H εκδήλωση με τις μαρτυρίες κατοίκων για τη μάχη της Ασίνης (βίντεο)

 

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στο Δημοτικό σχολείο της Ασίνης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του συλλόγου “Το Καστράκι – Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Ασίνης και Αγίας Παρασκευής “Το Καστράκι” με παρουσίαση γεγονότων από την μικροϊστορία της Ασίνης:

 

Στις 27 Απριλίου 1941 που οι Γερμανικές Δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή μας, έφτασαν στα Λευκάκια και γνωστοποίησαν τη παρουσία τους τοποθετώντας τη Γερμανική Σβάστικα σε εμφανές σημείο ώστε να μη βομβαρδίσουν τα Στούκας. Στη συνέχεια μπήκαν στην Ασίνη χωρίς να περιμένουν οργανωμένη αντίσταση και από τα πρώτα σπίτια της Ασίνης οι Συμμαχικές δυνάμεις άρχισαν σφοδρή ανταλλαγή πυρών με τους εισβολείς και σε διαδρομή στο κεντρικό δρόμο της Ασίνης μήκους 1200 μέτρων και τριών περίπου ωρών, έχασαν αρκετές δεκάδες Στρατιωτών. Και οι Συμμαχικές Δυνάμεις που τελικά προδόθηκαν, έχασαν περίπου 30 στρατιώτες. Οι 25 με 27 απώλειες των Συμμάχων ήταν στο κέντρο της μάχης και 3 σκοτώθηκαν στο Τολό από αεροπορικά πυρά.

 

Για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 1941, στην Ασίνη και το Τολό, μίλησαν 9 μάρτυρες που έζησαν, τη μάχη ως παιδιά από 5 μέχρι 16 ετών στα Λευκάκια, την Ασίνη και το Τολό. Μετά από ενάμιση χρόνο έρευνας παρουσιάστηκαν και στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που έλεγαν οι μάρτυρες για την εξέλιξη των γεγονότων της μάχης στον κεντρικό δρόμο της Ασίνης και τους 200 με 300 νεκρούς που είδαν με τα μάτια τους, Συμμάχους και Γερμανούς. Η Commonwealth War Grave Commition έχει στη σελίδα της, λίστα με 26 θύματα με γνωστή ημερομηνία θανάτου και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες και τα γεγονότα της συγκεκριμένης τελευταίας μάχης στο Νομό Αργολιδοκορινθίας.

 

Ο όμιλος “Το Καστράκι” ευχαριστεί τον Δήμο Ναυπλίου και τον Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. για την αρωγή του στην παρουσίαση των γεγονότων, από την μικροϊστορία της Ασίνης και της ευρύτερης περιοχής. Τους 9 κατοίκους από τα Λευκάκια, την Ασίνη και το Τολό που μοιράστηκαν μαζί μας τις δύσκολες ώρες της μάχης και εκείνων των ημερών.

 

Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες του, προς τις πρεσβείες της Κύπρου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, που σχετίζονται με τις εθνικότητες των θυμάτων που έπεσαν στην περιοχή μας και έδειξαν ενδιαφέρον για την εκδήλωση.

 

Ο Βρετανός ακόλουθος από το τμήμα άμυνας, έστειλε και το ακόλουθο μήνυμα:

 

“Εκ μέρους της Πρέσβεως, Αυτού Εξοχότητας κας Kate Smith CMG θα ήθελα να σας συγχαρώ για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα: τις προσπάθειες σας να διεξάγετε αυθεντική ιστορική έρευνα και να καταγράψετε αναφορές αυτοπτών μαρτύρων της Μάχης της Ασίνης, που έλαβε χώρα την 27η Απριλίου 1941. Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να θυμόμαστε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, ώστε να διαφυλάξουμε το σήμερα.

 

Μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πολέμησαν με θάρρος στο πλευρό των Βρετανών, Αυστραλών, Κυπρίων, Ν. Ζηλανδία και των Δυνάμεων της Κοινοπολιτείας και η θυσία τους δεν πρέπει να ξεχαστεί.

 

Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για την αποψινή εκδήλωση, καθώς και για το μελλοντικό σας έργο”.

 

Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε ήταν πολύ χρήσιμη η βοήθεια των: Ηλία Μηναίου, Κατερίνας Βαρδή, Τάσου Μουταβελή, Γιάννη Αργείτη, κατοίκων της περιοχής και μια μαρτυρία την ώρα της εκδήλωσης, του Γιώργου Περαντωνάκη. Επίσης απαραίτητη ήταν η συμβολή του Σμηνάρχου (Ι) Χαρίτων Χαρούση, του Βύρωνα Τεσαπσίδη και του Θάνου Αντωνέλου. Είναι άνθρωποι που έχουν ερευνήσει την σύγχρονη ιστορίας της Ελλάδας.

 

Η εκδήλωση αυτή, είχε βασικό σκοπό να γνωστοποιήσει στοιχεία από την έρευνα που διεξάγεται για τη μάχη στην Ασίνη, «ΜΑΧΗ ΑΣΙΝΗΣ & ΤΟΛΟΥ στις 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941».

 

Το βίντεο της εκδήλωσης

 

 

Η συνέντευξη του 9ου μάρτυρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε...

Γράψτε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα σχόλια