Ερώτηση Γκιόλα: Nα επιτραπεί στους παραγωγούς λαϊκών αγορών η μεταφορά προϊόντων σε άλλη περιφέρεια

Ερώτηση υπέβαλε χτες 24/3 ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Γκιόλας στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη για να ανακληθεί η Π.Ν.Π. που ελήφθη πρόσφατα, με την οποία απαγορεύτηκε η μετακίνηση παραγωγών λαικών αγορών σε άλλη περιφέρεια.

Η συγκεκριμένη απόφαση που λήφθηκε με την αιτιολογία της λήψης μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης και επέκτασης του κορωνοιού, πλήττει καίρια τους παραγωγούς από την Αργολίδα και άλλους νομούς, κοντινούς στην Αττική, όπου κατέχουν άδεια για την διάθεση των προιόντων τους.

Όπως αναφέρεται στην υποβληθείσα ερώτηση οι παραγωγοί με την απαγόρευση αυτή, θα δουν τα ευπαθή προιόντα τους, κυρίως λαχανικά και φρούτα να μένουν αδιάθετα και να καταστρέφονται. Η καταστροφή αυτή θα οδηγήσει και στην απώλεια του εισοδήματός τους από το οποίο ζουν, ξοδεύουν για τις καλλιεργητικές δαπάνες, επενδύουν και εργάζονται ατομικά οι ίδιοι ή και απασχολούν εργάτες γης.

Αυτό θα γίνει μετά βεβαιότητος αφού οι έμποροι έχουν ήδη «κλείσει» συμφωνίες με τους προμηθευτές τους και έτσι θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης των δικών τους προιόντων.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού δεν ευσταθεί ως επιχείρημα και αιτιολογία αφού έτσι κι αλλιώς λαικές αγορές εξακολουθούν να γίνονταισε όλη τη χώρα, με τους όρους της εκ περιτροπής μετάβασης, της τήρησης ικανής απόστασης μεταξύ των πάγκωνκαι της λήψης από τους παραγωγούς όλων των μέτρων ασφαλείας (μάσκες, γάντια ).

Με αυτές τις προυποθέσεις και οι παραγωγοί της περιοχής μας εκφράζουν την απόφασή τους να συμμορφωθούν και απαιτούν να επιτραπεί και σ αυτούς να διαθέτουν τα προιόντα τους στην Αττικήκαι για λόγους ισότητας έναντι των ντόπιων παραγωγών. Άλλωστε οι άδειες που κατέχουν ισχύουν μόνο ή κυρίως για την Αττική.

Τέλος, είναι γνωστό ότι τα προιόντα τους  προορίζονται  να καλύψουν βασικά διατροφικά είδη σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, σε αντίθεση προς τις Υπεραγορές που τα διαθέτουν πολύ ακριβότερα.

Όλους τους ανωτέρω λόγους ο βουλευτής Γιάννης Γκιόλας εξέθεσε στον υπουργό κ. Βορίδη πριν από την υποβολή της ερώτησης. Οκ. Υπουργός φάνηκε να επιμένει προβάλλοντας τις οδηγίες της αρμόδιας Επιστημονικής Επιτροπής.

Παρά ταύτα, με την παράθεση των επιχειρημάτων που αναφέρθηκαν και πρωτίστως της οικονομικής καταστροφής των παραγωγών, σε συνδυασμό  με τις έντονες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ομάδων παραγωγών από πολλές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και αυτή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Αργολίδας, συνέτειναν ώστε ο κ. Υπουργός να αρχίσει να κάνει δεύτερες σκέψεις, αφού σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN και σε διάλογο που είχε με τον βουλευτή και τέως υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, αποδέχθηκε να τεθεί εκ νέου ερώτημα στην Αρμόδια Επιτροπή για να εξετάσει, σταθμίσει και αναλύσει τις επιπτώσεις για την μετάδοση του Covid 19 από την μετακίνηση των παραγωγών σε άλλη Περιφέρεια.

Την ερώτηση που κατόπιν αυτών έσπευσε να υποβάλλει ο κ. Γκιόλας, σε σύντομο χρόνο συνυπέγραψαν 35 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια