Νέα μελέτη ανάπλασης του πάρκου Θ. Κολοκοτρώνη και …παρωδίες (γράφει ο Χρ. Πιτερός)

Γράφει ο Χρήστος Πιτερός, αρχαιολόγος

Μετά την πρώτη μελέτη ανάπλασης του πάρκου Θ. Κολοκοτρώνη, πριν από δύο χρόνια (2018), που εκπονήθηκε σε προεκλογική περίοδο «στα κρυφά» από την τότε και νυν Δημοτική Αρχή, με τη συνήθη τακτική της, χωρίς κανένα δημόσιο ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με τους πολίτες – δημότες και τους ειδικούς επιστήμονες στη γωνία, που προέβλεπε την πλήρη διάλυση του μοναδικού ιστορικού πάρκου της πόλης μετατρέποντάς το σε πλατεία πολλαπλών χρήσεων, περιχαρακώνοντας το πάρκο με τριπλή σειρά κερκίδων περιμετρικά, με ανάχωμα και εκβάθυνση και την έντονη απορριπτική αντίδραση σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης αλλά και δυναμική παρέμβαση των πολιτών και χωρίς να έχουν τηρηθεί και προηγηθεί οι προβλεπόμενες γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ο τότε και νυν Δήμαρχος κ. Δ. Κωστούρος, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, ανέκρουσε άτακτα πρύμναν, οπισθοχώρησε, δηλώνοντας ότι θα κάνει μόνο φυτοτεχνική μελέτη ανάπλασης του πάρκου Κολοκοτρώνη, όπως είχε προτείνει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Ναυπλιέων και οι πολίτες.

Ωστόσο η Δημοτική Αρχή εδώ και δύο χρόνια δεν προχώρησε σε καμία φυτοτεχνική μελέτη ανάπλασης του πάρκου. Ενδεικτικά αναφέρουμε εδώ ότι πριν από το τέλος του 2018, μετά από έρευνα, είχαμε προτείνει στον κ. Δήμαρχο έναν από τους πλέον ειδικούς έλληνες επιστήμονες για ιστορικά πάρκα πρασίνου, για την εκπόνηση μελέτης πρασίνου του πάρκου Θ. Κολοκοτρώνη, της πλατείας Καποδίστρια και πάρκου στο Σταθμό, για τη σταδιακή ανάπλαση στη συνέχεια, χωρίς δυστυχώς να γίνει καμία επαφή από την πλευρά του κ. Δημάρχου με τον συγκεκριμένο ειδικευμένο μελετητή. Το πάρκο Θ. Κολοκοτρώνη και τα υπόλοιπα εδώ και αρκετά χρόνια είναι εγκαταλειμμένα και απαξιωμένα από την πρώην και νυν Δημοτική Αρχή. Ως γνωστόν ο κ. Δ. Κωστούρος μέχρι τώρα έχει διατελέσει σε συνέχεια δήμαρχος ήδη από το 2012 ως το 2020, δηλαδή συνολικά δύο τετραετίες και το πάρκο εδώ και οκτώ χρόνια! παρουσιάζει άθλια εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης.

Ο καυγάς για το πάπλωμα, δηλαδή για τα τραπεζοκαθίσματα του πεζοδρομίου της Σιδηράς Μεραρχίας

Συγκεκριμένα στο πάρκο Κολοκοτρώνη εδώ και οκτώ χρόνια τα δύο προϋπάρχοντα παγκάκια, απλώς έχουν γίνει τρία! Η Δημοτική Αρχή φέρει ακέραια την ευθύνη από την πλευρά της για την άθλια εικόνα του πάρκου και είναι καιρός να ζητήσει δημόσια μία συγνώμη από τους πολίτες και δημότες της πόλης και ας παύσει να κατηγορεί την αντιπολίτευση για πράγματα που φέρει ακέραια την ευθύνη και αμείβεται από τους φορολογούμενους πολίτες.

Θα υπενθυμίσουμε στον κ. Δήμαρχο ότι κατά την πρώτη επέτειο της Ανεξαρτησίας το 1930 ο τότε ικανότατος Δήμαρχος Κ. Κόκκινος διαμόρφωσε συνολικά το ιστορικό πρόσωπο της πόλης, το πάρκο Κολοκοτρώνη, την πλατεία Καποδίστρια, την πλατεία Δικαστικού Μεγάρου (Νικηταρά) και των Τριών Ναυάρχων (Δημαρχείου) προσκαλώντας κορυφαίους αρχιτέκτονες και εκπροσώπους της Τέχνης, τον Δ. Πικιώνη, τον Κ. Παρθένη και τον Μ. Τόμπρο, που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στη μοναδική αυτή πόλη της πατρίδας μας, όπου στέριωσε η Ελευθερία και δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό Κράτος. Μετά τις δημοτικές εκλογές το 2019 ο Δήμαρχος κ. Δ. Κωστούρος επανήλθε και στις 3-3-2020 έφερε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο μία νέα μελέτη «ανάπλασης» για το πάρκο Κολοκοτρώνη, παρόμοια με  την προηγούμενη  και με τον ίδιο νέο  μελετητή της επιλογής του. Η εκπονηθείσα μελέτη ως γνωστόν του 2018 δεν υλοποιήθηκε.

