Κάποιες σκέψεις με αφορμή την ψήφιση ΜΠΕ για το πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ερμιονίδα

του Δημοσθένη Δρούγκα, περιφερειακού συμβούλου Π.Ε. Αργολίδας με την παράταξη “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”

Κάποιες σκέψεις με αφορμή την ψήφιση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ερμιονίδα:

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, τουλάχιστον τον ένα χρόνο που είμαι περιφερειακός σύμβουλος, πολλές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) να έρχονται για συζήτηση στο συμβούλιο με ένα κατεβατό κυριολεκτικά παρατηρήσεις απ’ το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος.

Η υπηρεσία δηλαδή κάνει ένα κατεβατό παρατηρήσεις για ελλείψεις στην μελέτη, μερικές εκ των οποίων αφορούν πολύ σοβαρά θέματα, αλλά εισηγείται την υπερψήφισή της εφόσον υλοποιηθούν όλα όσα προβλέπει.

Αυτό γεννά ορισμένα ερωτήματα και διαπιστώσεις:

1) Διαθέτει η Περιφέρεια το στελεχιακό δυναμικό να ελέγχει την υλοποίηση όσων επισημαίνουν οι υπηρεσίες της στις παρατηρήσεις των μελετών;
Απαντώ όχι

2) Αποτελεί πλέον παγια τακτική, μέσω τέτοιων μεθοδεύσεων παράκαμψης των υπηρεσιών και των νόμων, η προώθηση έργων με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα;
Απαντώ ναι

3) Είναι παράλογο να έρχονται για συζήτηση στο ΠΕΣΥΠ, μελέτες που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις;
Απαντώ ναι

4) Αφήνονται οι υπάλληλοι να κάνουν την δουλειά τους όπως πρέπει και όπως ο νόμος ορίζει ή είναι μονίμως θύματα πιέσεων και εκβιασμών, και καταφεύγουν στην πρακτική “εγώ σας λέω τι πρέπει να γίνει και εσείς κόψτε τον λαιμό σας”;
Απαντώ ναι

Διαπιστώνουμε συνεπώς με βάση τα παραπάνω ερωτημάτων ότι κινούμαστε διαρκώς σε ένα μπάχαλο με ορίζοντα μια εντελώς στρεβλή “ανάπτυξη”.

Στη συγκεκριμένη μελέτη για να πάρετε μια ιδέα, η πρόβλεψη για την υδροδότηση του ξενοδοχείου προέβλεπε τη σύνδεσή του με το δίκτυο ύδρευσης της Ερμιόνης και την συμπληρωματική υδροδότηση από παρακείμενη μονάδα αφαλάτωσης.

Όμως το νερό του δικτυου κατά την υπηρεσία περιβάλλοντος είναι ακατάλληλο, και η μονάδα αφαλάτωσης δεν έχει κατασκευαστεί καν!

Ψηφίστηκε συνεπώς μία ΜΠΕ για ένα ξενοδοχείο που δεν μπορεί να υδροδοτηθει!

Και αυτή δεν είναι η μοναδική…

Αυτά τα ευχάριστα συμβαίνουν στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Πρόσφατα σχόλια