Εξετάσεις χωρίς ραντεβού για διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, στην ΤΟΜΥ Άργους

 

Με σκοπό την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ενήλικες, από τη Δευτερά 2 Δεκεμβρίου έως και τη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και ώρες 9 πμ -1 μμ, στην 1η ΤΟΜΥ Άργους θα πραγματοποιείται χωρίς ραντεβού μέτρηση γλυκόζης νηστείας, υπολογισμός δείκτης μάζας σώματος και παροχή διατροφικών συμβουλών.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η 1η ΤΟΜΥ Άργους:

 

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια εξελισσόμενη, μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, προκαλώντας μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων κ.α.

 

Ο προ-διαβήτης είναι μια μεταβολική κατάσταση κατά την οποία οι τιμές σακχάρου, είναι ανώτερες του φυσιολογικού αλλά όχι σε επίπεδα που πληρούν τα κριτήρια διάγνωσης του διαβήτη. Αποτελεί δηλαδή ένα στάδιο πριν τη διάγνωση του διαβήτη.

 

Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άτομα, με έναν στους τρεις να μην το γνωρίζει, καθώς συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, όπως έδειξαν μελέτες στον Ελληνικό πληθυσμό (Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία). Ο επιπολασμός του προδιαβήτη, όπως και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αυξάνεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2030 τα άτομα που θα νοσούν από αυτόν αναμένεται να προσεγγίσουν τα 472 εκατομμύρια!

 

Τα άτομα με προδιαβήτη παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, με αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα ήδη από αυτό το στάδιο.

 

Υπάρχουν ενδείξεις δηλαδή ότι οι προδιαβητικές καταστάσεις συσχετίζονται με πρώιμες βλάβες στους νεφρούς, στο νευρικό σύστημα, στα μάτια, καθώς και στα μεγάλα αγγεία. Όμως οπροδιαβήτης να μπορεί να αντιστραφεί και να προληφθεί ο διαβήτης τύπου 2. Βασικόμέλημαλοιπόνπροκειμένου να περιοριστεί η ασθένεια είναι η αναγνώριση ατόμων αυξημένου κίνδυνου και οέλεγχος για προδιαβήτησε άτομαμε τους εξήςπαράγοντες κινδύνου:

 

ηλικία>45
δείκτηςμάζας σώματος>30 Kg/m2
οικογενειακό ιστορικό
υπέρταση
διαβήτης κύησης
σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
λήψη φαρμάκων που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξησηγλυκόζης (κορτιζόνη)
έλλειψη σωματικής άσκησης

 

Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις όπως απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή και σωματική άσκησηη εμφάνιση του ΣΔ είναι δυνατό να καθυστερήσει ή και να προληφθεί.