Η Δημοτική Αρχή ακολουθώντας πάντα την ίδια τακτική χωρίς να προηγηθεί ανοικτός διάλογος με τους πολίτες και χωρίς να έχει εκπονηθεί φυτοτεχνική μελέτη ανάπλασης του πάρκου, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Δήμαρχος το 2018, η νέα μελέτη που παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση ήταν ένα σχηματοποιημένο αρχιτεκτονικό σχέδιο εικονικής πραγματικότητας χωρίς κλίμακα, με κάποιες υποθετικές διαπιστώσεις και γενικόλογους αφορισμούς και προτάσεις εν αγνοία των πολιτών και χωρίς καν έγκριση από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

Σκαρίφημα προτεινόμενης μελέτης, χωρίς κλίμακα και φυτοτεχνική μελέτη, που πετσοκόβει το πάρκο και το απομονώνει από την πόλη και τους πολίτες

Η πρωτόλεια ελλιπής αυτή  μελέτη επεμβαίνει βάναυσα, όπως και η προηγούμενη, περιορίζει και μικραίνει το πάρκο σ’ όλο το μήκος της Σιδηράς Μεραρχίας και τον πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου σε σημαντική έκταση, αλλοιώνει το σχέδιο πόλης του πάρκου, σχηματίζει αναχώματα περιμετρικά, εντός του πάρκου και στη συνέχεια στις δύο μακρές πλευρές κατασκευάζει τσιμεντένιες κερκίδες, όπως στα γήπεδα! με τρεις σειρές σκαλοπάτια και περιχαρακώνει το πάρκο, δημιουργώντας μαζί με το ανάχωμα ένα φράχτη απομόνωσης του πάρκου από διερχόμενους πεζούς στο πεζοδρόμιο μαζί με τα τραπεζοκαθίσματα που θα τοποθετηθούν στο διευρυμένο πεζοδρόμιο από τα απέναντι καταστήματα. Ουσιαστικά όλες αυτές οι πρωτοφανείς αρχιτεκτονικές και καταπιεστικές για τους πολίτες επεμβάσεις σε ένα πάρκο – χώρο χαλάρωσης – δημιουργούν ένα είδος ψυχολογικής πίεσης στο διερχόμενο, ο οποίος κάθε άλλο θα χαλαρώνει και δεν θα προσεγγίζει το πάρκο.

Η ελλιπής μελέτη επεμβαίνει περιορίζει και μικραίνει το πάρκο σ’ όλο το μήκος της Σιδηράς Μεραρχίας και τον πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου σε σημαντική έκταση, αλλοιώνει το σχέδιο πόλης του πάρκου, σχηματίζει αναχώματα περιμετρικά, εντός του πάρκου και στη συνέχεια στις δύο μακρές πλευρές κατασκευάζει τσιμεντένιες κερκίδες με τρεις σειρές σκαλοπάτια…

