Ελλάδα-Κόσμος

Χιλιάδες άνθρωποι όμηροι των παιχνιδιών του Ερντογάν στον Έβρο

Ρεπορτάζ από την “Εφημερίδα των Συντακτών” www.efsyn.gr

Βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή καθηλωμένοι στην τουρκική όχθη του Έβρου ♦ Διπλωματικός πυρετός και «δεσμεύσεις» από Ε.Ε.

 

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα για δεύτερο συνεχές βράδυ, βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προωθηθεί στον Έβρο με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα, έπειτα από τους διπλωματικούς ελιγμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια που εφαρμόζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σύγκρουσή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο θέμα της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την έλευση της νύχτας, ομάδες από πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν να επιχείρησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από κάθε πιθανό πέρασμα στον νομό και τον ποταμό Έβρο, εκμεταλλευόμενες το σκοτάδι.

Ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν προωθηθεί στα σύνορα χάρη στη συνδρομή Τούρκων αξιωματούχων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τοπικοί αξιωματούχοι αγόρασαν χιλιάδες εισιτήρια για τους πρόσφυγες, τους βοήθησαν να επιβιβαστούν σε ολοκαίνουργια Mercedes-Benz λεωφορεία και τους οδήγησαν στα σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί —που αποτελούν τα θύματα της πολιτικής της Άγκυρας— βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή έχουν καθηλωθεί στην τουρκική όχθη του Έβρου. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι συγκεντρωμένοι προσπαθούν με φωτιές και αυτοσχέδιες σκηνές να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο και την υγρασία. Επίσης, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ πως υπάρχουν αγνοούμενοι, άτομα που έχουν ανάγκη νοσηλείας, καθώς και άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα μικρά νησάκια στον Έβρο.

Μερικές δεκάδες ατόμων έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα -όχι από το τελωνείο- από παράπλευρους δρόμους. Μεμονωμένα άτομα εθεάθησαν το πρωί του Σαββάτου να κινούνται πεζοί σε χωράφια της ελληνικής πλευράς και κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα.

Αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε αργά το βράδυ του Σαββάτου πως 47.113 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα μέσω της Αδριανούπολης.

Νωρίτερα το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι o αριθμός των προσφύγων που φεύγει από την Τουρκία μέσω των συνόρων στην επαρχία της Αδριανούπολης, έχει φτάσει τις 36.776 ανθρώπους.

 

Η ελληνική αντίδραση

Από ελληνικής πλευράς, έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στη μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ’ όπου χθες (Παρασκευή) επιχειρήθηκε «εισβολή». Κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν (και) δυνάμεις του στρατού.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων στη Νέα Βύσσα Έβρου, έδωσε το κυβερνητικό στίγμα, τονίζοντας αφενός πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες κι αφετέρου πως η Ελλάδα θα διαφυλάξει τα σύνορά της.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο και δείτε σχετικά βίντεο στην “Εφημερίδα των Συντακτών” –www.efsyn.gr

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

7 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

7 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: H βύθιση του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου «Λουζιτάνια», οι ιδρυτές και…

2 ώρες πριν

Ο εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Πέτρου στο Άργος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου, μητροπολιτών και του συνόλου των κλήρου…

5 ώρες πριν

Κάποιες από τις γιορτές των επόμενων ημερών στην περιοχή του Άργους (από τη Δώρα Ν. Αντωνοπούλου)

Κάποιες από τις γιορτές των επόμενων ημερών στην περιοχή του Άργους Γράφει η Δώρα Ν. Αντωνοπούλου…

8 ώρες πριν

Ο …πρωτάρης Παναργειακός – Iστορικές στιγμές των «Λύκων»

Ο ...πρωτάρης Παναργειακός - Iστορικές στιγμές των «Λύκων» (έρευνα του Κυριάκου Παναγιωτόπουλου) Μια ιδιαίτερα αξιόλογη…

14 ώρες πριν

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη Τον αγαπημένο μας μπαμπά, παππού, προ-παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗ του Δημητρίου, ετών 90,…

15 ώρες πριν

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

1 ημέρα πριν