Τι θα ισχύσει για τις άδειες ειδικού σκοπού στους γονείς μαθητών λόγω του κορονοϊού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στη χώρα μας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Στ. Πέτσας αναφέρθηκε στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και της οικονομίας. “Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τον χρόνο για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας και να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι και οι χρόνια πάσχοντες”, δήλωσε.

“Απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και όσους είναι σε ευπαθείς ομάδες κάλεσμα να αποφεύγουν τον συνωστισμό και τις πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας” είπε ακόμη.

“Κάνουμε ο,τι είναι δυνατό για να μετριάσουμε τις κρίσεις στην οικονομία. Οι επιπτώσεις είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το δημοσιονομικό πλαίσιο”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ζήτησε δε συντονισμένη δράση και συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ με εξαίρεση των έκτακτων μέτρων από το δημοσιονομικό πλαίσιο ελέγχου, ενώ είπε πως θα ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης σε οικονομικό επίπεδο με απόφαση Eurogroup.

Τα έκτακτα μέτρα:

-Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.

-Προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως ή με ευέλικτο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο όπου αυτό είναι εφικτό.

-Ενίσχυση του προϋπολογισμού με 15 εκ. ευρώ για ενδυνάμωση του τομέα υγείας. “Δρομολογούνται δαπάνες για νέες προσλήψεις – Το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει όσες πιστώσεις χρειαστεί στο υπουργείο Υγείας” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηριστικά.

Όχι σε παρέμβαση για εκκλησίες

“Δεν υπάρχει θέμα παρέμβασης. Η Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπολίτες έχουν κάνει τις δέουσες συστάσεις” απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Πέτσας αναφέροντας πως ο πολίτης πρέπει να ενημερώνεται από τον ΕΟΔΥ, ενώ αναμένει η Εκκλησία να προβεί σε νεότερες συστάσεις προς τον κόσμο για το επόμενο διάστημα.

Για τα κρούσματα είπε πως τα υπάρχοντα στη χώρα μας είναι ήπια κατά κύριο λόγο. “Ελπίζουμε τα δυσάρεστα να είναι μεμονωμένα και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση για παράδειγμα με τη γειτονική μας χώρα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30 με τους περιφερειάρχες στους οποίους έγινε ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, τον γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα με στόχο το συντονισμό κυβέρνησης – αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του ιού.

Στις 17:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ιταλία και αν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα.

Αργότερα το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, σε χρόνο κοντά στα δελτία ειδήσεων, ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, όπου θα ενημερώσει συνολικά για τις δράσεις της κυβέρνησης και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται.

Θυμίζουμε ότι ισχύει το λουκέτο 14 ημερών στη χώρα μας σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πηγή: www.news247.gr