Και όλες αυτές οι πιεστικές επεμβάσεις γίνονται «για το πάπλωμα», δηλαδή για τα τραπεζοκαθίσματα των απέναντι καταστημάτων επί του πεζοδρομίου, τα οποία προφανώς ο  κ.  Δήμαρχος έχει υποσχεθεί, όπου θα αναγκάζονται να καθίσουν οι πεζοί διερχόμενοι πίνοντας το αναψυκτικό τους! μέσα στο θόρυβο και το καυσαέριο των αυτοκινήτων. Γι’ αυτό άλλωστε προβλέπεται από τη μελέτη η απομάκρυνση – απαγόρευση κάθε εμπορικής δραστηριότητας μέσα στο πάρκο. Δηλαδή όποιος τυχόν πάει στο πάρκο θα καθίσει αναγκαστικά στην άκρη στην κερκίδα σε παράταξη, όπως στο γήπεδο! ή στο παγκάκι. Η τοποθέτηση μικρών τραπεζοκαθισμάτων, π.χ. τα μεταλλικά παραδοσιακά τραπεζάκια, όπου ο πολίτης θα κάτσει και θα πιεί το καφέ του μέσα στο πάρκο να χαλαρώσει μακριά από το θόρυβο των αυτοκινήτων και το καυσαέριο απαγορεύεται! αυθαίρετα από τη Δημοτική Αρχή εν αγνοία των πολιτών!, για να αναγκάζονται οι άνθρωποι, να πηγαίνουν στα τραπεζοκαθίσματα του πεζοδρομίου της Σιδηράς Μεραρχίας! Ντροπή! Άν αυτό δεν είναι αποθέωση του αυταρχισμού και μικροπολιτική τότε τι είναι; Στο πάρκο πρέπει να υπάρχουν μικρά τραπεζάκια με προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών – κατοίκων, και τα πεζοδρόμια είναι για τους πεζούς και όχι για τραπεζοκαθίσματα! Το αν η Δημοτική Αρχή δεν είχε βάλει τάξη και ευπρέπεια μέχρι τώρα στο πάρκο, με τα τραπεζοκαθίσματα, φέρει ακέραια την ευθύνη. Η όλη προσπάθεια μείωσης της έκτασης του πάρκου και του πρασίνου, η δημιουργία αναχωμάτων κερκίδων! περιμετρικά, όπως στην πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, που ήταν σκέτη αποτυχία και τώρα τα ξηλώνουν! και θα επαναφέρουν την πλατεία αυτή στην παλιά αρχική της μορφή της ηρεμίας, με το συντριβάνι ας το λάβει σοβαρά υπόψη η Δημοτική Αρχή.

Το πάρκο δε χρειάζεται μάντρωμα με αναχώματα και τσιμεντένιες κερκίδες. Πρέπει να διατηρηθεί το χαμηλό κράσπεδο, να είναι ανοιχτό στο περιβάλλον. Όσο για τη διέλευση των αμαξιδίων για τα ΑΜΕΑ στη σημερινή μοναδική καμπυλωτή πολλαπλή διαμόρφωση πρόσβασης στο πάρκο, στο κεντρικό τμήμα των προσβάσεων του πάρκου, να φτιαχτεί ένας λεπτός διάδρομος πλάτους δύο μέτρων περίπου για τη διέλευση των ΑΜΕΑ. Τα πάρκα ανήκουν στους πολίτες! Η αλλοίωση και αυθαίρετη κακοποίηση του πάρκου του Κολοκοτρώνη και μείωση της έκτασης παραβιάζοντας το σχέδιο πόλης, στην επέτειο των διακοσίων χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης  αποτελεί αθέμιτη προσβολή στη μνήμη και την ιστορία και στη μεγάλη ιστορική μορφή του Θ. Κολοκοτρώνη με τον ανδριάντα που διαμορφώνει την εθνική ιστορική συνείδηση.

Όσοι συμβάλλουν στην κακοποίηση του πάρκου σε μια ιστορική χρονική στιγμή, με τους ψήφους μόνος μιας άβουλης πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίο, που ως πειθήνιο όργανο δεν εκφράζει ποτέ άποψη, συμβάλλουν ως υπαίτιοι στην κακοποίηση ενός ιστορικού πάρκου. Αλλά το θέμα αυτό δε θα περάσει εύκολα, οι πολίτες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Υ.Γ. Επί Δημαρχίας του κ. Δ. Κωστούρου έχει ήδη κατασκευασθεί – προφανώς λόγω άγνοιας – η αυθαίρετη τσιμεντένια ορθογώνια κατασκευή με δοκάρια στην αρχή του πεζόδρομου της Β. Κων/νου, κοντά στην Ενδεκάτη. Πρόκειται για ένα αυταρχικό καταπιεστικό κατασκεύασμα κάτω από το οποίο δεν περνάει κανείς. Εάν ο κ. Δήμαρχος θέλει να συνδέσει το όνομά του για δεύτερη φορά με την κακοποίηση του πάρκου με τσιμεντένιες κερκίδες, όπως στα γήπεδα! και  ανάχωμα σ’ ένα μοναδικό ιστορικό πάρκο, που θα τον ακολουθεί σε όλο του το βίο είναι καταρχήν απόλυτη δική του ευθύνη, αλλά δεν πρόκειται για κάτι δικό του προσωπικό θέμα – το πάρκο ανήκει στο Δήμο και στους πολίτες – καιρός είναι να καταλάβει τα όρια, την ουσία και τη διαφορά των πραγμάτων. Όποιος καταλαβαίνει…κατάλαβε.

