Ερώτηση Γκιόλα σε Γεωργιάδη, Κικίλια για διατίμηση σε μάσκες, γάντια, αντισηπτικά

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης – Ενέργειας και Υγείας με θέμα την δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στα είδη προστασίας από τον κορωνοϊό, κατέθεσαν από κοινού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, που συνυπογράφηκε από 40 συνολικά βουλευτές.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές θίγουν το ζήτημα  της εξασφάλισης και δωρεάν καθολικής πρόσβασης των μέσων προστασίας με επικέντρωση κυρίως στις μάσκες.

Επισημαίνουν τον υπαρκτό κίνδυνο να εμφανιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, όπως συνέβη στο παρελθόν με τα αντισηπτικά προιόντα.

Μέμφονται τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, που πιστός στο δόγμα του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της πεποίθησής του στην αυτόματη τακτοποίηση του ζητήματος μέσω της ρύθμισης της αγοράς.

Του επισημαίνουν δε την αναγκαιότητα της ανάληψης πρωτοβουλιών για την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα μέσα πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα   και με το παράδειγμα άλλων ευρωπαικών χωρών.

Του υποδεικνύουν τέλος ότι λόγω και της επιβληθείσας υποχρέωσης χρήσης μάσκας επ’ απειλή επιβολής προστίμου 150 ευρώ, ότι είναι απαραίτητη η διατίμηση στα αναγκαία προστατευτικά είδη, όπως γάντια, μάσκες και αντισηπτικά προιόντα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Το θέμα της αισχροκέρδειας στα προστατευτικά μέσα του πληθυσμού για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού, καθώς και στα είδη πρώτηςανάγκης προκαλεί το αίσθημα περί δικαίου στην κοινωνία μας.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης που προσπάθησε να τη «δικαιολογήσει» προκειμένου να κατευνάσει την κοινωνική κατακραυγή, εκφράζεται με αισιοδοξία και βασικό επιχείρημα τους ελέγχους και τα πρόστιμα. Από την άλλη όμως, ο αρμόδιος Υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη απέφυγε να δηλώσει βέβαιος για τις δυνατότητες επιβολής και είσπραξης των προστίμων.

Η αμέλεια κρατικής παρέμβασης στη κατεύθυνση λήψης του μέτρου της διατίμησης,στην πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην άμβλυνση τωνφαινομένων αισχροκέρδειας.

Η νομοθετική πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση άφησε την ανεξέλεγκτα ανήθικη και αντικοινωνική συμπεριφορά, της αισχροκέρδειας να καλπάζει. Η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων των πολιτών θασυνοδευτεί από το υποχρεωτικό μέτρο της απαραίτητης χρήσης ατομικήςμάσκας, ενώ η μη συμμόρφωση με αυτό, θα συνεπάγεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Η αναγκαιότητα της χρήσης της προστατευτικής μάσκας σεσυνδυασμό και με τα υπόλοιπα υλικά προστασίας, όπως τα γάντια μιαςχρήσης και το αντισηπτικό δημιουργεί μια νέα, ακόμη πιο ευάλωτη συνθήκηπιθανής γιγάντωσης των κρουσμάτων αισχροκέρδειας. Συνεπώς, η διατίμησηστις μάσκες, στα γάντια, τα αντισηπτικά και τα σχετικά προϊόντα που μπορούννα προσδιορίσουν οι ειδικοί, έστω και τώρα είναι πράξη επιβεβλημένη.

Επειδή, εξαιτίας των τιμών της αγοράς υφίσταται πραγματικήαδυναμία στα νοικοκυριά των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, γιατην καθημερινή προμήθεια της ατομικής μάσκας

Επειδή, επί της ουσίας, είτε από το ύψος της τιμής της προστατευτικήςμάσκας που θα πρέπει να προμηθεύεται κάποιος σε καθημερινή βάση, είτεαπό το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν, η κοινωνία μας γίνεταιέρμαιο οικονομικής εκμετάλλευσης

Επειδή, η Πολιτεία οφείλει πρώτα να εγγυάται στον πολίτη όλα ταδιαθέσιμα μέσα για την προστασία του στο βαθμό που να μην μετατρέπεταισε στόχο αθέμιτων και ιδιοτελών συμπεριφορών κι έπειτα, να του αποδίδειακριβοδίκαια, το βάρος των ατομικών του ευθυνών.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

  1. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την καθολική πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα μέσα πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα και με το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ενισχυθεί πέρα από το αίσθημα ασφάλειας των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας, και η πρακτική τους δυνατότητα προμήθειας με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης