90% συμμετοχή στην απεργία διαρκείας των τεχνικών του ΟΤΕ στην Αργολίδα – Γιατί απεργούν…

Συνεχίζονται με μεγάλη συμμετοχή οι απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, οι οποίες ξεκίνησαν στις 21 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνονται (σε πρώτη φάση) στις 12 Ιανουαρίου. Στην Αργολίδα, το ποσοστό της συμμετοχής των τεχνικών του ΟΤΕ στην απεργία φτάνει στο 90%…

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον ΟΤΕ αποφάσισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, με βασικό αίτημα την υπογραφή τριετούς συλλογικής σύμβασης εργασίας, με ρήτρα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης είτε «θάβει» τις κινητοποιήσεις είτε, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές, τις «συκοφαντεί».

 

Ακολουθεί κείμενο που δημοσίευσε  η ιστοσελίδα «Ημεροδρόμος» στις 21 Δεκεμβρίου 2019, όπου αποτυπώνεται η αντεργατική στρατηγική του κερδοφόρου ομίλου απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων:

Η διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ επιμένει σε μονοετή σύμβαση και απολύσεις, με τη λήξη της παρούσας και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης, με τους εργαζόμενους να υπενθυμίζουν ότι και οι τρεις τελευταίες ΣΣΕ προέβλεπαν μείωση μισθών, με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις. Ουσιαστικά η πρόταση της Διοίκησης του υπερκερδοφόρου Ομίλου είναι οι εργαζόμενοι να υπογράψουν απολύσεις με τη λήξη της παρούσας σύμβασης και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης!!

Η διοίκηση όπως τονίζει η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ – ΟΤΕ) «προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ, ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ. Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα».

Η προκλητική πρόταση των Διοικούντων απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, έρχεται σε μια περιόδο που ο Όμιλος το 9μηνο του 2019 κατέγραψε:

  • Ενοποιημένα έσοδα ύψους 2,87 δισ. ευρώ,
  • Λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 1,02 δισ. ευρώ
  • Καθαρά κέρδη αποδιδόμενα σε μετόχους της μητρικής εταιρείας ύψους 242 εκατ. ευρώ
  • Έσοδα αυξημένα κατά 1,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με τα λειτουργικά κέρδη να έχουν αυξηθεί κατά 7,7% και τα καθαρά κέρδη κατά 3,6%

Σημειώνεται επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνδικαλιστές η παραγωγικότητα των εργαζομένων στη σταθερή ΟΤΕ αυξήθηκε μεταξύ 2012 και 2018 κατά 55%. Ειδικότερα για το 2018 η αύξηση της παραγωγικότητας σε σχέση με το 2017 ήταν της τάξης του 19%. Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγικότητας δεν μετουσιώθηκε σε αύξηση μισθών.

Μεταξύ 2012 και 2019 το συνολικό μισθολογικό κόστος, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αποδοχές και τα επιδόματα του προσωπικού, τα κόστη σχετιζόμενα με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης και οι πόροι για το λογαριασμό νεότητας, μειώθηκαν κατά 55%.  Μετά το 2016 η μεταβολή του συνολικού μισθολογικού κόστους είναι ίση με -7% κατά μέσο όρο, ανά έτος.

Και όμως, παρά την τεράστια κερδοφορία και τη δραστική μείωση του μισθολογικού και εργασιακού κόστους, η εργοδοσία προτείνει, όπως προείπαμε, μονοετή συλλογική σύμβαση, για να έχει το δικαίωμα να απολύει αδιακρίτως και έχει ήδη «διαρρεύσει» σε φιλικά της ΜΜΕ τα σχέδια για «μετασχηματισμό» της εταιρείας (αποσχίσεις/εκχωρήσεις/μεταβιβάσεις έργου και εργαζομένων,  franchise  κλπ.σε ένα χρόνο περίπου, την ώρα που ήδη έχει «ξεπουλήσει», όπως λένε οι εργαζόμενοι, τις εταιρίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στα Βαλκάνια, το δορυφόρο, μεγάλο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας της, σε μία μεγάλη επιχείρηση αποεπένδυσης που ακολούθησε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

 

Γιατί απεργούν οι τεχνικοί της Cosmote

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια