Πολιτική

Α. Πουλάς: «Η ανάσχεση της υπογεννητικότητας είναι εθνικός και όχι κομματικός στόχος»

Σημεία της ομιλίας  του Ανδρέα Πουλά, βουλευτή Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις»:

 

Αναμφισβήτητα, ένας από τους πρώτους τομείς που υπέστη περιστολή κονδυλίων για δημοσιονομικούς λόγους στη μνημονιακή δεκαετία, ήταν η κοινωνική πολιτική. Πράγματι, στα χρόνια των μνημονίων ελήφθησαν μία σειρά από μέτρα σε όλους τους τομείς, που έπληξαν τον θεσμό της οικογένειας. Βέβαια κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και έχει κοινωνικό χαρακτήρα είναι ευπρόσδεκτη. Έστω και εάν έρχεται να διορθώσει σφάλματα της  ίδιας κυβέρνησης, όπως η επαναφορά του καταργημένου από τον ίδιο υπουργό επιδόματος γέννησης, που  καταβαλλόταν από το 2004 έως το 2012.

Δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε στον ανταγωνισμό μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος έκανε περισσότερα για τους αδύναμους συμπολίτες μας στον καιρό των μνημονίων. Εντούτοις, καλό είναι να επισημαίνεται για λόγους πολιτικής ευπρέπειας ότι συγκεκριμένα μέτρα που υιοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της, ήταν προτάσεις του  Κινήματος Αλλαγής. Όπως:

  • η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα βρεφικά είδη,
  • το ακατάσχετο και αφορολόγητο του επιδόματος γέννησης
  • η σύνδεση της πραγματικής φοίτησης στο σχολείο με την καταβολή των επιδομάτων παιδιού, στέγασης και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ως αυτονόητο όρο καταπολέμησης της γκετοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.

Ιδίως ως προς τη θέσπιση του τελευταίου είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ συνέβαλε τα μέγιστα με τον τότε υφυπουργό εργασίας κ.Βασίλη Κεγκέρογλου να εισηγείται για πρώτη φορά στην χώρα την πιλοτική εφαρμογή του ως μέτρο αντιμετώπισης των ακραίων συνθηκών φτώχιας που είχαν ήδη δημιουργηθεί. Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα σχεδιάστηκε να συνοδευθεί από ατομικά σχέδια επανένταξης στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, προοπτική που εγκαταλείφθηκε από την επόμενη κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας την πρωτοβουλία αυτή σε ένα ακόμα επίδομα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση δείχνει να προσχωρεί στην πολιτική των επιδομάτων. Όπως και η ίδια, ως αντιπολίτευση υποστήριζε, τα επιδόματα δεν μπορεί να έχουν μόνιμο χαρακτήρα γιατί τρέφουν την φτώχια.

Αντίθετα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρέπει να συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία ως μέσο προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής.

Παρόλα αυτά, δεν αποφεύγει αστοχίες όπως την εξαίρεση από το επίδομα γέννησης των παιδιών των Ελλήνων πολιτών που έφυγαν από την Χώρα λόγω του braindrain και τα οποία γεννιούνται στο εξωτερικό. Η διάκριση αυτή είναι απολύτως αναιτιολόγητη και άδικη – ιδίως υπό το δημογραφικό πρίσμα που τίθεται στην αιτιολογική έκθεση αναφορικά με την χορήγηση του  συγκεκριμένου επιδόματος. Δεν αποφεύγονται ούτε τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως η πρόσδοση στο επίδομα γέννησης χαρακτήρα μέτρου αναστροφής του δημογραφικού προβλήματος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έκτακτο βοήθημα προς τις οικογένειες που αποκτούν παιδί, ώστε να αντιμετωπίσουν ευχερέστερα τα πρώτα έξοδα της γέννας και χορηγείται με καθαρά οικονομικά κριτήρια.

Αυταπατόμαστε ως πολιτικό σύστημα εάν θεωρούμε ότι η δημογραφική μείωση και γήρανση του πληθυσμού οφείλονται μόνο σε οικονομικούς λόγους και ότι θεραπεύονται με την παροχή επιδομάτων. Τις αιτίες, τους παράγοντες και τις ποικίλες διαστάσεις του προβλήματος παρουσιάζει το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής του 2018, που συστάθηκε μετά από πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής τον Απρίλιο του 2017.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, απαιτείται  ολιστική νομοθετική αντιμετώπιση του δημογραφικού, λαμβάνοντας υπόψη τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την οικογένεια  και τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν αντιμετωπίζουμε την συρρίκνωση του πληθυσμού με όρους επιδοματικούς, υποτιμούμε το πρόβλημα και ταυτόχρονα μεγιστοποιούμε τις συνέπειες του. Έχουμε χρέος ως Πολιτεία να εκπονήσουμε ένα συνολικό πλέγμα μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης της οικογένειας,με εθνική στόχευση, πολιτική συναίνεση και συνολική στρατηγική.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε ήδη καταθέσει με αίσθημα ευθύνης, τροπολογία για την πραγματική στήριξη της οικογένειας με συγκεκριμένα μέτρα,οικονομικού και μη χαρακτήρα όπως είναι το επίδομα παιδιού 200 ευρώ μηνιαίως για τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του, το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων, τα κέντρα συμβουλευτικής και Υποστήριξης οικογενειών και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Και ελπίζουμε σύντομα να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση καθώς η ανάσχεση της υπογεννητικότητας είναι εθνικός και όχι κομματικός στόχος.

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Πεζοπορικές δραστηριότητες που ενώνουν την Αργολίδα – Θα ολοκληρωθούν με γλέντι στην Καρυά

Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Καρυωτών και Φίλων της Καρυάς "Το Αρτεμίσιο" διοργανώνει από…

11 λεπτά πριν

Γιόρτασαν τον Άι-Γιώργη στο Αχλαδόκαμπο (βίντεο, εικόνες)

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου έγινε εκδήλωση για τον Άγιο Γεώργιο στον Αχλαδόκαμπο τη Δευτέρα του…

1 ώρα πριν

Η Ερμιόνη με την αύρα των ανθρώπων της άλλοτε και τώρα

Πανοραμική λήψη από τo Μύλο βόρεια της πόλης. (φωτο: Ηλίας Γ. Κόνδης) Ξέρω κάτι σκυφτούς…

3 ώρες πριν

Γιορτάζει ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο Κεφαλάρι Άργους – Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή της Διακαινησίμου 10 Μαΐου, εορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου Ζωοδόχου Πηγής, εορτάζει ο φερώνυμος…

3 ώρες πριν

Τραυματίες σε τροχαίο στην παραλιακή Νέας Κίου-Ναυπλίου

Τροχαίο ατύχημα έγινε μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαΐου στην Αργολίδα, στην…

3 ώρες πριν

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο

Εγκαίνια του ναού του Αγίου Παϊσίου στο Ναύπλιο Από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού…

4 ώρες πριν