Πολιτική

Γκιόλας: Τι θα κάνει η Περιφέρεια με τα πυρηνελαιουργεία της Αργολίδας;

“Πώς σκοπεύει η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Ναυπλίου από τα πυρηνελαιουργεία;” ερωτά ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας:

Με αφορμή την πρόσφατη δέσμευση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Νίκα, για τον περιορισμό της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Μεσσηνίας, υπενθυμίζουμε, για μία ακόμη φορά, στην περιφερειακή αρχή, ότι και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, και ειδικά η περιοχή του Ναυπλίου, πλήττεται από το αντίστοιχο πρόβλημα, δηλαδή από την έκλυσηυγροποιημένων αερίων που δημιουργούν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα και μολύνουν το περιβάλλον.

Πρόκειται, ειδικότερα, για τα πυρηνελαιουργεία που βρίσκονται εγκατεστημένα στην παραλιακή οδό Νέας Κίου και στο μυχό του Αργολικού κόλπου, ζήτημα το οποίο έχω γνωστοποιήσει σε όλους τους αρμοδίους φορείς και αρχές, ήδη από το Φεβρουάριο του 2016, με την ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατέθεσα, από κοινού μετο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Δημαρά Γεώργιο, εν συνεχεία δε, το Δεκέμβριο του 2018, με δεύτερη ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που καταθέσαμε από κοινού.

Με την από 12.02.2016 και με αρ. 3118 ερώτηση που καταθέσαμε από κοινού με το Γιώργο Δημαρά, θέσαμε σε γνώση του αρμόδιου Υπουργού το ζήτημα τουφαινομένου της βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής εξαιτίας τωνεκπομπών των πυρηνελαιουργείων και διατυπώσαμε το ερώτημα κατά πόσο έχουνγίνει έλεγχοι στις εν λόγω μονάδες και κατά πόσον αυτές λειτουργούν νόμιμα και σεσυμφωνία με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους.

Με την από 12.12.2018 και με αρ.4253 ερώτησή μου, γνωστοποίησα προς τον αρμόδιο Υπουργό ότι το έντονο φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επιβαρύνει το περιβάλλον και υποβαθμίζει τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτώντης περιοχής ουδόλως έχει αντιμετωπιστεί, τον κάλεσα, δε, να διερευνηθεί αρμοδίωςτι έχει προκύψει από τους διενεργούμενους ελέγχους.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβα στις ανωτέρω ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο συντονισμός των διενεργούμενων ελέγχων και η συχνή πραγματοποίηση τόσο τακτικών όσο και έκτακτων αυτοψιών στις μονάδες αυτές, συνιστούν ενέργειες απαραίτητες, εκ μέρους της περιφερειακής αρχής και των κλιμακίων της, προκειμένου το σοβαρό και επιζήμιο αυτό φαινόμενο για τη δημόσια υγεία και τοπεριβάλλον να εξαλειφθεί.

Aς μη λησμονούμε ότι βάσει της Έκθεσης Ελέγχου του εργαστηρίου «Δημόκριτος»,αλλά και των αποτελεσμάτων μετρήσεων άλλου διαπιστευμένου εργαστηρίου,ύστερα από ελέγχους που έγιναν σε αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας -πυρηνελαιουργεία στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά Μεσσηνίας, επιβεβαιώθηκε μεεπιστημονικά στοιχεία η σοβαρή ρύπανση του περιβάλλοντος και η επικινδυνότηταγια την υγεία των πολιτών από τις τοξικές και επικίνδυνες εκπομπές τέτοιου είδουςμονάδων, εάν δεν λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως ανέφερα χαρακτηριστικά καιστην από 12.02.2016 και με αρ.4253 ερώτησή μου. Για τους λόγους αυτούς, πρέπει οιρυπογόνες εκλύσεις που προέρχονται από τις μονάδες αυτές να εκλείψουν.

