Εκκενώθηκαν 4 οικισμοί εξαιτίας της πυρκαγιάς στην Κορινθία – Μαυρίλα στον ουρανό της Αργολίδας

Εκτός ελέγχου είναι αυτή τη στιγμή (5.15 μμ) είναι η φωτιά που μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Ιουλίου, στις Κεχριές Κορινθίας. Ο καπνός είναι αισθητός από τη μαυρίλα που έχει σκεπάσει τον ουρανό της Αργολίδας αλλά και άλλων γειτονικών νομών.

Η φωτιά που καίει από το μεσημέρι σε δασική περιοχή είχε ως αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκεί να ζητήσει την επιβεβλημένη εκκένωση τριών – αρχικά – οικισμών και κατασκήνωσης.

Ομως, λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά επεκτάθηκε με αποτέλεσμα, να εκκενωθεί και τέταρτος οικισμός.

Εκεί που η Πυροσβεστική καταφέρνει να σταθεροποιήσει την κατάσταση, ριπαίοι άνεμοι μεγάλης έντασης την αναζωπυρώνουν ξανά και την στέλνουν σε μικρό αγροτοδασικό κομμάτι με αρκετούς οικισμούς ανάμεσα στις εστίες της πυρκαγιάς.

Στις Κεχριές Κορινθίας έχει μεταβεί ο ίδιος ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης για τον συντονισμό των προσπαθειών κατάσβεσης και καταφτάνουν συνεχώς νέες ενισχύσεις με ισχυρότατες δυνάμεις, ενώ ήδη για το βράδυ που όπως όλα δείχνουν παρότι θα πέσει η ένταση των ανέμων, αναμένεται να χρειαστούν ολονύχτιες προσπάθειες, γίνεται σχεδιασμός για να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι υπάρχουσες δυνάμεις.

Η φωτιά κινείται νότια και ξέσπασε αρχικά από την κάτω πλευρά του στρατοπέδου που έχει εγκαταστάσεις με μεγάλες αποθήκες πυρομαχικών, το οποίο όμως δεν κινδύνευσε άμεσα, αφού τοποθετήθηκαν ισχυρές δυνάμεις στην περίφραξη.

Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του οικισμού «Siemens», χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αναφερθεί κάπου ζημιά, ενώ άμεσα έγινε εκκένωση με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ύστερα από σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην κοντινή παραλία.

Επίσης, εκκενώθηκε προληπτικά η παιδική κατασκήνωση “Summerfun” και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην παραλία, ενώ μία ακόμη κατασκήνωση ήταν κλειστή αυτή την περίοδο και έτσι δεν χρειάστηκε να γίνει εκκένωση.

Στην πορεία χρειάστηκε να εκκενωθεί από τους κατοίκους του και ο οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ εισήγηση για ετοιμότητα προς εκκένωση έχει γίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την Πυροσβεστική για ακόμη 3 οικισμούς και συγκεκριμένα, το Γαλατάκι, το Αλαμάνο και τα Αθίκια. Αυτή την στιγμή η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Αλαμάνο και Αθίκια.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη καταγγελία στην Πυροσβεστική, σίγουρα προκαλεί υποψίες ότι είναι η δεύτερη φορά που ξεσπά μεγάλη φωτιά στο ίδιο σημείο με σχεδόν 10 ημέρες διαφορά και θα αποτελέσει σημείο διερεύνησης από τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές της Πυροσβεστικής.

Επί τόπου, συνολικά επιχειρούν πλέον 77 πυροσβέστες με 26 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, το ΜΕΤΠΕ, 5 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Στο πύρινο μέτωπο συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Λόγω της πυρκαγιάς, διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας από την Τροχαία, επί της Εθνικής Οδού Ισθμού-Αρχαίας Επιδαύρου, από το ύψος του κόμβου Επιδαύρου και στο ρεύμα προς Επίδαυρο.

Εκκένωση οικισμού και στο Πεταλίδι Μεσσηνίας

Την ίδια ώρα μαίνεται και η επίσης μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Μεσσηνία, σε αγροτοδασική έκταση στο Πεταλίδι.

Σημειώνεται και αυτό επίσης είναι σημείο προς διερεύνηση από την Πυροσβεστική, πως η φωτιά ξέσπασε αρχικά από καθαρά αγροτική έκταση, την στιγμή που στην περιοχή πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι και ενώ για την σημερινή ημέρα υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, σχεδόν στη μισή χώρα, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Στην περιοχή η Πυροσβεστική προχώρησε στην εισήγηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πραγματοποιήθηκε εκκένωση του οικισμού Μαθιά, καθώς οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του οικισμού, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί πουθενά ζημιές.

Στο σημείο επιχειρούν 37 πυροσβέστες με 13 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 3 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή.

Πρόσφατα σχόλια