Κοινωνία

Απέναντι Όχθη: Εν μέσω καραντίνας, «διαβούλευση» για το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας…

Ανακοίνωση της ομάδας εκπαιδευτικών Αργολίδας για τη συλλογική δράση «Απέναντι Όχθη»

Στις 22/4/2020, εν μέσω πανδημίας και αυστηρής εφαρμογής καραντίνας, το υπουργείο Παιδείας παρουσίασε, σε «διαδικτυακή» συνέντευξη Τύπου, το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 6 Μαΐου. Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των εκπαιδευτικών, όλες οι παρατάξεις και σε όλους τους τόνους είχαν προειδοποιήσει την κ. Κεραμέως να μην φέρει το νομοσχέδιο μέσα στη δεδομένη συγκυρία. Η υπουργός κώφευσε…

Με τα σχολεία κλειστά και τις συνδικαλιστικές διαδικασίες αποδυναμωμένες, με μια κοινωνία που παλεύει να επιβιώσει και να βρει ισορροπίες μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώνει, υπήρχε κάποια έκτακτη ανάγκη να αρχίσει διαβούλευση για ένα νομοσχέδιο τέτοιου περιεχομένου; Για ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, που επιτίθεται στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και των μαθητριών της χώρας και στα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών;

Αποτελεί πρόκληση για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και για κάθε πολίτη που σέβεται τις στοιχειώδεις αρχές της αστικής δημοκρατίας, να κινούνται διαδικασίες για ζητήματα εξαιρετικά σοβαρά, όπως το δημόσιο σχολείο, μέσα σε κλίμα φόβου και αστυνομοκρατίας, με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας κλειστά, με ανεσταλμένα τα δικαιώματα στη σύγκληση συλλογικών οργάνων και συνελεύσεων μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών.

Η συγκεκριμένη συγκυρία επιβάλλει προβληματισμό για τον τρόπο αντιμετώπισης της επανόδου  μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία,  με τρόπο ασφαλή για τη δημόσια υγεία και τον σχεδιασμό αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών και ύλης.

Καμιά ανάγκη δεν έχει το δημόσιο σχολείο και η ελληνική κοινωνία νομοσχέδια που εκπαραθυρώνουν από το Λύκειο και την τεχνική εκπαίδευση χιλιάδες παιδιά από τα λαϊκά στρώματα και εισάγουν πρακτικές που το εκπαιδευτικό κίνημα απέρριψε στο πρόσφατο αλλά και στο μακρινό παρελθόν. Γιατί κάποιες από τις αλλαγές που περιλαμβάνει είναι βγαλμένες κυριολεκτικά από το χρονοντούλαπο της ιστορίας των εκπαιδευτικών συστημάτων των δυτικών κοινωνιών (βλ. χαρακτηρισμός φοίτησης)…

Για το πισωγύρισμα μάς είχε άλλωστε προειδοποιήσει ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου, όταν δήλωνε: «Όσο κι αν ακούγεται αναχρονισμός, το ρολόι σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014. (…) Με άλλα λόγια πρέπει να ξαναχτιστεί αυτό που γκρεμίστηκε την τετραετία 2015 – 2019, βελτιωμένο και ενισχυμένο για να πάμε παρακάτω».

Προφανώς κανείς δεν ισχυρίζεται ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί άψογα. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζονται βελτιωτικές κινήσεις που θα αποδώσουν άμεσα αποτελέσματα και ριζικές αλλαγές που απαιτούν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και υλοποιούνται σε βάθος χρόνου. Για όλα αυτά όμως πρέπει να ακούγεται η φωνή και ο αντίλογος της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω των διαδικασιών που η δημοκρατία και το σύνταγμα ορίζουν.  Δεν εκχωρούμε σε ΚΑΝΕΝΑΝ το δικαίωμα να αποφασίζει ΓΙΑ ΕΜΑΣ, την εκπαίδευση και την κοινωνία που θέλουμε, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ!!

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Ναύπλιο: Διήμερο εκδηλώσεων μνήμης από τον Σύλλογο Ποντίων Αργολίδας

Ο Σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και Φίλων του Ποντιακού Ελληνισμού "Παναγία Σουμελά" διοργανώνει στο Ναύπλιο, διήμερο…

4 λεπτά πριν

17 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

17 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Eικόνες: Έλληνες στρατιώτες στη Μάχη του Σκρα, η πρώτη πτήση…

11 ώρες πριν

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της… (του Γιώργου Πινάτση)

Εαρινό ανάγνωσμα για την άνοιξη που δεν θα έρθει από μόνη της…  Γράφει ο Γιώργος…

14 ώρες πριν

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει τη φύλαξη ηλικιωμένων

Ελληνίδα έμπειρη με γνώσεις νοσηλευτικής αναλαμβάνει φύλαξη ηλικιωμένων στις περιοχές Άργους, Ναυπλίου και των γύρω…

15 ώρες πριν

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ “Αυτενεργώ” Αργολίδας

2η θέση στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο για τις μαθήτριες του ΓΕΛ "Αυτενεργώ" Αργολίδας Οι δύο…

16 ώρες πριν

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο Από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού…

17 ώρες πριν