Την αναγκαιότητα αυτή, δημοσιοποίησα και με το από 19.09.2019 Δελτίο Τύπου μου σημειώνοντας ότι οι φορείς, οι αιρετοί του τόπου μας, συμπεριλαμβανομένου του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και οι κάτοικοι του Ναυπλίου είναι αποφασισμένοι να μην αποδεχθούν την εξακολούθηση του απαράδεκτου φαινομένου των δυσάρεστωνοσμών στην ατμόσφαιρα και των ρυπογόνων εκπομπών για μία, ακόμη, σαιζόν.

Η υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβε η Περιφέρεια, στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε με τους περιφερειακούς συμβούλους, προς την κοινωνία της Μεσσηνίας, για μείωση κατά 30% του χρόνου λειτουργίαςτουλάχιστον δύο πυρηνελαιουργείων, δεν θα είναιεπωφελής μόνον για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινηςυγείας των κατοίκων που ζουν εγγύς ή των τουριστών που επισκέπτονται τις όμορφες περιοχές – θέρετρα της Πελοποννήσου, κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά θαείναι, ακόμη, επωφελής κυρίως για την προστασία των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και για την ίδια τη δημόσια υγεία.

Θα είναι, καταληκτικά, επωφελής για την κουλτούρα που διαμορφώνεται απέναντιστο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, του οποίου την επικινδυνότητα είναι σαφές ότι δεν μπορούμε πια να αμελούμε. Για τη διαμόρφωση της κουλτούρας καιαντίληψης αυτής και για τη διαβίωση των πολιτών σε ένα υγιεινό και καθαρόπεριβάλλον, η Πολιτεία και οι εκπρόσωποι της έχουν αυξημένο καθήκον και ευθύνηαπέναντι στον πολίτη.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που η περιοχή του Ναυπλίου αντιμετωπίζειαπό τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, συστρατευόμαστε όλοι με τις δεσμεύσεις της περιφερειακής αρχής, αναμένουμε την υλοποίηση τους, καθώς και απτά αποτελέσματα στη Μεσσηνία και διατυπώνουμε όμοιο αίτημα προς όφελος της κοινωνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας
Γιάννης Γκιόλας

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Απαγορεύσεις για αγκυροβολία σκαφών και μπάνια σε περιοχές του Τολού και του Βιβαρίου

Απαγορεύσεις για μπάνια σε περιοχές του Τολού και του Βιβαρίου Με αποφάσεις του Λιμενάρχη Ναυπλίου,…

23 λεπτά πριν

Η παράδοση για τον Άι Νικόλα τον “κρασόκτιστο” στην Καραθώνα – Γιορτάζει στις 20 Μαΐου

Ο Άι Νικόλας ο “κρασόκτιστος” στην Καραθώνα Ναυπλίου Στις 20 Μαΐου, εορτή της ανακομιδής των…

2 ώρες πριν

ΜέΡΑ25: Περιοδεία των υποψηφίων ευρωβουλευτών Πετράκου, Λαπαβίτσα στην Αργολίδα

Την Αργολίδα επισκέφθηκαν την Κυριακή 19 Μαΐου ο Θανάσης Πετράκος και ο Κώστας Λαπαβίτσας, υποψήφιοι…

2 ώρες πριν

Το Δ.Σ. Άργους-Μυκηνών συνεδριάζει για προϋπολογισμό και σύναψη δανείου

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου, στις 3μμ, θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Άργους συνεδρίαση…

2 ώρες πριν

Η  «γραμμή» του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές (Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας)

Η  «γραμμή» του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές Γράφει ο Θανάσης Κολιζέρας* Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και…

3 ώρες πριν

Οι προνομιακοί αντίπαλοι του συστήματος (γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη, υπ. ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΗΜΑ 21)

Οι προνομιακοί αντίπαλοι του συστήματος Γράφει η Καλλιόπη Χρυσοστάλη, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΗΜΑ 21 Η…

3 ώρες πριν