Αυθαίρετη βαρειά, καταπιεστική κατασκευή στον πεζόδρομο της Βασ. Κωνσταντίνου, δείγμα αυταρχικών κατασκευών του μεσοπολέμου, από την οποία δεν περνά κανείς από κάτω…
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Διαβάστε ακόμη

Στην Ακρόπολη των Μυκηνών την Τετάρτη η Ολυμπιακή Φλόγα

Στην Ακρόπολη των Μυκηνών η Ολυμπιακή Φλόγα Στην Ακρόπολη των Μυκηνών θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 2.20μμ, η Ολυμπιακή Φλόγα στέλνοντας μήνυμα σε...

Θα κλείσει νωρίς την Τετάρτη 17/4 η Λαϊκή Αγορά του Ναυπλίου

  Το τμήμα αδειοδότησης και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων του Δήμου Ναυπλιέων και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Διαλιάτσης ανακοινώνουν ότι η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Ναυπλίου την...

Πλημμύρισαν δύο υπόγεια και αυλές στο Ναύπλιο από βλάβη στον αγωγό της ΔΕΥΑΝ

Δύο υπόγεια αλλά και αυλές σπιτιών και δρόμοι πλημμύρισαν στο Ναύπλιο, όταν έσπασε ο αγωγός ύδρευσης της ΔΕΥΑΝ. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στη συμβολή των οδών...

Στην Ακρόπολη των Μυκηνών την Τετάρτη η Ολυμπιακή Φλόγα

Στην Ακρόπολη των Μυκηνών η Ολυμπιακή Φλόγα Στην Ακρόπολη των Μυκηνών θα βρεθεί αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου, στις 2.20μμ, η Ολυμπιακή Φλόγα στέλνοντας μήνυμα σε...

Θα κλείσει νωρίς την Τετάρτη 17/4 η Λαϊκή Αγορά του Ναυπλίου

  Το τμήμα αδειοδότησης και ρύθμισης εμπορικών δραστηριοτήτων του Δήμου Ναυπλιέων και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Διαλιάτσης ανακοινώνουν ότι η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Ναυπλίου την...

Πλημμύρισαν δύο υπόγεια και αυλές στο Ναύπλιο από βλάβη στον αγωγό της ΔΕΥΑΝ

Δύο υπόγεια αλλά και αυλές σπιτιών και δρόμοι πλημμύρισαν στο Ναύπλιο, όταν έσπασε ο αγωγός ύδρευσης της ΔΕΥΑΝ. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε στη συμβολή των οδών...

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο Διακοπή κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, επί της οδού Αμαλίας στο Ναύπλιο, θ γίνει από τις 8 το πρωί...

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Αμαλίας στο Ναύπλιο Διακοπή κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, επί της οδού Αμαλίας στο Ναύπλιο, θ γίνει από τις 8 το πρωί...

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο

Θλίψη στο Ναύπλιο για τον Γιώργο Καρούντζο Θλίψη επικρατεί στο Ναύπλιο και την ευρύτερη οεριοχή για το θάνατο του 36χρονου Γιώργου Ιω. Καρούντζου, ο οποίος...

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών σε 20 σημεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών

Κάδοι ανακύκλωσης ρούχων, παπουτσιών σε 20 σημεία του Δήμου Άργους-Μυκηνών Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών είναι στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσει την έναρξη λειτουργίας κάδων ανακύκλωσης...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ενημερωτικό σεμινάριο για λογιστές-φοροτεχνικούς στο Επιμελητήριο Αργολίδας

Την Παρασκευή 26 Απρίλιου, στην αίθουσα διαλέξεων του Επιμελητήριου...

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το “RUN GREECE Ναύπλιο 2024”

Η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο “RUN GREECE Ναύπλιο...

Σεμινάριο-βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Πάμε φυλακή?» παρουσιάζεται στο Ναύπλιο

Σεμινάριο «Πάμε φυλακή?» στο Ναύπλιο Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δραματική...

Εκδήλωση στο Ναύπλιο: «Νεότερη Ελληνική Ιστορία: Η οπτική του Gunnar Hering».

Ναύπλιο: Η οπτική του Gunnar Hering Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και το Κέντρο...

Η άνοδος των αναδιπλούμενων κινητών τηλεφώνων 

Εισαγωγή  Μια σημαντική αλλαγή έχει λάβει χώρα στην αγορά των...

Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της αγοράς εργασίας 

Εισαγωγή: Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης στον εργασιακό χώρο Η...

Α. Πουλάς στη Βουλή: Να δημιουργηθεί Τομέας ΕΚΑΒ στο Κρανίδι

Α. Πουλάς στη Βουλή: Να δημιουργηθεί Τομέας ΕΚΑΒ στο...