Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2020

«Nα μην αναγνωρίζονται τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων για πρόσληψη στη δημόσια εκπαίδευση»

Ανακοίνωση της Ομάδας εκπαιδευτικών για τη συλλογική δράση «Απέναντι Όχθη»

 

 Στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση φέρνει αιφνιδιαστικά προς ψήφιση στη Βουλή τροποποίηση του άρθρου 54, παράγραφος 5 του Ν.4589/19, σύμφωνα με την οποία τα πτυχία που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά για διορισμό και πρόσληψη εκπαιδευτικών όχι μόνο εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ (όπως ίσχυε έως τώρα), αλλά ακόμα και αν διαθέτουν μόνο απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων, τα οποία με τον νόμο 4635/19 διαθέτουν πλέον επαγγελματική ισοτιμία με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ, θεωρούνται τυπικό προσόν μόνιμου διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών στη δημόσια εκπαίδευση.

 

Με την τροπολογία που προτείνει, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρακάμψει το Άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο απέτυχε να αλλάξει με τις προβλεπόμενες δημοκρατικές διαδικασίες και ενισχύει περαιτέρω την ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων αφού η συγκεκριμένη ρύθμιση για τους αποφοίτους των κολεγίων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολιτικών επιλογών που εξυπηρετούν τη λειτουργία του «πανεπιστημίου – επιχείρηση» (π.χ. γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, εγκαίνια προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ).

      

Ταυτόχρονα, στο νέο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται και η ακραία τιμωρητική διάταξη 58, σύμφωνα με την οποία: «Εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ [Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό] και ΕΒΠ [Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό], οι οποίοι διορίζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευση του ΦΕΚ διορισμού, παραιτούνται, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη. Αν το τρίτο έτος αποκλεισμού συμπίπτει με το πρώτο έτος ισχύος νέων πινάκων κατάταξης, τα πρόσωπα που αποκλείονται μπορούν να διοριστούν ή προσληφθούν μόνο κατά το δεύτερο έτος ισχύος των νέων πινάκων».

 

Το υπουργείο Παιδείας, αντί να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα που αναγκάζουν αναπληρωτές να αρνούνται τον διορισμό τους και να δώσει επιπλέον κίνητρα, έρχεται αυταρχικά να τους στερήσει το δικαίωμα στην εργασία για τρία ολόκληρα χρόνια εφόσον δεν κάνουν ανάληψη υπηρεσίας.

 

  • Καλούμε το υπουργείο πρέπει να αποσύρει το εγκληματικό για την εκπαίδευση άρθρο 50 και την τιμωρητική για τους αναπληρωτές διάταξη 57.

 

  • Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να αντιταχθεί στα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης.

 

  • Η απόπειρα της ΝΔ να απαξιώσει τα πτυχία των δημόσιων Πανεπιστημίων, υπακούοντας σε επιταγές επιχειρηματικών συμφερόντων, δεν θα περάσει.

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια

error: Περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.