Δηλώσεις συμμετοχής για το διαγωνισμό μαθηματικών ικανοτήτων «Πυθαγόρας»

 

Το παράρτημα Αργολίδας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας ανακοινώνει ότι ο νέος διαγωνισμός μαθηματικών ικανοτήτων «Πυθαγόρας» θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, 9.30 έως 11 το πρωί, στο Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο, Δαναού 25 στο Άργος, όπου στεγάζεται η Τουριστική Σχολή. Οι διαγωνιζόμενοι/νες μαθητές/τριες πρέπει να βρίσκονται στο εξεταστικό κέντρο στις 9το πρωί.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ

 

Κάθε γονέας – κηδεμόνας που ενδιαφέρεται το παιδί του να γραφεί ως συνδρομητής στη νέα ειδική έκδοση της Ε.Μ.Ε. «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» και να έχει έτσι το δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, μπορεί να επικοινωνεί  στα τηλέφωνα: 6974364880 (κ. Σοφία Πούλου) και 6972899898 (κ. Βαγγέλης Σιέρρος)  και στο e-mail: [email protected]

 

Οι εγγραφές θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στο 1ο Γυμνάσιο Άργους (Μπουσουλοπούλειο), Δαναού 26 στο Άργος και κατά τις ώρες από 6 μμ έως 8 μμ. (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

 

 

Τα τελευταία 80 χρόνια τους μεγαλύτερους και εγκυρότερους διαγωνισμούς για τα Μαθηματικά στην Ελλάδα, διεξάγει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ).

 

Μέχρι τώρα το κοινό τους ήταν οι μαθητές που διακρίνονται στα Μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου (διαγωνισμοί Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης) ή που βλέπουν τα Μαθηματικά και σαν παιχνίδι (διαγωνισμός Δημοτικού) με στόχο να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές τη μαθηματική σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.

 

Η ΕΜΕ αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δοθεί η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως επίδοσης ή μαθησιακού προσανατολισμού ,αποφάσισε, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, τη δημιουργία ενός νέου διαγωνισμού με το όνομα ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.

 

Οι στόχοι του νέου διαγωνισμού είναι:
• Να αναπτύξουν οι μαθητές την κριτική τους ικανότητα και σκέψη.
• Να αναγνωρίσουν οι μαθητές τη σημασία των Μαθηματικών στην καθημερινή πραγματικότητα.

 

Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα ελέγχει τη σχολική επίδοση και τις γνώσεις των μαθητών αλλά την ικανότητα να σκέφτονται με εφόδιο τη Μαθηματική γνώση.

 

Από την ανάλυση των απαντήσεων και τις επεξηγήσεις που θα δοθούν, ο μαθητής θα αντιληφθεί όχι τόσο τι λάθος έκανε αλλά γιατί το έκανε και πώς μπορεί να αναπτύξει τις μαθηματικές ικανότητές του στο μέλλον. Τα ερωτήματα του διαγωνισμού, στην πλειοψηφία τους , δεν θα είναι περίπλοκα ούτε θα απαιτούν υψηλό γνωστικό υπόβαθρο αλλά εκείνο που είναι απαραίτητο να διαθέτει ο μαθητής με βάση την ηλικία του.

 

Θα υπάρχουν 6 ομάδες θεμάτων,
• η 1η ομάδα θα καλύπτει τη Β΄ τάξη του Δημοτικού,
• η δεύτερη ομάδα θα καλύπτει τη Γ΄ και Δ΄ τάξη του Δημοτικού,
• η 3η ομάδα θα καλύπτει την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού,
• η 4η , η 5η και η 6η ομάδα θα καλύπτουν τις 3 τάξεις του Γυμνασίου.

 

Κάθε διαγωνιζόμενος καλείται να απαντήσει σε 25 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής κλιμακούμενης δυσκολίας.

 

Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι δωρεάν για όλους τους μαθητές που είναι συνδρομητές  στη  νέα ειδική έκδοση της ΕΜΕ με τίτλο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (ετήσια συνδρομή 10€) και αποτελεί μία επιπλέον προσφορά της ΕΜΕ στην Ελληνική μαθηματική εκπαιδευτική κοινότητα.

 

Τα θέματα θα επιλέγονται από την επιτροπή διαγωνισμών της ΕΜΕ, η οποία έχει πολυετή πείρα σε θεματοδότηση μαθηματικών διαγωνισμών και θα είναι επικεντρωμένα στην Ελληνική Εκπαιδευτική πραγματικότητα. Κάθε μαθητής θα λαμβάνει ατομικό φάκελο με χρήσιμο , βοηθητικό υλικό και βεβαίωση συμμετοχής στο διαγωνισμό.

 

Ο κεντρικός στόχος του διαγωνισμού συνοψίζεται στο παρακάτω: Να εμπλακούν ΟΛΟΙ οι μαθητές σε Μαθηματικές δράσεις στις οποίες θα αξιοποιήσουν εκείνες τις ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ που ανήκουν στο φάσμα του ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΚΕΨΗΣ.

 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ: http://www.hms.gr/pythagoras/index.html, (όπως, Tι είναι ο διαγωνισμός, Eνδεικτικά θέματα, Eγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού, Εξεταστικά κέντρα, Θέματα οργάνωσης του διαγωνισμού, κ.ά) .

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια