«Ανταρσία στο Μωριά»: Ψυχραιμία, αλληλεγγύη, αγώνας – Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον κορονοϊό

Ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης «Ανταρσία στο Μωριά»

 

Ψυχραιμία, Αλληλεγγύη, Αγώνας

Υπευθυνότητα, Προφυλάξεις αλλά κι Αγώνας για επαρκές δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας

Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον κορονοϊό

Να σταματήσει το αίσχος της απαγόρευσης μόνιμων προσλήψεων

Απαγόρευση μόνο στις απολύσεις

Ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης

Μέτρα «για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους» ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη 18/3 σε συνέχεια του διαγγέλματος Μητσοτάκη πριν μερικές μέρες. Και μόνο αυτός ο τίτλος είναι πρόκληση! Λες και εργοδότες και εργαζόμενοι, τρώνε από το ίδιο πιάτο.

Έπρεπε να έρθει η καταστροφή με την οποία απειλεί η πανδημία με τον κορωνοϊό, για να παραδεχθεί στην ουσία η κυβέρνηση ότι την υγεία του λαού, μπορούν να την προστατεύσουν μόνο οι εργαζόμενοι στην υγεία, σε ένα καθολικό, δωρεάν και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας και όχι οι ιδιώτες κερδοσκόποι, που δε σηκώνουν τώρα κανένα βάρος.

Και όμως, έχει τώρα το θράσος να παρουσιάζει το ίδιο αντεργατικό, νεοφιλελεύθερο δόγμα και κανονιστική αρχή του κεφαλαίου και της ΕΕ «πρώτα οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες και μετά βλέπουμε», αυτή τη φορά στα ζητήματα της δουλειάς των εργαζομένων.

Τα μέτρα στο σύνολό τους συνιστούν μια προκλητική και βίαιη αναδιανομή του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου, σε συνθήκες αγωνίας για τις ζωές ανθρώπων. Όταν περάσει η κρίση και «κάνουν ταμείο», τότε θα κληθούν και πάλι οι εργαζόμενοι να σφίξουν τα ζωνάρια για καμιά δεκαριά χρόνια ακόμη.

Το έχουμε παρατηρήσει κι άλλες φορές ότι το κεφάλαιο και οι εργοδότες αξιοποιούν κάθε κρίση για να αυξήσουν το κέρδος τους. Αυτό αποδεικνύεται άλλη µια φορά µε την κρίση του κορονοϊού COVID – 19. Χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σε όλον τον κόσμο κατά κύριο λόγο εξαιτίας της έλλειψης υποδομών στη δημόσια υγεία.

Η ασθένεια COVID-19 που προκαλείται από τον κορονοϊό πήρε και στη χώρα μας διαστάσεις επιδημίας. Μπροστά σε αυτήν την σημαντική υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, οι άνεργοι, η νεολαία,οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει νααπαντήσουμε με το τρίπτυχο: Ψυχραιμία, Αλληλεγγύη, Αγώνας.

Ψυχραιμία, καθώς ήδη αναπτύσσονται 8 ερευνητικά προγράμματα παγκοσμίως για την κατασκευή εμβολίου. Και πάνω από όλα, το 80% των περιπτώσεων νοσεί έχοντας πολύ ελαφρά συμπτώματα καιυπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που θεραπεύονται. Ακολουθούμε με αυστηρότητα και ψυχραιμία τις οδηγίες υγιεινής και τις υποδείξεις της υπεύθυνης επιστημονικήςκοινότητας. Αλλά ταυτόχρονα, οχυρωνόμαστε συλλογικά απέναντι στον επικίνδυνο ιό του φόβου, τουπανικού και της παραπληροφόρησης, που έχει πάντα τη δική του καταστροφική δυναμική. Γιατίπαράλληλα, έχουμε ένα διαλυμένο μετα-μνημονιακό κράτος, ένα σύστημα υγείας στα όρια της βιωσιμότητας, που το κρατούν ζωντανό με το ζόρι γιατροί και νοσοκόμες.

Αλληλεγγύη, γιατί έχουμε μια κυβέρνηση και μια περιφερειακή αρχή υπηρέτες των συμφερόντων του κεφαλαίου και της Ε.Ε. και πρέπει να έχουμεδιαρκώς κατά νου, πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι κοινωνικά πολύ πιο ευάλωτοι από εμάςκαι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αγώνα κατά της επιδημίας, όπως οι άνεργες/οι, οι άστεγοι/ες, οιμετανάστριες/ες, οι πρόσφυγες/ισσες. Απλώνουμε το χέρι για βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκης σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.

Αγώνας γιατί αποκαλύπτεται περίτρανα ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός». Το δημόσιο σύστημα υγείας,αδύναμο από την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απουσία διορισμών απαραίτητου προσωπικού, τηνέλλειψη υλικών, μέσων, εξοπλισμού, κλινών, είναι απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει στην επιδημία. Τώρααποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι δεν σώζει ο ιδιωτικός τομέας, αλλά αυτός στέλνει όλα τα περιστατικά σταδημόσια νοσοκομεία.Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Η υγεία δεν μπορείπαρά να είναι δημόσιο αγαθό, υποχρέωση του κράτους και όχι ατομική ευθύνη και χώροςεπιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

Ταυτόχρονα όμως, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, έχει ξεκινήσει ένα πογκρόμ απολύσεων, υποχρεωτικώναπλήρωτων αδειών, επέκτασης ωραρίου και τηλεργασίας (που συνήθως καλύπτει ολόκληρο τονπροσωπικό χώρο και χρόνο των υπαλλήλων μέσα στο σπίτι, προς όφελος της εργοδοσίας) και συνεχήςκαι ολοκληρωτική καταπάτηση κάθε δικαιώματος. Η εργοδοσία, ασύδοτη, χρησιμοποιεί την επιδημία γιανα εξαπολύσει πόλεμο χωρίς όπλα και να εξαφανίσει κάθε δικαίωμα. Να μην το επιτρέψουμε!

