Τα μεταλλεία του Τυρού – Από το χθες στο σήμερα…

Γράφουν οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου Παραλίας Τυρού

Σύμφωνα με το τυπικό της υπόθεσης το κείμενο θα ξεκινούσε κάπως έτσι: «…στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης οι μαθητές του Γυμνασίου Παραλίας Τυρού…».

Ευτυχώς οι μαθητές του συγκεκριμένου γυμνασίου, απεχθάνονται τις τυπικότητες και προτιμούν την ουσία και την δράση. Έτσι ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα πριν την κρίση του κοροναϊου και το σημαντικότερο θα το συνεχίσουν και μετά από αυτή.

Η προσπάθεια τους αφορά την ανάδειξη του μεταλλείου στην τοποθεσία Τρίκερι Τυρού αλλά κυρίως την συνέχιση του στο σήμερα. Με δράσεις και οράματα όπως η συνέχιση της ιστορικής μνήμης, η πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης αλλά όλων όσων ενδιαφέρονται ακόμα για την διατήρηση και συνέχιση του πολιτισμού, της επιστήμης και της παιδείας.

Ένα μικρό μέρος της προσπάθειας μας η οποία θα έχει μεγάλη και επίπονη συνέχεια, παρατίθεται παρακάτω, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλους, ότι αν και λίγοι είμαστε σημαντικοί!

 

Τοποθεσία

Το ακρωτήρι Τρίκερι βρίσκεται περίπου 4χλμ βορειοανατολικά του Τυρού και συνδυάζει τις ομορφιές του βουνού και της θάλασσας με θέα το Μυρτώο πέλαγος. Το Τρίκερι είναι ένα βουνό με τρεις κορυφές και για αυτό πήρε και την ονομασία του.

 

Τα μεταλλεία

Τα μεταλλεία βαρύτη στο ακρωτήριο Τρίκερι Τυρού ιδρύθηκαν το έτος 1866-67 μετά την παραχώρηση εκμετάλλευσης από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση στην Ελληνική εταιρία έρευνας και εξόρυξης μετάλλων με έδρα το Λαύριο ιδιοκτησίας των συνεταίρων Ανδρέα Κορδέλλα και Gianbattista Serpieri οι οποίοι διέθεταν ήδη μεταλλεία εξορύξεως στην περιοχή του Λαυρίου και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κατασκευάζεται η πέτρινη σκάλα με μεταλλικές προεκτάσεις για την παραβολή και φόρτωση των πλοίων και ορισμένα σπίτια στην περιοχή της Παραλίας Τυρού για τους υπεύθυνους του μεταλλείου και τους ξένους εργάτες.

 


Τα μεταλλεία σήμερα

Ότι έχει απομείνει σήμερα ως ανάμνηση από την εποχή των μεταλλείων, βρίσκεται στις αυλές και στα σπίτια κατοίκων του Τυρού. Είναι σημαντικό ότι έγγραφα από την εποχή αυτή υπάρχουν ακόμα καταχωνιασμένα στα συρτάρια κάποιων κατοίκων της πόλης.

 

Ο ΒΑΡΥΤΗΣ

Ονομασία

Βαρύτης ή βαρύτης (Αγγλ. Barite και baryte) ή “Τριαντάφυλλο της ερήμου”

Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «βαρύς», λόγω του υψηλού ειδικού του βάρους.

Χημικός τύπος

BaSO4. Θειϊκό βάριο.

Η μορφή του

Σχηματίζει μια ιδιάζουσα υφή, κατά την οποία οι τραπεζοειδείς ή πρισματικοί κρύσταλλοι τοποθετούνται ομοκεντρικά, αυξανόμενοι σε μέγεθος όσο απομακρύνονται από το κέντρο. Η υφή αυτή είναι μοναδική για τον βαρύτη και για αυτό ονομάζεται και «Ρόδο της Ερήμου» (desert rose).

Χρήσεις

Βιομηχανικά ο βαρύτης σε κονιορτοποιημένη μορφή χρησιμοποιείται σε πολτούς εκπλύσεως γεωτρήσεων πετρελαίου, ή αερίων, αυξάνοντας το ειδικό βάρος, στη παρασκευή ενώσεων στην υφασματοβιομηχανία, τη χαρτοβιομηχανία, την υαλουργία στη βιομηχανία ελαστικών καθώς και ως αδρανές υλικό στην παραγωγή χρωμάτων.

 

Πρόσφατα σχόλια