Πολιτισμός

Ανοικτό καθημερινά το “Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας” στο Λυγουριό

Από το Σάββατο 1η Αυγούστου, το “Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας” στο Λυγουριό, θα είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10 πμ έως τις 4 μμ, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Το «Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας» ιδρύθηκε από τους Βασίλειο Ν. Κωτσιομύτη & Αναστασία Σαρρή-Κωτσιομύτη, το 1993.

Είναι φορέας μη κερδοσκοπικός. Διοικείται από επταμελές Δ.Σ. το οποίο αποτελείται από επιστήμονες Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας, Μεταλλειολογίας, και Φυσικής.

Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1995 με την επωνυμία «Μουσείο Φυσικής ιστορίας Ασκληπιείου Επιδαύρου». Μετονομάστηκε το 2006 σε «ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΩΤΣΙΟΜΥΤΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Την ίδια χρονιά μετεγκαταστάθηκε σε νέο κτήριο το οποίο του παραχωρήθηκε από το Δήμο Ασκληπιείου όπου έχει την ευχέρεια να προβάλλει περισσότερα εκθέματα και επιπλέον συλλογές.

Από την αρχή της ίδρυσής του, συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Ι.Γ.Μ.Ε και άλλων επιστημονικών φορέων, όπου οφείλεται και η έγκυρη επιστημονική ταυτοποίηση, ταξινόμηση και χρονολόγηση των εκθεμάτων του.

Παρέχει πλήρη ξενάγηση στους επισκέπτες του, οι οποίοι μπορούν να ξεναγηθούν στα περίπου 6.000 εκθέματα όπως προβάλλονται κυρίως ορυκτά και απολιθώματα, όστρακα, έντομα, κ.λ.π. από τα 22.000 που έχει στην κατοχή του.

Είναι καταξιωμένο ως το μεγαλύτερο θεματικό Μουσείο ορυκτών κι απολιθωμάτων Πανελληνίως, με ειδικά εκθέματα που εστιάζουν το ενδιαφέρον των καθημερινών επισκεπτών του, αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Οι συλλογές του θεωρούνται μοναδικές στην Ελλάδα και από τις πιο πλούσιες της Ευρώπης. Μερικά από τα εκθέματά του είναι μοναδικά στον κόσμο. Η συλλογή των Αμμωνιτών της Επιδαύρου η οποία χαρακτηρίζει το Μουσείο, θεωρείται η πληρέστερη της Υφηλίου.

Στόχος των ιδρυτών του είναι η περαιτέρω ανάπτυξη κι εμπλουτισμός του και η διαρκής λειτουργία του ως ενεργός φορέας έρευνας, επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού.

 

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Eταιρεία στο Άργος ζητά οδηγό για πενθήμερη απασχόληση

Η εταιρεία "Δ. ΚΥΒΕΡΙΩΤΗΣ Ι.Κ.Ε." στο 'Αργος, ζητά οδηγό με δίπλωμα Β'-Γ' έως 40 ετών,…

3 ώρες πριν

Διακοπή ύδρευσης σε περιοχές του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΔΕΥΑ Άργους-Μυκηνών για διακοπή ύδρευσης το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, σε περιοχές…

4 ώρες πριν

Εικόνες από Επιτάφιους της Αργολίδας

Εικόνες από Επιτάφιους της Αργολίδας (Η σελίδα θα ανανεώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας με…

5 ώρες πριν

Ισόπαλος ο Πανναυπλιακός στον πρώτο αγώνα μπαράζ για τη Γ’ Εθνική

Ισόπαλος 0-0 αναδείχθηκε ο πρωταθλητής Αργολίδας Πανναυπλιακός στον αγώνα με τον Αμαρυνθιακό που έγινε στο…

20 ώρες πριν

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος που συνδέει τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου

Στις 12 Μαΐου ο Επιδαύριος Δρόμος Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αργολίδας, ο Δήμος Επιδαύρου, η…

22 ώρες πριν

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκόπησης στην Διάγνωση & Θεραπεία των Κύστεων στις Ωοθήκες

Του Δρ. Σάμερ Νικόλαου Αλ-Αχμάρ, Μαιευτήρα, Γυναικολόγου – Χειρουργού, MD, Msc Ένα μόνιμο πρόβλημα της…

1 ημέρα πριν