Πουλάς: Να ανακληθεί η απαγόρευση συμμετοχής των παραγωγών της Αργολίδας στις λαϊκές της Αττικής

Μεγάλο πλήγμα για τους παραγωγούς της Αργολίδας αλλά και άλλων Περιφερειών της χώρας έχουν προκαλέσει τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές.

Οι παραγωγοί είναι η ραχοκοκκαλιά της αγροτικής οικονομίας της χώρας και θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν.

Για το λόγο αυτό o βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή μαζί με άλλους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ (Γεώργιο Μουλκιώτη και Απόστολο Πάνα) προς του Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ζητούν τη στήριξη των παραγωγών των λαϊκών αγορών από την Κυβέρνηση και την άμεση ανάκληση των μέτρων που εμποδίζουν την μετακίνησή τους και την πώληση των προϊόντων στις εγγύς Περιφέρειες.

Ειδικότερα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,
Στο πλαίσιο πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού εφαρμόστηκαν μέτρα απαγόρευσης της λειτουργίας των κλάδων των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017, με βάση τις κοινές υπουργικές αποφάσεις Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20006, ΦΕΚ Β’ 943/20-3-2020 και Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20040 ΦΕΚ Β’ 988/22-3-2020.

Τα μέτρα αυτά όμως έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να μετακινηθούν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια για το διάστημα 23-3-2020 έως και 25-4-2020, ενώ παράλληλα μειώθηκε η συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές κατά 50% για το χρονικό διάστημα από 23-3-2020 έως και 30-4-2020.

Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ευρύτερες και αφορούν τόσο στη φύση της εργασίας όσο και στις αρνητικές επιπτώσεις στο εσωτερικό και διεθνές εμπόριο των προϊόντων και γενικά σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.

Την στιγμή που και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για ελλείψεις σε τρόφιμα και αύξηση τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ, οι συγκεκριμένες αποφάσεις της Κυβέρνησης, έχουν ως αποτέλεσμα αφενός μεγάλο ποσοστό των ευπαθών προϊόντων να παραμένει αδιάθετο και να καταστραφεί, αφετέρου τη μεγάλη μείωση του τζίρου των παραγωγών – πωλητών, που είναι αγρότες, εξαιτίας του περιορισμού της δυνατότητας πώλησης των προϊόντων τους, αλλά και σημαντική οικονομική ζημιά τους.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση των παραγωγών – πωλητών λαϊκών αγορών της Π.Ε. Βοιωτίας και Αργολίδας, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα καθώς κατέχουν νόμιμη άδεια για τη διάθεση των προϊόντων τους μόνο σε λαϊκές αγορές της – εγγύτερης – Π.Ε. της Αττικής.

Επειδή οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την οικονομική επιβίωση των παραγωγών, που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούν να διαθέσουν τις ποσότητές τους στους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο.

Επειδή οι αποφάσεις της Κυβέρνησης πλήττουν τους παραγωγούς προϊόντων λαϊκών αγορών και ενισχύουν τους εμπόρους και τα σουπερμάρκετ, ενώ η λειτουργία των λαϊκών αγορών με συμμετοχή εκ περιτροπής, σε ποσοστό 50%, και χωρίς τον αποκλεισμό κανενός παραγωγού, θα ήταν ένας ορθός και δίκαιος τρόπος λειτουργίας τους.

Επειδή τα προϊόντα που διαθέτουν οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές είναι αναγκαία για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών για στοιχειώδη και βασικά είδη διατροφής.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών λόγω της απώλειας εισοδήματος, δεδομένης της ανεπάρκειας και ασυμβατότητας του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ, με τη φύση και το είδος της εργασίας τους;

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην τροποποίηση της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας, ώστε να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης των παραγωγών που κατέχουν νόμιμη άδεια για τη διάθεση των προϊόντων τους μόνο σε λαϊκές αγορές της εγγύτερης της Περιφέρειας τους για τη διάθεση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα;

3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την έγκαιρη απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή τους;»

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Διακοπή ρεύματος το πρωί της Παρασκευής 12/8, σε πολλές περιοχές της Αργολίδας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, από τις 6.30 έως τις 6.50 το πρωί, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στις παρακάτω περιοχές λόγω...

Για τον Οδυσσέα Κουμαδωράκη (γράφει ο Βασίλης Δωροβίνης)

Με την οριστική αναχώρηση του Οδυσσέα φεύγει ένας από τους εναπομένοντες ελάχιστους λόγιους του Άργους. Ένας Κρητικός που αφομοιώθηκε τόσο, όχι μόνο με την κοινωνική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ποιοι δήθεν πέφτουν από τα «σύννεφα» με το θέμα των υποκλοπών; (γράφει ο Θαν. Κολιζέρας)

Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής...

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ… (γράφει ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης)

Άρθρο του Λεωνίδα Ζ. Κουτσογιάννη, οικονομολόγου-μελετητή, πρώην γραμματέα ανασυγκρότησης...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου...

“Μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς”

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας Την ώρα...

Τι είναι η αντλία θερμότητας και ποια τα πλεονεκτήματα της

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή...

Προτείνουμε...