Κοινωνία

Ανακοίνωση της «Απέναντι Όχθης» για την ποινικοποίηση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων

Ανακοίνωση της «Απέναντι Όχθης», ομάδας εκπαιδευτικών Αργολίδας για τη συλλογική δράση

Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι, σε Βουλή με περιορισμένο αριθμό Βουλευτών κι ενώ ισχύουν ακόμη τα υγειονομικά μέτρα, το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις». Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει «ένα αναμφίβολα υπαρκτό κενό στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καταστολής, ποινικοποίησης και αυθαιρεσίας, που περιορίζει τις διαδηλώσειςμε το πρόσχημα της «ασφάλειας» των «καταστηματαρχών που υποφέρουν από τις συγκεντρώσεις» και των «οδηγών που εγκλωβίζονται στην κίνηση του κέντρου».

Η ανισομέρεια στις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τη λογοδοσία είναι προκλητικά αντιδημοκρατική.Οι αστυνομικές αρχές μπορούν να απαγορεύσουν μια συνάθροιση, αν ΠΙΘΑΝΟΛΟΓΟΥΝ κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια ή διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με κριτήριατον εκτιμώμενο (;;) αριθμό των συμμετεχόντων, την περιοχή πραγματοποίησής της, τον βαθμό επικινδυνότητας αυτής ως προς την πιθανότητα (;;)διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων και διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Το Άρθρο 14 του νομοσχεδίου θεσπίζει ιδιώνυμο για τις πορείες που απαγορεύονται, καθώς τιμωρεί με 1 έτος φυλάκιση όσους μετέχουν σε τέτοια ή δε συμμορφώνονται σε τυχόν περιορισμούς αυτής! Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει αστική ευθύνη του οργανωτή για τυχόν ζημιές ή βλάβες που θα προκληθούν από τους διαδηλωτές! Ακόμη και στο νδ 794/1971 της Χούντας δεν υπήρχε πρόβλεψη για αστική ευθύνη του οργανωτή…Ο οργανωτής, επίσης, οφείλει να συνεργάζεται με την αστυνομία για την τήρηση της τάξης, να συμμορφώνεται στις υποδείξεις της και να την καλεί να απομακρύνει από το σώμα της διαδήλωσης άτομα, που χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, φέρουν όμως αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας (!!!), δηλ.τα πάντα!

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις «δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις» αντιγράφει τα χουντικά διατάγματα που πρακτικά παρέμεναν σε αχρησία επί 40 χρόνια και θέτει κάθε κινητοποίηση υπό τον πλήρη έλεγχο της αστυνομίας και κατ΄ επέκταση της εκάστοτε εξουσίας· κλιμακώνει έτσι το αντιδραστικό της κρεσέντο καιακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα στη διαδήλωση και συγκέντρωση.

Γνωρίζουν καλά οι κρατούντες ότι οι πολιτικές τους δεν θα μείνουν για πολύ ακόμα χωρίς απάντηση. Μεγάλο μέρος της κοινωνίας, εξουθενωμένο από τις αντιλαïκές πολιτικές, τη χρόνια υποτίμηση του εισοδήματος και αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο με μια νέα επίταση της κρίσης στην οικονομία,λόγω των σφοδρών επιπτώσεων της πανδημίας και της πολιτικής τους διαχείρισης από μια κυβέρνηση, που σκορπά το δημόσιο χρήμα σε ημέτερους και απορρυθμίζει περαιτέρω την αγορά και την κοινωνία με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.  Με νομοσχέδια όπως αυτό, που όμοιό του δεν έχει υπάρξει στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Χρυσοχοΐδης, ένας υπουργός που έχει συνδέσει το όνομά του με την άγρια καταστολή, επιχειρούν να πολλαπλασιάσουν το οπλοστάσιο της βίας και της αστυνομοκρατίας, για να θωρακιστούν απέναντι στην μέτωπα που έχουν ανοίξει με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές.

Το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδηπρέπει να βρει απέναντί του κάθε δημοκρατικό άνθρωπο!

Το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν θα περάσει!

Η λαϊκή πάλη ούτε υποχώρησε ούτε υποχωρεί με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις!

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Eurovision: Γκριμάτσες και χασμουρητά από τη Σάττι ενώ μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ

Eurovision: Γκριμάτσες και χασμουρητά από τη Σάττι Η συμπεριφορά της Μαρίνας Σάττι κατά τη διάρκεια…

37 λεπτά πριν

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών με 8 θέματα

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών Τη Δευτέρα 13 Μαΐου, στις 5μμ, θα συνεδριάσει στο Δημαρχείο Άργους,…

1 ώρα πριν

Σύσκεψη για το πορτοκάλι στην Αργολίδα – Θέματα η κατάρρευση τιμών και η επιδρομή ακρίδων

Σύσκεψη για το πορτοκάλι στην Αργολίδα Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας διοργανώνει σύσκεψη με προσκεκλημένους τους…

3 ώρες πριν

Eurovision: Προκρίθηκε στον τελικό η Μαρίνα Σάττι με το «Ζάρι»

Στον μεγάλο τελικό της Eurovision προκρίθηκε μετά την εντυπωσιακή της εμφάνιση η Μαρίνα Σάττι, με…

13 ώρες πριν

Θρυλική πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League

πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League Με δύο γκολ του Ελ Κααμπί στο…

13 ώρες πριν

10 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

10 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Κάψιμο βιβλίων στη ναζιστική Γερμανία, Μιχαλάκης Καραολής-Ανδρέας Δημητρίου, Φρεντ…

14 ώρες πριν