Πολιτική

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας: Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια περίθαλψη και την τσέπη των ασθενών

 Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας Αργολίδας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 

  • Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσουν οι ΣΔΙΤ πιλοτικά από το «Αττικόν» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Στόχος των ΣΔΙΤ δεν είναι να βελτιώσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, όπως λέει το Υπουργείο, αλλά να δώσουν την ευκαιρία σε ασφαλιστικές εταιρείες και σε ιδιώτες να βγάλουν κέρδη από τη λειτουργία του ΕΣΥ. Και για να κερδίσει ο ιδιωτικός τομέας από το Δημόσιο Σύστημα πρέπει ή το Κράτος να επιβαρυνθεί ή οι ασθενείς. Αυτό ακριβώς θα συμβεί.  Και στις δυο περιπτώσεις χαμένος είναι ο απλός πολίτης που, παρά τα πολλά και διαχρονικά προβλήματά της, εξακολουθεί  να εμπιστεύεται τη δημόσια περίθαλψη. Γιατί ξέρει ότι αυτή μόνο μπορεί να εγγυηθεί την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας, ανεξάρτητα από το κόστος.

 

  • Κανείς δεν απαντά στο ερώτημα «ποια υγειονομική ανάγκη εξυπηρετούν οι ΣΔΙΤ»; Ποια ζωτικά προβλήματα του ΕΣΥ φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν; Είναι προφανές ότι η ανάγκη ολοκληρωμένης ανάπτυξης στη χώρα μας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του οικογενειακού γιατρού, η αναβάθμιση  της  Επείγουσας Ιατρικής και  των αυτόνομων ΤΕΠ,  η ενίσχυση  των ΜΕΘ, των κοινοτικών  υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας , των δομών Αποκατάστασης, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, η μείωση των χρόνων αναμονής για χειρουργείο ή για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπηρετηθεί από αυτό το «εργαλείο».  Πολύ απλά γιατί σε αυτούς τους τομείς δεν υπάρχουν περιθώρια υψηλής κερδοφορίας, άρα δεν πρόκειται να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι προφανές ότι οι ΣΔΙΤ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν για παράδειγμα το διαχρονικό πρόβλημα των ράντζων στο «Αττικόν» ή την έλλειψη αναισθησιολόγων που παρατηρείται στα περισσότερα νοσοκομεία και δημιουργεί μη διαχειρίσιμους χρόνους αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις.

 

  • Η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού του ΕΣΥ είναι το πρόσχημα . Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι ΣΔΙΤ στην Υγεία θα διευκολύνουν την εγκατάσταση  και αποδοτική διαχείριση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στο ΕΣΥ  ( πχ αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι, PET/CT, γραμμικοί επιταχυντές , αγγειογράφοι  ) που δεν μπορεί να προμηθευτεί, λόγω κόστους, το Κράτος. Μόνο που αυτός ο εξοπλισμός ενσωματώνεται  ήδη στα νοσοκομεία εδώ και καιρό με την αξιοποίηση πολλαπλών χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, αποθεματικό Υπουργείου Υγείας, πόροι των Περιφερειών, δωρεές ιδιωτών  όπως το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλπ). Με όλους αυτούς τους τρόπους έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις σε υποδομές του ΕΣΥ αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων  ευρώ. Αυτό ισχύει και για το νοσοκομείο «Αττικόν» στο οποίο  έχει δρομολογηθεί η εγκατάσταση  νέου μαγνητικού τομογράφου αξίας 1,2 εκ. ευρώ από χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής. Το ίδιο ισχύει επίσης και για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο οποίο με δημόσιους πόρους ανακαινίστηκαν τα ΤΕΠ και η ογκολογική κλινική, αντικαταστάθηκαν ο αξονικός τομογράφος και τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης. Προφανώς χρειάζεται ένα συνολικό και μακροπρόθεσμο σχέδιο εκσυγχρονισμού των  κτιριακών εγκαταστάσεων και ανανέωσης του εξοπλισμού των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Το κόστος μιας τέτοιας μεγάλης επένδυσης μπορεί να καλυφθεί με δημόσιους πόρους, αξιοποιώντας και νέα  χρηματοδοτικά εργαλεία όπως χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και όχι με προσφυγή στον επιχειρηματικά οργανωμένο ιδιωτικό τομέα που αποκλειστικό μέλημα του είναι να κερδίσει , επενδύοντας  σε τομείς υψηλής απόδοσης κεφαλαίου  , σε τμήματα – «φιλέτα» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, διεκδικώντας  ταυτόχρονα το management των δημόσιων νοσοκομείων. Με άλλα λόγια το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ο ιδιώτης να  βάζει τα χρήματα για την εγκατάσταση και τα μηχανήματα, ενώ το Κράτος και ο ΕΟΠΥΥ να βάζουν  τα λειτουργικά κόστη , τη μισθοδοσία του  προσωπικού και την «πελατεία», αναλαμβάνοντας και το «ρίσκο» της επένδυσης.

