Η αναξιόπιστη «ταξιδιωτική οδηγία» του ΠΑΚΟΕ για κάποιες παραλίες της Αργολίδας

του Γιώργου Νικολόπουλου

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) είναι ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός φορέας που εδώ και 40 χρόνια κάνει επιλεκτικά μικροβιολογικούς ελέγχους στα νερά των παραλιών αλλά και το πόσιμο νερό και ανακοινώνει τα αποτελέσματα καταλληλότητας στο κοινό.

Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του το ΠΑΚΟΕ, στις 18 του περασμένου Ιουνίου έκανε ελέγχους σε κάποιες παραλίες και βρύσες στην Αργολίδα και δύο εβδομάδες αργότερα, στις 3 Ιουλίου, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών. Πιθανόν, ελάχιστοι να μάθαιναν γι’ αυτές τις μετρήσεις, εάν ένα μήνα αργότερα, στις 2 Αυγούστου, δεν φρόντιζαν με αναδημοσιεύσεις τους κάποια τοπικά σάιτ…

Οι έλεγχοι που ανακοινώθηκαν από το ΠΑΚΟΕ αφορούν 23 παραλίες και 8 παράκτιες βρύσες στους Δήμους Επιδαύρου, Ναυπλιέων και Άργους – Μυκηνών. Εξαιρείται δηλαδή ο πλέον τουριστικός για τις παραλίες του Δήμος Ερμιονίδας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΠΑΚΟΕ, από τις 23 παραλίες της Αργολίδας, οι 4 κρίθηκαν ακατάλληλες. Επίσης, οι δύο από τις 8 βρύσες έβγαζαν ακατάλληλο προς πόση νερό. Η μία από αυτές βρισκόταν σε κάποιο σημείο του Ναυπλίου, ωστόσο στο πόρισμα γράφτηκε γενικά κι αόριστα “Ναύπλιο”, συμπεριλαμβάνοντας ουσιαστικά ολόκληρη την πόλη, αν όχι το Δήμο.

Σε κάποια παραλία, έγιναν έλεγχοι θαλάσσιων νερών σε τρία σημεία: Στα δύο κρίθηκαν ακατάλληλα και στο ένα (μπροστά από μπαρ το οποίο κατονομάζεται στο πόρισμα) κατάλληλα.

Δεν θα αναφέρουμε ποιες είναι οι παραλίες που «κόπηκαν» στη μέτρηση καταλληλότητας αφού δεν τη θεωρούμε αξιόπιστη. Ένας από τους λόγους είναι πως η έρευνα είναι επιλεκτική. Γιατί άραγε από τη μέτρηση απουσιάζουν άλλες παραλίες των ίδιων Δήμων; Γιατί δεν μετρήθηκαν οι παραλίες γειτονικών Δήμων όπως η Ερμιονίδα; Γιατί μισές δουλειές; Με ποια αρμοδιότητα και για ποιο λόγο γίνονται οι επιλεκτικές αυτές μετρήσεις;

Ουσιαστικά η «ταξιδιωτική οδηγία» του ΠΑΚΟΕ προς τους λουόμενους δεν έχει στόχο να τους προστατέψει. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα ανακοινωνόταν πλήρης καταγραφή των ελέγχων (δεν γνωρίζουμε αν έγιναν παντού, πάντως δεν δημοσιοποιήθηκαν).

Αυτό που καταφέρνει τελικά η λίστα με τις ακατάλληλες παραλίες δεν είναι να ενημερώσει αλλά κυρίως να καταστρέψει επιχειρήσεις (ή ακόμη και ολόκληρες πόλεις ή χωριά) που βρίσκονται κοντά στις …”ακατάλληλες” παραλίες και βρύσες. Πόσοι άραγε θα απομακρυνθούν από τις περιοχές που είναι στη «μαύρη λίστα» για να επισκεφθούν άλλες κοντινές στις οποίες δεν έχει καν δημοσιευτεί μέτρηση;

 

7 σχόλια

  1. Μ’αρέσει που πολλοί πιστεύετε πως η Αργολίδα (τουλάχιστον από την από ‘δω μεριά) έχει καθαρά νερά.. Στο Τολό τα τσιμέντα είναι μέσα στη παραλία, η Αρβανιτιά έχει ‘πλεούμενα’ κόπρανα ναυπλιωτών, στους Μύλους και στη Νέα Κίο βγάζεις εξάνθημα από τα φύκια και τη γλίτσα. Η Καραθώνα είναι το αστείο του αιώνα, κάθε καλοκαίρι καίγεται και ο σκουπιδότοπος από πάνω και έρχεται και δένει. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΛΕ ΣΗΜΑΙΟΥΛΕΣ, ξεχάστε το. Αυτά είναι μπουρδίτσες που κάνουμε για να μαζεύουμε τουρίστες. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε παραλία, μαζέψτε και καμιά γόπα ή κανα φρούτο που πετάτε,..Οι καθαρές παραλίες θέλουν και καθαρούς ανθρώπους!

  2. Αν ψάξετε λίγο στο ίντερνετ άλλοι δημοι στέλνουν εξώδικα και κάνουν μηνύσεις στο ΠΑΚΟΕ οχι μονο επειδή δυσφημει αλλα και επειδη εκβιαζει δημους. Εμεις τι κανουμε; Το μονο που ενδιαφερει τον Κωστουρο και τη παρεα του ειναι να πληρωνει για εκθέσεις γιωτ και αλλες τετοιες φιεστες;

  3. Στο διαγγελμα της Παρασκευης ο Καμποσο θα πανυγηριζει που δεν έχει καμια ακαταλληλη παραλια ο δήμος…. Μην σας πω οτι θα το γραψει και στο επομενο λευκομα….

  4. Οι Τολιανοί τι πρέπει να κάνουμε που τις έκριναν και τις δύο παραλίες ακατάλληλες? Και ο Δήμος τζάμποα έδωσε 2000 ευρώ για να παρουμε γαλαζια σημαία. Τώρα να τη βάλουμε εκεί που ξέρουμε

  5. Καταλαβαίνουμε όλοι τι παίζεται με κάτι τέτοιυς οργανισμούς ιδιωτικούς με το πρόσχημα της Οικολογίας. Άραγε γιατί δεν έλεγξαν ή τέλος πάντων γιατί δεν ανακοίνωσαν γιατι ισως και να έλεγξαν την Αρβανιτιά; Τι κρύβονται πίσω από τέτοιες “παραλείψεις”?

Comments are closed.

Πρόσφατα σχόλια