Δεύτερη νύχτα μάχης με τις φλόγες στην Κορινθία αλλά και αισιόδοξα μηνύματα…

Δύσκολη η κατάσταση, για δεύτερη νύχτα, στο μέτωπο της μάχης με τις φλόγες στην Κορινθια, ωστόσο τα τελευταία μηνύματα από τις αρμοδιες Αρχές επιτρέπουν αισιοδοξία.

Πλέον δεν υπάρχει αρραγές πύρινο μέτωπο στα σημεία των αναζωπυρώσεων, οι άνεμοι έχουν πέσει πολύ και αυτό έχει βοηθήσει πολύ και σε αρκετά σημεία οι φλόγες έχουν πέσει σε ήδη καμένη έκταση.

Στον Άγιο Ιωάννη μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα και σε ύφεση, σε άλλα σημεία όμως και ειδικά στα πιο δυσπρόσιτα υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες, που εγκυμονούν κινδύνους αν υπάρξει εφησυχασμός.

Η πρόθεση είναι οι ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που στην πλειοψηφία τους έχουν ανανεωθεί με άλλο πιο ξεκούραστο προσωπικό, όπως έγινε και χθες το βράδυ, να προσεγγίσουν τα σημεία αυτά, να επιχειρήσουν τα πεζοπόρα τμήματα και με το πρώτο φως της ημέρας να ξεκινήσουν και πάλι οι ρίψεις νερού από αέρος με μεγάλες ενισχύσεις από εναέρια μέσα.

Δυστυχώς από χθες έως σήμερα, αρκετά σπίτια σε διάφορους οικισμούς, όπως στα Αθίκια, στο Αλαμάνο και στο Γαλατάκι υπέστησαν ζημιές, με την καταγραφή να βρίσκεται σε εξέλιξη, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις 4 το απόγευμα εκκενώθηκε και έβδομος κατά σειρά οικισμός, αυτή την φορά στην Ντράσσα κοντά στο Γαλατάκι, όπου οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια του οικισμού και ευτυχώς κατάφερε να αποτρέψει η Πυροσβεστική εκεί νέες καταστροφές. Οι κάτοικοι εγκαίρως και με ασφάλεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο όπως και οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Αγίου Θεράποντος στην ίδια περιοχή, που επίσης εκκενώθηκε. Αργότερα χρειάστηκε να γίνει προληπτική εκκένωση και στην κατασκήνωση “Ράντζο”.

Σημειώνεται ότι αναφορές για εκκένωση του Σοφικού διαψεύδονται κάθετα από την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία.

Από την Περιφέρεια έγινε αίτημα στην Πολιτική Προστασία να χαρακτηριστεί η Ανατολική Κορινθία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σύμφωνα με πληροφορίες, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση, αυτό θα συμβεί, αλλά η κήρυξη θα αφορά όχι ολόκληρη την Ανατολική Κορινθία αλλά τις πληγείσες περιοχές.

Στο σημείο επιχειρούν 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., πλήθος από εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 72 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και στο αρχικό τους στάδιο.

Εξίσου επικίνδυνη παραμένει και η Παρασκευή για κίνδυνο πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και για την Παρασκευή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 για τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα) και Βόρειου Αιγαίου (Λέσβος).

 

 

 

Πρόσφατα σχόλια