Γ. Γκιόλας για στρατόπεδο Ναυπλίου: Ας σχεδιάσουμε τώρα το ζωτικό και νευραλγικό χώρο της πόλης

Άρθρο του βουλευτή Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλα με αφορμή την παραχώρηση μικρού τμήματος του ΚΕΜΧ στην Περιφέρεια Αργολίδας:

Γνωστοποιήθηκε προσφάτως ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχώρησε στην Περιφέρεια Αργολίδας 40 περίπου στρέμματα από το Στρατόπεδο του Ναυπλίου με τις εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις επιφανείας 7 περ. στρεμμάτων.

Βεβαίως ο σκοπός της παραχώρησης είναι κοινά αποδεκτός, ως εξυπηρετών το δημόσιο συμφέρον, αφού θα εξοικονομηθούν χρήματα που καταβάλλονταν για τη μίσθωση των αναγκαίων γραφείων.

Είναι όμως ο ενδεδειγμένος τρόπος της αποκοπής τμημάτων, αποσπασματικά από μία ευρύτερη έκταση που καλύπτει όλο το Στρατόπεδο, δηλαδή χώρο 270 περίπουστρεμμάτων;

Ποια η πρόβλεψη για την μελλοντική χρήση του Στρατοπέδου; Θα παραμείνει εκεί, συνεχώς συρρυκνούμενο;

Ο Δήμος Ναυπλιέων που έχει λάβει απόφαση και ζητήσει την εξ ολοκλήρου παραχώρηση και εκμετάλλευση όλου του χώρου, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, τι προθέσεις έχει και πως αποτιμά την κατάτμηση ενός τόσο αξιόλογου, μεγάλου, ενιαίου και ζωτικού χώρου που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον αστικό ιστό της πόλης του Ναυπλίου;

Οι ανάγκες της πόλης είναι μεγάλες και άλλο τόσο και οι προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας για την αξιοποίηση του χώρου αυτού, έχουν δε αναπτυχθεί πολλές ιδέες στο δημόσιο διάλογο επ’ αυτών. Κι εγώ στο πρόσφατο παρελθόν έχω εκθέσει τις σκέψεις μου και ως πολίτης αλλά και με την θεσμική μου ιδιότητα, αναφερόμενος στην ηγεσία του αρμοδίου Υπουργείου.

Να θυμίσω ότι οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν στην κάλυψη κτιριακών αναγκών Υπηρεσιακών δομών της πόλης και της Περιφέρειας  Αργολίδας. Σχολικές αίθουσες, κτίριο για την Περιφέρεια, την Πανεπιστημιακή Σχολή Καλών Τεχνών, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δημόσιους χώρους άθλησης και πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής για όλους τους πολίτες αλλά και αξιοποίηση μέρους για κατασκευή ενός σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου, εφάμιλλου ή και καλύτερου από τα υπάρχοντα σε όλη την Ελλάδα.

Όλα αυτά πιστεύω, είναι απολύτως αναγκαίο να αποτελέσουν αντικείμενο μιας σύνθετης και ολοκληρωμένης μελέτης, που θα προκύψει από ανάθεση μέσω ενός μεγάλου διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να προσελκυσθούν αξιόλογοι μελετητικοί οίκοι. Να προσμετρηθούν και ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις θεσμικών, επιστημονικών και λοιπών φορέων και βεβαίως τα πορίσματα που θα προκύψουν από μια ευρεία διαβούλευση, που θα ανοίξει θεσμοθετημένα για το σύνολο των πολιτών.

Ο χώρος του ΚΕΜΧ αποτελεί νευραλγικό, ζωτικό και παράλληλα επωφελή για την πόλη χώρο, σε σημείο που μπορεί να αποτελέσει το οξυγόνο για την πόλη, προσφέροντας ουσιώδεις υπηρεσίες στους τομείς της Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, του Τουρισμού και του Αθλητισμού για την πόλη.

Ας παρέμβουμε τώρα!

Η σπουδή είναι αναγκαία διότι το έργο είναι σπουδαίο αλλά σύνθετο και δύσκολο.

Μην αδρανήσουμε και εν τέλει αποδεχθούμε defacto καταστάσεις «σαλαμοποίησης» και υποβάθμισης της αξίας και σημασίας του χώρου.

Το σύνθετο του έργου, το βάρος των αποφάσεων και οι απαιτούμενες εξειδικευμένες γνώσεις μας υπερβαίνουν όλους και ιδίως τον καθένα ξεχωριστά. Ουδείς έχει τις απόλυτα σωστές και δημιουργικές ιδέες.

Πρέπει να δράσουμε συλλογικά και συνθετικά!

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Τροχαίο με δύο τραυματισμένες γυναίκες στην παραλιακή Νέας Κίου-Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Τετάρτης 17 Αυγούστου, στην παραλιακή οδό Νέας Κίου-Ναυπλίου, απέναντι από το πρατήριο υγρών καυσίμων, κοντά...

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Κωστούρο: “Πριν τις εκλογές ήρθε το μηχάνημα για έργα και μετά χάθηκε…”

Επιστολή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στέλνουν στο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο κάτοικοι των οικισμών Χρονέικα και Κουτρουμπέικα της Δημοτικής Ενότητας Ασίνης. Όπως αναφέρουν: Kατά την προεκλογική...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Οι πιο περιζήτητες μάρκες γυαλιών

https://skyoptic.gr/gyalia-ilioy Ό,τι κι αν θέλουμε να αγοράσουμε, στρέφουμε πάντα την...

«Εξοικονομώ 2021»: Στο πρόγραμμα εντάσσονται και οι επιλαχόντες

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει ότι στο πρόγραμμα...

Το νέο Δ.Σ. της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου είναι...

“Η χώρα διασύρεται, το λιβάνισμα στην Κυβέρνηση συνεχίζεται” • Σχολιασμός από τον Γιάννη Γκιόλα

Σχολιασμός της επικαιρότητας από τον Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδας...

Προτείνουμε...