Α. Πουλάς: Αποζημίωση στους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους εποχιακών τουριστικών καταλυμάτων

Την αποζημίωση των ιδιοκτητών των εποχιακών τουριστικών καταλυμάτων και των εργαζόμενων σε αυτά, με βάση την απώλεια του εισοδήματός τους από τον αριθμό ακυρώσεων και των εξόδων που έκαναν για την προετοιμασία των καταλυμάτων τους μετά την οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω της αιφνιδιαστικής παράτασης απαγόρευσης της λειτουργίας τους έως 15.6.2020, ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Α. Γεωργιάδη και τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ι. Βρούτση.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

 Όπως είναι γνωστό με την υπ’ αρ. 18152/14.3.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση επιβλήθηκε το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εποχικών τουριστικών καταλυμάτων από τις 15.3.2020 έως τις 30.4.2020, λόγω της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα μας. Στη συνέχεια με την υπ’ αρ. 27529/29.4.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση δόθηκε παράταση στο μέτρο της απαγόρευσης έως 31.5.2020.

Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω καταλυμάτων, βασισμένοι στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, προετοιμάστηκαν για την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν η οποία θα ξεκινούσε την 1.6.2020 και προχώρησαν σε κρατήσεις των καταλυμάτων τους, ενόψει και του Τριημέρου του Αγίου Πνεύματος στις 5-7 Ιουνίου, που παραδοσιακά αποτελεί διάστημα έντονης εγχώριας τουριστικής κίνησης.

Όμως, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση, η κυβέρνηση στις 30.5.2020, μόλις 2 μέρες πριν την προβλεπόμενη έναρξη της τουριστικής σεζόν, ανακοίνωσε την απόφαση παράτασης της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων έως τις 15.6.2020.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων στα ανωτέρω καταλύματα με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για το προσωπικό που θα απασχολούνταν σε αυτά που επιδείνωσαν την ήδη μεγάλη οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί λόγω COVID-19.

Σύμφωνα μαλιστα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Ναυπλίου «Ξένιος Δίας» μόνο στο Ναύπλιο η παράταση της απαγόρευσης προκάλεσε την ακύρωση σε περισσότερες από 1.000 κρατήσεις.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και έχει προκαλέσει σοβαρή οικονομική ζημιά στους ιδιοκτήτες των εποχικών τουριστικών καταλυμάτων και στους εργαζόμενους σε αυτά και

Δεδομένου ότι το Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα τους έδινε μία σημαντική οικονομική ανάσα έπειτα από το δύσκολο διάστημα της επαγγελματικής απραξίας λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις σας η αποζημίωση των ιδιοκτητών των εποχιακών τουριστικών καταλυμάτων και των εργαζόμενων σε αυτά, μετά την οικονομική ζημιά που υπέστησαν λόγω της αιφνιδιαστικής παράτασης απαγόρευσης της λειτουργίας τους έως 15.6.2020, με βάση την απώλεια του εισοδήματός τους από τον αριθμό ακυρώσεων και των εξόδων που έκαναν για την προετοιμασία των καταλυμάτων τους;

 

Πρόσφατα σχόλια