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: O καταστροφικός σεισμός στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας, οι Γερμανοί…

13 ώρες πριν

Σύσκεψη εργασίας του Πτωχού με Ορφανό, Γεωργόπουλο, Χρόνη

Σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή των Δημάρχων Ναυπλιέων, Ερμιονίδας και Επιδαύρου, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου,…

18 ώρες πριν

Εταιρεία στην περιοχή του Άργους ζητά εργαζόμενο για την αποθήκη

Εμπορική εταιρεία ειδών ύδρευσης στην περιοχή του Άργους ζητά εργαζόμενο για την αποθήκη για πλήρη…

18 ώρες πριν

ΚΚΕ: Εκδήλωση μνήμης στο Ναύπλιογια τους εκτελεσμένους κομμουνιστές

Ανακοίνωση της Τ.Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ Η Τομεακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ την Τέταρτη 1η…

20 ώρες πριν