Μια …γοτθική απεικόνιση του Άργους πριν από 500 χρόνια

Η ξυλογραφία που παρουσιάζουμε, δημιουργήθηκε πριν από περίπου 500 χρόνια και είναι μια φανταστική απεικόνιση του τότε τουρκοκρατούμενου Άργους.

Δημιουργός της είναι ο Γερμανός ουμανιστής και νομικός Nicolaus Gerbel ή Gerbelius (1485-1560) ο οποίος ήταν φίλος του Μαρτίνου Λούθηρου. Το έργο συμπεριλήφθηκε το 1545 στην έκδοση «Περιγραφή της Ελλάδος» του Κερκυραίου λόγιου, χαρτογράφου, μαθηματικού, αστρονόμου Νικόλαου Σοφιανού.

Στην έκδοση, εκτός από την ξυλογραφία του Άργους υπάρχουν ακόμα 19 φανταστικές απεικονίσεις ελληνικών πόλεων και τοποθεσιών σε γοτθικό ύφος, με βάση περιγραφές και κείμενα Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων.

Ως φανταστική η απεικόνιση, δεν έχει βέβαια άμεση σχέση με την πραγματικότητα, ωστόσο τρία στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι το Κάστρο της Λάρισας, οι ημισέληνοι σε τζαμιά, αλλά και ο χείμαρρος Ξεριάς που ρέει στο δεξιό μέρος της εικόνας.

Γ.Ν.

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια