Εορτάζονται τα 1.100 χρόνια από τη Συνάντηση των Αγίων Πέτρου και Θεοδοσίου στο Παναρίτη

Από την Ιερά Μητρόπολη Αργολίδος και την Ιερά Μονή Οσίου Θεοδοσίου του Νέου και Ιαματικού γίνεται γνωστὸ ότι την Κυριακή 12 Ιουλίου εορτάζονται τα 1.100 χρόνια από τη Συνάντηση των αγίων Θεοδοσίου και Πέτρου (το έτος 920) στο ομώνυμο εκκλησάκι της Συναντήσεως, στο Παναρίτη Αργολίδας.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 11 Ιουλίου (7.30 μμ) θα γίνει η υποδοχή των λειψάνων των Αγίων Πέτρου και Θεοδοσίου στον τόπο της Συναντήσεώς τους από τους Μητροπολίτες Άρτης Καλλίνικο και Αργολίδος Νεκτάριο. Στη συνέχεια (8 μμ) θα ψαλεί ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Την Κυριακή, ημέρα της εορτής, στις 7 το πρωί θα ψαλεί ο Όρθρος και θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος και λειτουργούντος του Μητροπολίτη Άρτης Καλλίνικου.

Στις 7.30 μμ, θα ψαλούν ο μεθέορτος Εσπερινός και η Παράκληση των αγίων Πέτρου και Θεοδοσίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεκτάριου. Μετά το πέρας των ακολουθιών θα γίνει η αναχώρηση των ιερών λειψάνων.

 

Η Συνάντηση του Οσίου Θεοδοσίου με τον Άγιο Πέτρο

Ο Θεοδόσιος ήταν μοναχός στο Παναρίτη όταν επίσκοπος Άργους και Ναυπλίας ήταν ο Πέτρος. Ο μοναχός με θαύματα θαύματα γιάτρευε βαριά άρρωστους. Η φήμη του εξαπλωνόταν συνεχώς και πολλοί άνθρωποι τον επισκέπτονταν για να τους ευλογήσει και να τους γιατρέψει.

Η δράση του αυτή, όπως γίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις, προκάλεσε το φθόνο κάποιων και εκείνοι, θέλοντας να τον βλάψουν, τον συκοφάντησαν στον επίσκοπο Άργους. Ο Πέτρος πλανήθηκε από τα λόγια τους και αποφάσισε να διώξει τον Θεοδόσιο από την επαρχία του. Η εκτέλεση αυτής της απόφασης όμως αναβλήθηκε επειδή εσπευσμένα ο Άγιος Πέτρος έφυγε για την Κωνσταντινούπολη. Όσο βρισκόταν στη Βασιλεύουσα, τόσο ο ίδιος όσο και ο Πατριάρχης είδαν σε όραμα τον Θεοδόσιο. Πείστηκαν ότι έχει την χάρη του Θεού και η απόφαση για τη δίωξη του ακυρώθηκε.

Όταν ο Επίσκοπος Πέτρος επέστρεψε στο Άργος πήγε να συναντήσει τον Θεοδόσιο. Ο μοναχός τον προϋπάντησε κρατώντας για θυμιατό στα χέρια το σκούφο του με κάρβουνα αναμμένα, χωρίς ωστόσο να καίγεται. Ο Πέτρος του ζήτησε συγνώμη και μετέφερε την παράκληση του Πατριάρχη, με την οποία του ζητούσε να προσεύχεται γι’ αυτόν.

Τόσο μεγάλη εντύπωση έκανε στον Επίσκοπο Πέτρο ο χαρακτήρας και η ευλάβεια του Θεοδόσιου, που μετά από λίγο καιρό τον χειροτόνησε διάκονο και κατόπιν ιερέα.

(Η συνάντηση των δύο Αγίων γιορτάζεται από το 1956, την πρώτη Κυριακή ύστερα από τις 3 Μαΐου, γιορτή του Αγίου Πέτρου).

 

Πρόσφατα σχόλια