spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Δείτε σε ποιο σημείο του Άργους βρισκόταν ο προηγούμενος ναός του Αγίου Πέτρου

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Ο προηγούμενος ναός του Αγίου Πέτρου στο Άργος, δεν βρισκόταν στη σημερινή, ομώνυμη πλατεία. Άλλωστε, η εκκλησία που υπήρχε εκεί μέχρι το 1865 (ακριβώς δίπλα, βορειοδυτικά του σημερινού ναού), ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο…

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Πιτερός επισημαίνει:

“Ο Δ. Πύρρος αναφέρει ότι ανατολικότερα του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η Μητρόπολη του Άργους και ερειπωμένος ναός του Αγίου Πέτρου. Ειδικότερα, ο παλιός μικρός ναός του Αγίου Πέτρου και η Μητρόπολη του Άργους, η θέση των οποίων είναι γνωστή, βρίσκονταν επί της οδού Μυστακοπούλου, νοτιοανατολικά του κτιρίου του Δαναού, στον ελεύθερο χώρο στάθμευσης ιδιοκτησίας σήμερα Αφών Κουρουνιώτη και κτίσθηκαν μετά το 1770, όταν έγινε η μεταφορά της έδρας της Μητρόπολης, από τον Μέρμπακα (Αγία Τριάδα) στο Άργος στην περιοχή του Ρωμέικου μαχαλά.

Η Μητρόπολη καταστράφηκε το 1821 κατά την εισβολή και καταστροφή του Άργους από τον Κεχαγιάμπεη και έκτοτε παρέμεινε ερειπωμένη, διότι η έδρα της Μητρόπολης στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ναύπλιο. Η περιοχή της Μητρόπολης χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο και στη συνέχεια ρυμοτομήθηκε”.

Ο Χρήστος Πιτερός αναφέρει πως η Μητρόπολη του Άργους αποτυπώνεται στο καποδιστριακό σχέδιο (1831) στο αρ. 238 οικόπεδο (βλ. το ακόλουθο σχέδιο). Έχει διαστάσεις 50 X 50 μ., με κτίριο ακανόνιστου σχήματος (αρ. 1), ενώ το εικονιζόμενο μικρό ορθογώνιο κτίσμα, διαστάσεων 8 x 5 μ. περίπου (αρ.2) είναι προφανώς ο παλιός μικρός ναός του Αγίου Πέτρου. Βρίσκεται 46,5 μ. βορειότερα από την οδό Βασιλ. Σοφίας και 24 μ. δυτικότερα της οδού Μυστακοπούλου, σύμφωνα με το καποδιστριακό σχέδιο.

Ο ναός αυτός του Αγίου Πέτρου δεν σχετίζεται με τον τάφο του Αγίου Πέτρου, όπως εσφαλμένα έχει υποτεθεί.

 

eddretrt

spot_img