Κυριακή, 5 Απριλίου, 2020

Ένας παραμυθομαραθώνιος φαντασίας και χαράς στο Ναύπλιο (φωτογραφίες)

Μοναδικός! Ο παραμυθομαραθώνιος του Ναυπλίου ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα (21-2-2020) από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου μάθηση» και τερμάτισε την Κυριακή το βράδυ (23-2-2020) στο ίδιο ΠΜΣ στο κεντρικό κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η μοναδικότητά του οφείλεται στις δεκάδες ώρες προετοιμασίας για ένα τρέξιμο χαράς, φαντασίας και γέλιου, όπου το κείμενο συναντά το χρώμα, η διήγηση ακολουθεί τους ρυθμούς της μουσικής και η κίνηση τους παλμούς της καρδιάς που αγωνιά στην αρχή του παραμυθιού και χαίρεται ανακουφισμένη με το τέλος του. Ο μοναδικός μαραθώνιος στην Ελλάδα με δεκάδες στάσεις χορού, τραγουδιών και χαρούμενης διάθεσης. Ένα αγαπημένο κοινό από παιδιά και γονείς γέμισαν και στις τρεις φάσεις την αίθουσα του παραμυθομαραθώνιου (Λήδα Τασσοπούλου) και μοιράστηκαν τη μαγεία των λέξεων, της μουσικής, της κίνησης και των σκηνικών στα παραμύθια που φαντάστηκαν και υλοποίησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών.

Να θυμίσουμε με την ευκαιρία αυτή πως πρόκειται για ένα ΠΜΣ που επικεντρώνει στην εκπαίδευση και γι’ αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς στον εκπαιδευτικό κόσμο σε πανελλαδικό επίπεδο, με διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή πολλών εν ενεργεία εκπαιδευτικών. Πράγματι, το μεταπτυχιακό του Ναυπλίου είναι το πρώτο στην Ελλάδα που καλλιεργεί γνώσεις και ικανότητες Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και έχει θεωρητική και πρακτική/καλλιτεχνική διάσταση. Το καινοτόμο του μεταπτυχιακού αυτού είναι ότι διδάσκουν καθηγητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου αλλά και από άλλα πανεπιστήμια και πολλοί ειδικοί στο χώρο της Δραματικής Τέχνης, του Θεάτρου, της Δραματοθεραπείας, του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της μουσικής, του χορού, του φωτισμού, της δημιουργικής γραφής, της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και άλλων σχετικών ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στις έρευνες και τις παρουσιάσεις που κάνουν στη διάρκεια του προγράμματος οι φοιτητές είναι και ο παραμυθομαραθώνιος που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της περιόδου για μικρούς και μεγάλους.

Η θεματολογία των παραμυθιών που παρουσιάζονται αντικατοπτρίζει τις αναζητήσεις, τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς των ενηλίκων για μια σειρά από σύγχρονα θέματα όπως η μετανάστευση, η προσφυγιά, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι σχέσεις των ανθρώπων, η θέση των ζώων στην κοινωνία μας και πολλά άλλα. Η ιδιαιτερότητα της σύλληψης και υλοποίησης μιας παραμυθοϊδέας είναι η ταυτόχρονη σμίξη παραδοσιακών μορφών διήγησης και σύγχρονων τρόπων παρουσίασης, γεγονός που διατηρεί τη μαγεία του παραμυθιού και επιτρέπει την εύκολη κατανόηση της ιστορίας που παρουσιάζει σεμικρούς και μεγάλους. Ο παραμυθομαραθώνιος οργανώνεται πέντε χρόνια τώρα, πάντα με την ίδια επιτυχία και κυρίως με την αστείρευτη φαντασία των νέων ανθρώπων, εκπαιδευτικών ή όχι, που κατορθώνουν να μας χαρίζουν όμορφες στιγμές και να κεντρίζουν ποιοτικά τη σκέψη και την κρίση μικρών και μεγάλων.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΠΜΣ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου μάθηση», μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου)

Ο γαϊδουράκος Καλοκαρδούλης

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.