 

  • Τι λέει η διεθνής εμπειρία;

Η εμπειρία από τη Μ.Βρετανία, τη Σουηδία κλπ, λέει ότι οι ΣΔΙΤ:

  1. Επηρεάζουν το σχεδιασμό ανάπτυξης των υπηρεσιών υγείας όχι με βάση επιδημιολογικά-νοσολογικά δεδομένα και ανάγκες υγείας του πληθυσμού, αλλά με οικονομικά κριτήρια και την προσδοκία κέρδους για τον ιδιώτη επενδυτή.
  2. Μετακυλίουν χρηματοδοτικό βάρος στους χρήστες των υπηρεσιών μέσω της αυξανόμενης συνεισφοράς των ασθενών στο κόστος περίθαλψης.
  3. Πιέζουν σε χαμηλότερα standars στελέχωσης των νοσοκομείων, σε συμπίεση του μισθολογικού κόστους και σε εργασιακή επισφάλεια.
  4. Οδηγούν στον περιορισμό του φάσματος των παρεχόμενων υπηρεσιών , αποφεύγοντας τα περίπλοκα, μεγάλης βαρύτητας και υψηλού κόστους νοσηλείας περιστατικά.
  5. Χαρακτηρίζονται από έλλειψη διαφάνειας, δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικής διαβούλευσης.

 

  • Οι ΣΔΙΤ εμφανίστηκαν ως πολιτικό σχέδιο της ΝΔ μετά την επιβίωση και σταθεροποίηση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τόλμησαν να μιλήσουν για  ΣΔΙΤ μέσα στην κρίση και στη φάση που το ΕΣΥ ήταν στα πρόθυρα της λειτουργικής κατάρρευσης  (2012-2014) , ενώ  η φτωχοποίηση της κοινωνίας είχε μειώσει και την ιδιωτική δαπάνη υγείας. Σήμερα που τα νοσοκομεία δεν είναι ελλειμματικά και το ΕΣΥ είναι βιώσιμο, οι επιχειρηματίες υγείας προσδοκούν να κερδίσουν από την αναπτυξιακή δυναμική και τη διογκούμενη  ζήτηση υπηρεσιών που καταγράφουν τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία αυτή την περίοδο , σε αντίθεση με την πτωτική τάση στον «κύκλο εργασιών» των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

 

  • Επίσης , για την προώθηση των ΣΔΙΤ εμφανίζεται ως προαπαιτούμενο  η αλλαγή στο νομικό καθεστώς των δημόσιων Νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) , ακριβώς για να διευκολυνθεί η «ευελιξία» τους , να αρθεί ο «προστατευτικός  φραγμός» που υπήρχε στο ΕΣΥ για τη διείσδυση και συστηματική παρουσία ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτών επενδυτών στο «σκληρό πυρήνα» της δημόσιας περίθαλψης (παροχή ιατρικών-νοσηλευτικών-διαγνωστικών υπηρεσιών) . Δηλαδή για να υλοποιηθεί  μια  πρωτοφανής για τη χώρα  «επιθετική ιδιωτικοποίηση» της δημόσιας περίθαλψης. Η αλλαγή νομικού καθεστώτος ενός νοσοκομείου από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ, που πλέον συζητά ανοικτά το Υπουργείο Υγείας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών (που είναι το  «πυρηνικό» στοιχείο του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ), στη δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να προσφέρουν κλινικό έργο -με αμοιβή από τον ασθενή προφανώς- στα δημόσια νοσοκομεία, ακόμα και στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών  στη Διοίκηση των νοσοκομείων.  Αυτό πολύ απλά σημαίνει ολική επαναφορά στο προ ΕΣΥ καθεστώς στην Υγεία, σε ένα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο σύστημα που ευνοεί μόνο όσους μπορούν να πληρώσουν και αφήνει χωρίς αξιοπρεπή φροντίδα τους οικονομικά αδύναμους, τους ανασφάλιστους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

  • Με τις ΣΔΙΤ οδηγούμαστε στην υποχώρηση και «μετάλλαξη» του Δημόσιου Τομέα Υγείας  . Οι  εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και η  πλειοψηφία της κοινωνίας καταλαβαίνουν   ότιόταν στην Υγεία υποχωρεί το Κράτος και ενισχύεται η αγορά , αυξάνονται οι ανισότητες και η επιβάρυνση των πολιτών. Προειδοποιούμε λοιπόν το Υπουργείο Υγείας ότι δεν θα υπάρξει καμιά κοινωνική και πολιτική συναίνεση στα νεοφιλελεύθερα σχέδια τους, ότι  αυτή η κοινωνική οπισθοδρόμηση δεν θα περάσεικαι ότι οι ΣΔΙΤ  θα μείνουν στα χαρτιά. Θα  βρουν  απέναντι τους όχι μόνο τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τους ανθρώπους της δημόσιας περίθαλψης, τα σωματεία των γιατρών και των λοιπών εργαζομένων, τους Συλλόγους των ασθενών  και τις τοπικές κοινωνίες.

Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

9 ώρες πριν

Εντυπωσιακό το “κάψιμο του Ιούδα” στο Τόλο Αργολίδας

Το "κάψιμο του Ιούδα" στο Τόλο Αργολίδας Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε για…

11 ώρες πριν

Πασχαλινές ευχές από τον γεωπόνο Αναστάσιο Πλατή

Πασχαλινές ευχές από τον Αναστάσιο Πλατή Χριστός Ανέστη! Εύχομαι το Φως της Ανάστασης να φωτίζει…

16 ώρες πριν

Κάηκαν ΙΧ, τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα στο Τρίστρατο Άργους

Κάηκαν ΙΧ και τρακτέρ στο Τρίστρατο Άργους Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα…

17 ώρες πριν

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο (δύο βίντεο)

Πάσχα του 1969 σε Αργολικό, Νέα Τίρυνθα, Ναύπλιο Βίντεο από την Aylon Film Archives Βρισκόμαστε…

22 ώρες πριν

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω… εθνικού δανείου

Πάσχα του 1825 στο Ναύπλιο: «Aκολασία και σπατάλη» λόγω... εθνικού δανείου τoυ Tάκη Κατσιμάρδου, από…

23 ώρες πριν