Φρανκ Κλόπας: Ο μοναδικός αθλητής από την Αργολίδα που πήγε σε Ολυμπιακούς και Μουντιάλ…

Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με καταγωγή από την Αργολίδα που έχει μπει στην αποστολή εθνικής ομάδας σε Μουντιάλ αλλά και ο μοναδικός αθλητής που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, από το 1896 και μετά, είναι ο Φρανκ Κλόπας.

Ο επιθετικός που αγωνίστηκε με το εθνόσημο των ΗΠΑ, γεννήθηκε στην Προσύμνη το 1966 και το βαφτιστικό του όνομα είναι Φώτης. Σε ηλικία οκτώ ετών, το 1974, μετανάστευσε με την οικογένειά του στο Σικάγο και όταν ενηλικιώθηκε απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Κλόπας έκανε καριέρα τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα…

Το 1983, αμέσως μετά το γυμνάσιο, υπέγραψε στην επαγγελματική ομάδα της πόλης, στους Σικάγο Στινγκ όπου αγωνίστηκε για τέσσερις σεζόν (πρωτάθλημα σάλας) κατακτώντας και έναν τίτλο ΗΠΑ. Το 1987 έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, με την οποία αγωνίστηκε συνολικά 39 φορές και έβαλε 12 γκολ.

Το 1988, 14 χρόνια μετά την εγκατάστασή του στο Σικάγο, επέστρεψε στην πατρίδα φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ και κατακτώντας στα 6 χρόνια που αγωνίστηκε εκεί 4 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και ένα σούπερ καπ. Είχε 49 συμμετοχές και πέτυχε 6 γκολ, αφού ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα από τραυματισμούς. Έκλεισε την ελληνική καριέρα του με δύο σεζόν στον Απόλλωνα Αθηνών (1994-1995).  Ήταν οι δύο πιο επιτυχημένες χρονιές στην ιστορία του σωματείου, αφού το 1995 προκρίθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το 1996 αγωνίστηκε για μοναδική φορά στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος.

Στη συνέχεια, φού αγωνίστηκε σε ομάδες των ΗΠΑ (κατακτώντας και δύο κύπελλα), τον Ιανουάριο του 2000 ανακοίνωσε ότι σταματά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ο Φρανκ Κλόπας είναι ο μοναδικός αθλητής με καταγωγή από την Αργολίδα που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και σε μουντιάλ, ως μέλος της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ.

Το 1988, στην Ολυμπιάδα της Σεούλ, αγωνίστηκε σε δύο παιχνίδια της Εθνικής ΗΠΑ. Το 1994 αν και συμμετείχε στην αποστολή στο Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε στις ΗΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκε από τον προπονητή Μπόρα Μιλουτίνοβιτς σε κανέναν από τους 4 αγώνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Κλόπας στους αγώνες προετοιμασίας λίγες εβδομάδες πριν από το Μουντιάλ είχε πετύχει 5 γκολ.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, το 2000 ο Φρανκ Κλόπας δεν εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο. Ασχολήθηκε ως προπονητής και τεχνικός διευθυντής σε ομάδες του Σικάγου αλλά και του Μόντραλ (ως το 2015). Επίσης, είναι ιδιοκτήτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας νέων στο Σικάγο, την F.C. Drive και τηλεοπτικός αναλυτής για τα παιχνίδια των Chicago Fire.

Γ. Νικολόπουλος

Με τη σύζυγό του Σοφία