Η βλάσφημη αφίσα και οι διαφημιστές της…

 

του Γιώργου Νικολόπουλου

 

Ήταν βλάσφημη η αφίσα με τον Ιησού που έφτιαξε το μπαράκι του Ναυπλίου; Πιστεύουμε πως ήταν, ακόμα και αν η πρόθεση των δημιουργών της ήταν εντελώς διαφορετική. Η έμπνευσή τους ήταν ατυχής και αν δεν προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα τουλάχιστον αποτελεί προσβολή για την αισθητική πολλών.

 

Ευτυχώς, κυκλοφόρησε σε ελάχιστα αντίτυπα, δεν τοιχοκολλήθηκε κατά εκατοντάδες στους δρόμους της πόλης, δεν έγινε γιγαντοαφίσα, παρέμεινε για «εσωτερική κατανάλωση». Απευθύνθηκε σε ένα μικρό κοινό, με σκοπό να γεμίσει το μικρό του χώρο.

 

Κι ενώ η τοπική κοινωνία είχε άγνοια για την αφίσα, κάποιοι φρόντισαν να την κάνουν «viral» όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελλαδικά. Ένας ιερέας και κάποια μέσα ενημέρωσης, υπερασπιζόμενοι τον Ιησού (λες και έχει ανάγκη υπεράσπισης) ανέλαβαν να διαδώσουν τη φωτογραφία σε χιλιάδες κόσμου στην Αργολίδα και σε εκατομμύρια πανελλαδικά.

 

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ύβρεις κατά του συγκεκριμένου μαγαζιού, αναπαρήγαγαν τη βλάσφημη αφίσα, με αποτέλεσμα να γίνουν οι ίδιοι διαφημιστές αυτού που λοιδορούσαν. Για λίγα κλικ και ακόμα λιγότερα λάικ, κατάφεραν να γίνουν κομιστές αυτού που, σύμφωνα με τα όσα λένε ότι πιστεύουν, όφειλαν να κρύψουν.

 

Τέτοιες «άγιες» μέρες, οι «θεματοφύλακες του χριστιανισμού», αντίθετοι με τη χριστιανική φιλοσοφία, δημιούργησαν έριδες και φανατισμό, ξεχνώντας την ευαγγελική ρήση «Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

 

 

4 σχόλια

  1. Η θολοκουλτούρα στα καλύτερα της .Ευτυχως γι αυτούς ,που πανω στη θολούρα τους δεν εβγαλαν τίποτα αφίσες με θρησκευτικά σύμβολα του μουσουλμανικού κόσμου.

  2. Κάποιοι ανόητοι θεωρούν ότι είναι εναλλακτικοί. Όπου “εναλλακτικός” κατ΄αυτούς σημαίνει σεβασμός στις μειοψηφίες στις ιδιαιτερότητες και σε οτιδήποτε αιρετικό όπως το εννοούν αυτοί. Μέχρι εδώ ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. Όλοι οφείλουμε σεβασμό στους παραπάνω. Οι ανόητοι το πάνε παραπέρα και το διαστρεβλώνουν : “Εναλλακτικό” κατ’ αυτούς, είναι και ότι εμπεριέχει ασέβεια στην πλειοψηφία, στην κανονικότητα και στην “μη ιδιαιτερότητα”.Συγχωρήστε με για το νεολογισμό. Εν ολίγοις παιδιά έχετε μπλέξει τα μπούτια σας κατά το κοινώς λεγόμενο. Και εν τέλει πως γίνεται να είσαι “εναλλακτικός” και να λειτουργείς παράνομα ένα μπαρ με άδεια γαλακτοπωλείου (ξέρετε τι εννοώ), για να παρακάμψεις το νόμο που καθορίζει τις χρήσεις στην παλιά πόλη του Ναυπλίου ; Και είμαι σίγουρος ότι είστε έτοιμοι να βγάλετε έναν δεκάρικο “για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, το σεβασμό του παραδοσιακού χαρακτήρα της παλιάς πόλης, κόντρα στα συμφέροντα που επιβουλεύονται τη στυγνή εκμετάλευση της ιστορίας της πόλης μας κλπ.”. Και ξέρω ότι αυτό το μαγαζάκι σας ετοιμαζόσαστε να το πουλήσετε. Εχετε άραγε ενημερώσει τον υποψήφιο αγοραστή -ως τίμιοι, εναλλακτικοί και προοδευτικοι ρε αδερφέ- ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα με τη χρήση του συγκεκριμένου χώρου από την αρχαιολογία και την πολεοδομία :

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια