Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Αργολίδας για την Άδεια Ειδικού Σκοπού

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας

Οι εργοδότες αξιοποιώντας την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών, εκμεταλλεύονται τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης, για να μην τηρούν ούτε καν αυτά τα ελάχιστα μέτρα που υποτίθεται έχουν «αναγκαστικό χαρακτήρα» και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων.

Ειδικότερα οι καταγγελίες εργαζομένων είναι καθημερινές για τις ειδικές άδειες για γονείς, ευπαθείς ομάδες κλπ, όπου η εργοδοσία με απειλές και εκβιασμούς αρνείται να χορηγήσει.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω απ’ τα δικαιώματά μας!

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Τεύχος Α 55/11. 3. 2020), στο άρθρο 4 Παράγραφος 3 προβλέπονται άδειες ειδικού σκοπού για γονείς, ευπαθείς ομάδες και όσους εμφανίζουν συμπτώματα ή συγκατοικούν μαζί τους.

Ακολούθως με εγκύκλιο του υπουργείου εργασίας (αρ. πρ. οικ12339/404) διευκρινίζεται ότιο εργοδότης υποχρεούται να αποδεχτεί την Άδεια Ειδικού Σκοπού από τη στιγμή που θα ενημερωθεί (ο καλύτερος τρόπος είναι η έγγραφη ενημέρωση).

 1. Σύμφωνα με το κεφάλαιο Α της εγκυκλίου του υπουργείου εργασίας, την δικαιούνται γονείς που εργάζονται ως μισθωτοί και οι δύο (είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα). Δεν μπορούν να τη χρησιμοποιούν ταυτόχρονα. Αν εργάζεται ο ένας τότε δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού εκτός αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι ΑΜΕΑ και επιδοτείται. Επίσης τη δικαιούται ο μισθωτός γονέας και στην περίπτωση που είναι ελεύθερος επαγγελματίας ο άλλος γονέας.
 2. Σύμφωνα με το κεφάλαιο Β της εγκυκλίου του υπουργείου εργασίας την δικαιούνται εργαζόμενοι που εμφανίζουν συμπτώματα κορονοϊού οι ίδιοι ήτα οικεία τους πρόσωπα, καθώς αναφέρεται ρητά στο άρθρο 4 της ΠΝΟ 11/3/2020.
 • Σύμφωνα με το κεφάλαιο Β της εγκυκλίου του υπουργείου εργασίας την δικαιούνται εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (χρόνια προβλήματα υγείας, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά,αυτοάνοσα νοσήματα που απαιτούν ανοσοκαταστολή, ζαχαρώδη διαβήτη) των οποίων η κατάσταση της υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο λόγω πανδημίας, καθώς αναφέρεται ρητά ότι “εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ’οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους όπως αναφέρθηκαν στην παράγραφο 1 του παρόντος Κεφαλαίου”. Δηλαδή ότι “ Σε κάθε περίπτωση ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 4 της ΠΝΠ 11/3/2020 ….. ”. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να παραμείνουν σπίτι.
 1. Επίσης συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων.

Ο εργοδότης δεν μπορεί να αρνηθεί την άδεια ειδικού σκοπού, η οποία μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά με ελάχιστη διάρκεια τρεις ημέρες, που τις ακολουθεί η χορήγησημία ημέρας κανονικής άδειας. Οι τρεις μέρες της άδειας ειδικού σκοπού (η τέταρτη, ως κανονική άδεια, πληρώνεται ούτως ή άλλως από τον εργοδότη, με βάση τις καταβαλλόμενες αποδοχές), καλύπτονται κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από το κράτος.

Καλούμε τους συναδέλφους να κάνουν χρήση αυτών των αδειών, να μη θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπου μπαίνουν εμπόδια από την εργοδοσία να επικοινωνούν με το Συνδικάτο.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από την οργάνωση, μπορούμε να μείνουμε δυνατοί απορρίπτοντας τα παραμύθια τού «είμαστε όλοι μαζί».

Δεν θα μείνουμε παθητικοί παρατηρητές της  εργοδοτικής αυθαιρεσίας στους μισθούς, στα ωράρια, στις άδειες. Δεν θα ανεχτούμε τους εκβιασμούς και τις απειλές. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια ναπαρακολουθούμε τη σφαγή μας.

Εν μέσω πανδημίας, να βάλουμε εμπόδια σε αντεργατικές διατάξεις που ήρθαν για να μείνουν. Να δούμε  πιο καθαρά τη μεγάλη εικόνα αυτού του σάπιου συστήματος, που σε «έκτακτες» και «κανονικές» συνθήκες, σε ανάπτυξη και κρίση, θυσιάζει δικαιώματα και σύγχρονες ανάγκες στο βωμό του κέρδους.

 Απαιτούμε ΕΔΩ και ΤΩΡΑ:

 • Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Άμεση ενίσχυση με μέσα ατομικής προστασίας, για να μην νοσήσουν, με υλικά και υποδομές για να πολεμήσουν.
 • Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
 • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
 • Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Οι εργαζόμενοι να δώσουν μάχη για το δικαίωμά τους.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων
 • Να  διευρυνθεί το  επίδομα  ανεργίας σε όλους τους ανέργους

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Κωστούρο: “Πριν τις εκλογές ήρθε το μηχάνημα για έργα και μετά χάθηκε…”

Επιστολή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στέλνουν στο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο κάτοικοι των οικισμών Χρονέικα και Κουτρουμπέικα της Δημοτικής Ενότητας Ασίνης. Όπως αναφέρουν: Kατά την προεκλογική...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου, σε πολλές συνοικίες της πόλης του Άργους, μεταξύ αυτών και στο κέντρο (όπου βρίσκονται πολλά...

Άργος 1934: Μια ιστορία με μαστροπεία, βιασμούς, απαγωγή, καταδίωξη, φόνο…

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στην «Ακρόπολη», την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 1934. Αριστερά το θύμα Α.Μ., δεξιά η Μαρία Μ. Η μικρή φωτογραφία (κάτω) δεν σχετίζεται...

Κορονοϊός: Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα • Ξεπέρασαν τους 32.000 οι θάνατοι

Στα 73.710 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα για την εβδομάδα 8-14 Αυγούστου σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση που ανακοίνωσε σήμερα 16/8 ο ΕΟΔΥ, ενώ...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Το νέο Δ.Σ. της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου είναι...

“Η χώρα διασύρεται, το λιβάνισμα στην Κυβέρνηση συνεχίζεται” • Σχολιασμός από τον Γιάννη Γκιόλα

Σχολιασμός της επικαιρότητας από τον Γιάννη Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδας...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Τριήμερος καύσωνας προ των πυλών

Έκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ με κύρια χαρακτηριστικά τις...

Επιστολή διαμαρτυρίας προς Κωστούρο: “Πριν τις εκλογές ήρθε το μηχάνημα για έργα και μετά χάθηκε…”

Επιστολή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στέλνουν στο δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη...

“Χρυσός” Τεντόγλου: Έκανε ρεκόρ αγώνων και κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο με 8.52μ.

Ο Μίλτος Τεντόγλου στην τέταρτη προσπάθειά του προσγειώθηκε στα...

Διακοπή ρεύματος στο κέντρο και συνοικίες του Άργους τη νύχτα της Τρίτης

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε τη νύχτα της Τρίτης 16 Αυγούστου,...

Προτείνουμε...