Τ. Τόκας: Ασάφεια από το Υπουργείο Οικονομικών για τα τραπεζοκαθίσματα στα λιμάνια

Την ασάφεια στη ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων στους χώρους της χερσαίας ζώνης των λιμένων επισημαίναι ο Τάσος Τόκας, δημοτικός σύμβουλος Ερμιονίδας, επικεφαλής της παράταξης ΝΕΔΥΠΕΡ.

Όπως αναφέρει:

Επισκεπτόμενος τις προηγούμενες ημέρες τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χερσαία ζώνη των λιμένων Πορτοχελίου, Ερμιόνης και Κοιλάδος (café – ταβέρνες – εστιατόρια κ.λ.π.) διαπίστωσα τον έντονο προβληματισμό των ιδιοκτητών αφού στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που υπάρχει σήμερα, λόγω της πανδημίας, υπάρχει αισθητά μειωμένη κίνηση.

Το ζήτημα της μείωσης του τέλους για την παραχώρηση της χρήσης χώρου από το Λιμενικό Ταμείο Ερμιονίδας ήταν το πλέον επίκαιρο στις συζητήσεις μας.

Οι περισσότεροι καταστηματάρχες δεν χρειάζονται επιπλέον τετραγωνικά, αφού το φετινό καλοκαίρι θα είναι τουριστικά δύσκολο, αλλά μείωση στο 50% του καθορισμένου ανταλλάγματος για την χρήση του χώρου.

Αντί αυτού όμως το Υπ. Οικονομικών με την τροπολογία 394-55/10.07.2020 που κατατέθηκε στο σ/ν «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις» και το οποίο συζητήθηκε και ψηφίστηκε στην Ολομέλειας της Βουλής της 14ης/7/2020.δίνει την δυνατότητα για επέκταση, χωρίς πρόσθετο αντάλλαγμα μέχρι του διπλάσιου χώρου, αλλά για την μείωση 50% στην τιμή / τετραγωνικό, βάζει την προϋπόθεση ότι μπορεί να γίνει, αν η επέκταση του χώρου δεν είναι δυνατή.

Προτεραιότητα δίνεται λοιπόν στην επέκταση του χώρου και όχι στην μείωση του τέλους.

Και εδώ γεννιούνται ερωτήματα:

1) Πώς θα ληφθεί η σχετική απόφαση χωρίς να δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ του καταστηματάρχη και της αρμόδιας αρχής (Λιμενικό Ταμείο);

2) Με ποια αντικειμενικά κριτήρια θα προστατεύεται η διαδικασία αφού ο καταστηματάρχης δεν μπορεί να επιλέξει τη μία ή την άλλη ρύθμιση λόγω της ασάφειας της τροπολογίας;

3) Ποιος αλήθεια θα ελέγξει την απόφαση που θα ληφθεί αφού η τροπολογία αφήνει ανοικτό παράθυρο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Στόχος των ρυθμίσεων της Πολιτείας πρέπει να είναι η ίση μεταχείριση των πολιτών, η διαφάνεια των αποφάσεων και η μείωση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών από την πανδημία.

Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπ. Οικονομικών επιτρέπεται μέχρι της 31-10-2020:

• η επέκταση, χωρίς πρόσθετο αντάλλαγμα και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, του χώρου ο οποίος έχει παραχωρηθεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για απλή χρήση, μέχρι και του διπλάσιου του αρχικού χώρου, για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και ομπρελών σκίασης, σε χερσαία ζώνη λιμένα.

• η μείωση του καθορισμένου ανταλλάγματος της παραχώρησης απλής χρήσης μέχρι και 50%, εφόσον δεν είναι δυνατή η ως άνω επέκταση.

 

Πρόσφατα σχόλια