Πολιτισμός

Ο «Ξέμπαρκος» Ναυπλιώτης Ηλίας Αριώτης (οι Ξέμπαρκοι) μελοποιεί ποιητές και ετοιμάζει δύο δίσκους

Δύο δίσκους ετοιμάζει αυτή την περίοδο ο Ναυπλιώτης ο συνθέτης – μουσικός Ηλίας Αριώτης οι οποίοι σύντομα θα κυκλοφορήσουν. Ο γνωστός τραγουδοποιός επιμένει στη μελοποίηση ποιημάτων και φυσικά δεν μπορεί να αγνοήσει τον Νίκο Καββαδία…

Ο πρώτος δίσκος, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί, είναι σε ποίηση της Μυρτιώτισσας αλλά και της Μαρίας Πολυδούρη. Πρόκειται για 22 ερωτικά ποιήματα, τα οποία μελοποίησε ο ίδιος και τραγουδά τα 15 από αυτά. Τα υπόλοιπα 7 τα τραγουδούν μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Δύο ο Ψαραντώνης (και τα δύο τα τραγουδούν μαζί με τον Ηλία) και δύο ο Σταύρος Σιόλας. Στο δίσκο αυτόν θα συμμετέχει και ένα άλλο πολύ μεγάλο όνομα του ελληνικού τραγουδιού (όμως ακόμη δεν μπορεί να ανακοινωθεί το όνομά του) που θα τραγουδάει 2 τραγούδια και ένα μαζί με τον Ηλία.

Ηλίας Αριώτης, Ψαραντώνης

 

Ο δεύτερος δίσκος είναι σε ποίηση του Νίκου Καββαδία και περιλαμβάνει 22 ερωτικοκοινωνικά ποιήματά του που έγραψε ο ποιητής όταν ήταν σε ηλικία από 12 έως 20 χρόνων. Πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια ποιήματα, μιας και πολλά απ’ αυτά δεν έχουν εκδοθεί, και κάποια είναι σχεδόν άγνωστα.

Σε αυτόν το δίσκο, εκτός από τον Ηλία Αριώτη τραγουδά μαζί του και πάλι το ίδιο μεγάλο όνομα του ελληνικού τραγουδιού (που και πάλι δεν μπορεί να ανακοινωθεί το όνομά του). «Σε αυτόν το δίσκο τραγουδάω με έναν διαφορετικό τρόπο τα τραγούδια μου μιας και τα κείμενα του ποιητή με παρέπεμπαν σε άλλου είδους ερμηνείες» αναφέρει ο Ηλίας, ο οποίος παράλληλα αυτό το διάστημα ηχογραφεί και άλλα τραγούδια πάνω σε μεγάλους ποιητές.

Ο Ηλίας Αριώτης δίνει παραστάσεις στην Αθήνα, μαζί με το συγκρότημα του, «Οι Ξέμπαρκοι» που ηγείται αυτού, και αποτελείται από τον ίδιον και τους μουσικούς του. Σε αυτές τις εμφανίσεις παρουσιάζει τα παλιά του τραγούδια σε ποίηση του Νίκου Καββαδία από το «S/S Ιόνιον 1934» που ως γνωστόν μελοποίησε, συνδημιούργησε και τραγούδησε με τον Νότη Χασάπη το 1986. Ο Νότης έχει αποχωρήσει από το συγκρότημα «οι Ξέμπαρκοι» (το συγκρότημα «οι Ξέμπαρκοι» το έχει και συνεχίζει πολλά χρόνια αποκλειστικά με ζωντανές εμφανίσεις ο Ηλίας Αριωτης με τους μουσικούς του).

Ο λόγος που κάνει αυτές τις εμφανίσεις κυρίως, είναι για να παρουσιάσει τα νέα του τραγούδια σ τα κείμενα των πολύ μεγάλων ποιητών, Μυρτιώτισσας, Πολυδούρη, Καββαδία, Παλαμά, και άλλων νέων σύγχρονων ποιητών.

Ηλία, περιμένουμε τις νέες σου δουλειές, τις νέες σου μελοποιήσεις.

Στο στούντιο, με τον Σταύρο Σιόλα

 

Share
Από τα
argolika.gr

Πρόσφατα

Ο εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων του Αγίου Πέτρου στο Άργος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου, μητροπολιτών και του συνόλου των κλήρου…

3 ώρες πριν

Κάποιες από τις γιορτές των επόμενων ημερών στην περιοχή του Άργους (από τη Δώρα Ν. Αντωνοπούλου)

Κάποιες από τις γιορτές των επόμενων ημερών στην περιοχή του Άργους Γράφει η Δώρα Ν. Αντωνοπούλου…

6 ώρες πριν

Ο …πρωτάρης Παναργειακός – Iστορικές στιγμές των «Λύκων»

Ο ...πρωτάρης Παναργειακός - Iστορικές στιγμές των «Λύκων» (έρευνα του Κυριάκου Παναγιωτόπουλου) Μια ιδιαίτερα αξιόλογη…

12 ώρες πριν

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη

Κηδεία Κωνσταντίνου Σχοινοχωρίτη Τον αγαπημένο μας μπαμπά, παππού, προ-παππού ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΙΤΗ του Δημητρίου, ετών 90,…

13 ώρες πριν

6 Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν – Κάποια γεγονότα σαν σήμερα

6 Μαΐου: γεγονότα σαν σήμερα Εικόνες: Η σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη, συγκρούσεις κατά τη…

1 ημέρα πριν

Εντυπωσιακό το “κάψιμο του Ιούδα” στο Τόλο Αργολίδας

Το "κάψιμο του Ιούδα" στο Τόλο Αργολίδας Το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιήθηκε για…

1 ημέρα πριν