Ως Ανταρσία στο Μωριά-Συμπόρευση για την Ανατροπή στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι στον αγώναπου θα δώσουν όλες και όλοι οι εργαζόμενοι/ες, αυτοαπασχολούμενοι/ες, οι συνταξιούχοι/ες, οι νέοι καιοι νέες που παλεύουν με την ημιανεργία και την επισφάλεια, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Γνωρίζουμεότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυσητου δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύεται η μοναδική ασπίδα για την υγεία του λαού και τοοποίο οι μνημονιακές πολιτικές της αγοράς και του κέρδους, κατέστρεψαν εντελώς. Τώρα πρέπει νααγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα και ελευθερίες στη δουλειά και στη ζωή, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση όσων δικαιούμαστε!

Όταν περιμένεις μια νόσο τόσο υψηλής μεταδοτικότητας προτεραιότητα προχωράς έγκαιρα σε μέτρα περιορισμού της κάθε κοινωνικό-οικονομικής δραστηριότητας και όχι σταδιακά βλέποντας και κάνοντας μην τυχόν και θίξεις τα κέρδη των καπιταλιστών.

  • Καλύπτεις τους μισθούς και τις ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων σε μέσα διατροφής και υγιεινής και δεν τους αφήνεις έρμαια στο νόμο της καπιταλιστικής αγοράς, της κερδοσκοπίας και στους μαυραγορίτες.
  • Παίρνεις μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας.
  • Προχωράς σε συνολική Απαγόρευση των απολύσεων. Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό νασυνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται ν’ αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές, ηλικιωμένους ή ασθενείς.
  • Πολλαπλασιάζεις τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και δεν δίνεις τζάμπα συμβουλές στους ηλικιωμένους να μένουν στο σπίτι, οι περισσότεροι χωρίς υποστήριξη
  • Ανοίγεις τα κρεβάτια των ΜΕΘ και δημιουργείς νέα γρήγορα και άμεσα, επιτάσσοντας και τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία, προχωρώντας άμεσα σε προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. και των νοσοκομείων.
  • Εξασφαλίζεις στους πρόσφυγες και μετανάστες αξιοπρεπείς όρους υγιεινής διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας και όχι να ετοιμάζεσαι για δημιουργία φυλακών hot-spot
  • Ενημερώνεις τους εργαζομένους γρήγορα και υπεύθυνακαι δεν τους αφήνεις έρμαια στον σκοταδισμό και την παραπληροφόρηση της Εκκλησίας
  • Προχωράς σε αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.
  • Δεν διενεργείται κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.
  • Εξασφαλίζεις άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στους δήμους και τις περιφέρειες.

Αγώνας για να σωθεί ο λαός μας, Όχι τα κέρδη τους!

Μάρτης 2020,

Ανταρσία στο Μωριά – Συμπόρευση για την Ανατροπή

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία σχόλια

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λύρα, παρακολούθησε  το βράδυ της Δευτέρας 8 Αυγούστου πλήθος κόσμου που κατέκλυσε το Αρχαίο Θέατρο...

Κορονοϊός (1-7 Αυγούστου): Τα κρούσματα στην Αργολίδα και τη χώρα – 45 θάνατοι την ημέρα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι νεκροί μέσα στην εβδομάδα 1-7 Αυγούστου ήταν 314 (κατά μέσο όρο περίπου 45...

Διακοπή ρεύματος το πρωί της Παρασκευής 12/8, σε πολλές περιοχές της Αργολίδας

Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι την Παρασκευή 12 Αυγούστου, από τις 6.30 έως τις 6.50 το πρωί, θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης στις παρακάτω περιοχές λόγω...

Για τον Οδυσσέα Κουμαδωράκη (γράφει ο Βασίλης Δωροβίνης)

Με την οριστική αναχώρηση του Οδυσσέα φεύγει ένας από τους εναπομένοντες ελάχιστους λόγιους του Άργους. Ένας Κρητικός που αφομοιώθηκε τόσο, όχι μόνο με την κοινωνική...

Πρόσφατα θέματα

Πρόσφατα θέματα

Ποιοι δήθεν πέφτουν από τα «σύννεφα» με το θέμα των υποκλοπών; (γράφει ο Θαν. Κολιζέρας)

Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής...

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ… (γράφει ο Λεωνίδας Κουτσογιάννης)

Άρθρο του Λεωνίδα Ζ. Κουτσογιάννη, οικονομολόγου-μελετητή, πρώην γραμματέα ανασυγκρότησης...

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την “Ηλέκτρα” στο Αρχαίο Θέατρο Άργους

  Την τραγωδία του Ευριπίδη "Ηλέκτρα", σε σκηνοθεσία του Γιώργου...

“Μπροστά στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις αγώνας για ΣΣΕ και αυξήσεις στους μισθούς”

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας-Κορινθίας Την ώρα...

Τι είναι η αντλία θερμότητας και ποια τα πλεονεκτήματα της

Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μία ολοένα και πιο δημοφιλή...

Προτείνουμε...